Μια «ζώνη ασφαλείας», την οποία είχε προτείνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το μεταναστευτικό, έθεσαν οι Τούρκοι στην συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ στην Άγκυρα.
Στις συζητήσεις μετείχε και η ελληνική πλευρά με τον αρμόδιο Επιτροπή για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο (δεν πήγε τελικά ο Γάλλος ΥΠ.ΕΣ., Κριστόφ Καστανέρ λόγω της επίθεσης στο Παρίσι, τον εκπροσώπησε ο Γάλλος πρέσβης στην Αγκυρα), με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, να κάνει αναφορά για την «ζώνη ασφαλείας» που έχει προτείνει ο Ερντογάν και η οποία θα έχει ως «έδρα» την βόρεια Συρία. Εκεί θέλουν να εγκατασταθούν όσοι πρόσφυγες επιχειρήσουν να περάσουν και πάλι τα σύνορα, με τον Σοϊλού να προειδοποιεί μάλιστα πως υπάρχει κίνδυνος για νέες μαζικές φυγές προς τα παράλια, λόγω των μαχών στην Ιντλίμπ.
Στην συνάντηση, ο Ζεεχόφερ ανέφερε πως η Τουρκία «έχει προσφέρει μια μεγάλη υπηρεσία όχι μόνο στην Γερμανία, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Χωρίς τη δική σας αλληλεγγύη το μεταναστευτικό πρόβλημα στην περιοχή μας δεν θα μπορούσε να ξεπεραστεί. Είναι ένα επίτευγμα που θα μείνει στην παγκόσμια ιστορία».
Αντιδράσεις στη Γερμανία για την παρουσία Ζεεχόφερ στην Αγκυρα
Σύμφωνα με την Bild, ο κ. Σοϊλού διόρθωσε ακόμη τους αριθμούς που έδωσε ο κ. Ζεεχόφερ, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή βοήθεια στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Δεν έχουν δοθεί 5,8 δισεκατομμύρια από τα έξι, αλλά μόνο 2,3, υποστήριξε και τόνισε ότι η Τουρκία «εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της». Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί, συμπλήρωσε.
Η παρουσία του κ. Ζεεχόφερ πάντως στην Αγκυρα, έχει χαρακτηριστεί από την αντιπολίτευση της Γερμανίας ως μία «ακόμη υπόκλιση στον Ερντογάν» και τόνισε ότι η προσφυγική κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με περισσότερες επιταγές δισεκατομμυρίων και την παράταση ισχύος της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Ο Ζεεχόφεr αναμένεται να συναντηθεί σήμερα το πρωί και με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πριν έρθει στην Αθήνα το απόγευμα, για συναντήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα Μετανάστευσης, Γιώργο Κουμουτσάκο, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Από την μεριά του ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη σε όλες τις πτυχές της Δήλωσης με την Τουρκία και τόνισε ότι δεδομένης της αύξησης του αριθμού των προσφύγων στην Ελλάδα, υπάρχει «επείγουσα ανάγκη να ενισχυθεί η πρόληψη και η ανίχνευση παράνομων εξόδων από την Τουρκία».