Πρόκληση του Βεζούβιου: Κατάφεραν να διαβάσουν μία λέξη από αρχαίο καμένο πάπυρο με A.I.! «Τώρα είναι ώρα για εξερεύνηση»

Κοινοποίηση:
1-91

Το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι προκάλεσε επιστήμονες υπολογιστών να αποκαλύψουν το περιεχόμενο παπύρου, που χαρακτηρίζεται ως ένας «δυνητικός θησαυρός για τους ιστορικούς».

Όταν η έκρηξη από την έκρηξη του Βεζούβιου έφτασε στο Ερκολάνο το 79 μ.Χ., έκαψε εκατοντάδες αρχαίους παπύρους στη βιβλιοθήκη μιας πολυτελούς βίλας και έθαψε τη ρωμαϊκή πόλη σε στάχτη και ελαφρόπετρα.

Η καταστροφή φαινόταν να έχει καταστρέψει τους κυλίνδρους για τα καλά, αλλά σχεδόν 2.000 χρόνια αργότερα οι ερευνητές έβγαλαν την πρώτη λέξη από ένα από τα κείμενα, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για να κοιτάξουν βαθιά μέσα στα ευαίσθητα, απανθρακωμένα υπολείμματα.

Η ανακάλυψη ανακοινώθηκε την Πέμπτη από τον καθηγητή Brent Seales, επιστήμονα υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι, και άλλους που ξεκίνησαν την πρόκληση του Βεζούβιου τον Μάρτιο για να επιταχύνουν την ανάγνωση των κειμένων. Υποστηριζόμενο από επενδυτές της Silicon Valley, η πρόκληση προσφέρει χρηματικά έπαθλα σε ερευνητές που εξάγουν ευανάγνωστες λέξεις από τους απανθρακωμένους κυλίνδρους.

«Αυτό είναι το πρώτο κείμενο που ανακτήθηκε από έναν από αυτούς τους τυλιγμένους, ανέπαφους κυλίνδρους», δήλωσε ο Stephen Parsons, ερευνητής του προσωπικού για την πρωτοβουλία ψηφιακής αποκατάστασης στο πανεπιστήμιο. Έκτοτε, οι ερευνητές ανακάλυψαν περισσότερα γράμματα από τον αρχαίο κύλινδρο.

Ο Brent Seales, διευθυντής της πρωτοβουλίας ψηφιακής αποκατάστασης στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι, εξετάζει ένα κομμάτι του κυλίνδρου Herculaneum.

Για να ξεκινήσει η πρόκληση του Βεζούβιου, ο Seales και η ομάδα του κυκλοφόρησαν χιλιάδες τρισδιάστατες εικόνες ακτίνων Χ δύο τυλιγμένων κυλίνδρων και τριών θραυσμάτων παπύρου. Κυκλοφόρησαν επίσης ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που είχαν εκπαιδεύσει να διαβάζει γράμματα στους κυλίνδρους με βάση τις ανεπαίσθητες αλλαγές που έκανε το αρχαίο μελάνι στη δομή του παπύρου.

Οι κύλινδροι που δεν έχουν ανοιχτεί ανήκουν σε μια συλλογή που διατηρεί το Ινστιτούτο της Γαλλίας στο Παρίσι και είναι μεταξύ των εκατοντάδων που ανακτήθηκαν από τη βιβλιοθήκη στη βίλα που πιστεύεται ότι ανήκει σε έναν ανώτερο Ρωμαίο πολιτικό, πιθανώς τον Lucius Calpurnius Piso Caesoninus, τον πεθερό του Julius. Καίσαρας.

Δύο σπουδαστές πληροφορικής, ο Luke Farritor στη Νεμπράσκα και ο Youssef Nader στο Βερολίνο, που ανέλαβαν την πρόκληση του Βεζούβιου, βελτίωσαν τη διαδικασία αναζήτησης και χτύπησαν ανεξάρτητα την ίδια αρχαία ελληνική λέξη σε έναν από τους κυλίνδρους: «πορφύραc». Ο Farritor, που βρήκε πρώτος τη λέξη, κερδίζει $40.000 με τον Nader να κερδίζει $10.000.

Ο αγώνας είναι τώρα σε εξέλιξη για να διαβαστεί το περιβάλλον κείμενο. Η Δρ Φεντερίκα Νικολάρντι, παπυρολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης, Φεντερίκο ΙΙ, είπε ότι τρεις γραμμές του ειλητάρου, που περιείχαν έως και 10 γράμματα, ήταν πλέον ευανάγνωστες και αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες. Μια πρόσφατη ενότητα εμφανίζει τουλάχιστον τέσσερις στήλες κειμένου.

«Αυτή η λέξη είναι η πρώτη μας βουτιά σε ένα αρχαίο βιβλίο που δεν έχει ανοιχτεί, που υποδηλώνει δικαιώματα, πλούτο, ακόμη και κοροϊδία», είπε ο Seales. «Τι θα δείξει το πλαίσιο; Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος εξερευνά το «πορφυρό» στη «φυσική του ιστορία» ως διαδικασία παραγωγής για το μωβ Τυριανό από οστρακοειδή (…) Το τι συζητά ο συγκεκριμένος κύλινδρος είναι ακόμα άγνωστο, αλλά πιστεύω ότι σύντομα θα αποκαλυφθεί. Μια παλιά, νέα ιστορία που ξεκινά για εμάς με το «μωβ» είναι ένα απίστευτο μέρος για να είμαστε.”

Ως η μόνη άθικτη βιβλιοθήκη που σώζεται από την αρχαιότητα, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για τους κυλίνδρους του Herculaneum. Τα περισσότερα από τα κείμενα που αναλύθηκαν μέχρι τώρα είναι γραμμένα στα αρχαία ελληνικά, αλλά μερικά μπορεί να είναι λατινικά. Αποσπάσματα αποκάλυψαν επιστολές από το έργο του Φιλόδημου Περί κακών και αντίθετων αρετών και λεπτομέρειες της ελληνιστικής δυναστικής ιστορίας.

«Η ισχυρή υποψία είναι ότι το μη φιλοσοφικό μέρος της βιβλιοθήκης μένει να ανακαλυφθεί, και εδώ η φαντασία ξεσηκώνεται: νέα έργα του Σοφοκλή, ποιήματα της Σαπφούς, τα Χρονικά του Έννιου, χαμένα βιβλία του Λίβιου και ούτω καθεξής», είπε ο Ρόμπερτ Φάουλερ, ομότιμος καθηγητής ελληνικών στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. «Θα ήταν επίσης υπέροχο να βρούμε τους λεγόμενους παπύρους ντοκιμαντέρ: επιστολές, επαγγελματικά έγγραφα και ούτω καθεξής. Αυτά θα ήταν ένας θησαυρός για τους ιστορικούς».

«Για μένα, η ανάγνωση λέξεων μέσα από τους κυλίνδρους του Herculaneum είναι σαν να πάω στο φεγγάρι», πρόσθεσε ο Seales. «Ειλικρινά, ήξερα ότι το κείμενο ήταν εκεί και περίμενε να φτάσουμε, αλλά η άφιξη γίνεται μόνο στο τελευταίο βήμα. Και με μια τόσο ταλαντούχα ομάδα που εργάζεται μαζί, η ανάγνωση των λέξεων είναι αυτό το βήμα σε νέα επικράτεια, και το έχουμε κάνει. Τώρα είναι ώρα για εξερεύνηση».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: