Δεκαέξι αγώνες φέτος στην Ευρώπη, μία μόνο ήττα, η άδικη από τη Ρεάλ στο Άμστερνταμ. Ο απίθανος Άγιαξ έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ που φτάνει στα ημιτελικά, έχοντας ξεκινήσει τις υποχρεώσεις της από τον Ιούλιο.
Έπαιξε τρεις προκριματικούς, πετώντας έξω τις Στουρμ Γκρατς, Σταντάρ Λιέγης και Ντιναμό Κιέβου, ενώ στον όμιλο έμεινε δεύτερος, στις λεπτομέρειες, πίσω από την Μπάγερν.
Ειρωνία: αυτή η ομάδα δεν έχει κατακτήσει τίποτα την τελευταία τετραετία στην Ολλανδία, ενώ οι τρεις προηγούμενες συμμετοχές της στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ είχαν γίνει… σύνθημα στα χείλη των οπαδών της Αϊντχόφεν και της Φέγενορντ.
Τη σεζόν 2015/16 αποκλείστηκε από τη Ραπίντ στον α’ προκριματικό μολονότι πήρε 2-2 στον πρώτο αγώνα στη Βιέννη, την επόμενη διασύρθηκε στα playoffs από τη Ροστόφ με 4-1 στη Ρωσία και πέρσι έμεινε εκτός με δύο ισοπαλίες κόντρα στη Νις.
Βέβαια η συμμετοχή στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ ήταν η πρώτη «ερχόμαστε» δήλωση της μεγάλης του Αίαντα σχολής, η οποία όλοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι είχε «κουρδιστεί» με τέτοιο τρόπο για να πετύχει κάτι πολύ μεγάλο φέτος.
Το περασμένο καλοκαίρι αρκετοί από τους νεόκοπους σταρ της ομάδας ήθελαν να περάσουν στο επόμενο level, παίρνοντας μεταγραφή σε κάποιον αγγλικό ή ισπανικό σύλλογο. Οι Έντουιν Φαν ντερ Σαρ και ο Μαρκ Όφερμαρς, που συνθέτουν το δίδυμο της διοικητικής ηγεσίας, κατάφεραν να τους πείσουν ότι το επόμενο level είναι «εδώ».
Απέτυχαν μόνο με τον γιο του Πάτρικ Κλάιφερτ, Τζούστιν, που έφυγε για τη Ρόμα, αντί 17 εκατ. ευρώ. Έταξαν στους υπόλοιπους ότι η ομάδα θα ενισχυθεί μεταγραφικά. Η φουρνιά αυτή έπρεπε να αξιοποιηθεί τόσο για το καλό του συλλόγου, όσο και προς το συμφέρον των ίδιων των παικτών, που μέσω της συνολικής επιτυχίας θα εκτόξευαν το κασέ τους.
Καινοτομώντας σε σχέση με τις αρχές του, ο Άγιαξ δαπάνησε το καλοκαίρι 50 εκατ. ευρώ. Τα 27 εκατ. εξ’ αυτών για την εμπειρία του Ντάλεϊ Μπλιντ και την τρομακτική ποιότητα του Ντούσαν Τάντιτς. Και τώρα άπαντες είναι έτοιμοι να δρέψουν τους καρπούς αυτής της καθολικής προσήλωσης στο σχέδιο.
Ο 21χρονος Φρένκι Ντε Γιονγκ το έχει κάνει ήδη, αποφέροντας στα ταμεία του συλλόγου 75 εκατ. ευρώ με τη μεταγραφή του στην Μπαρτσελόνα. Είναι σχεδόν δεδομένο ότι αυτή η ομάδα, που σε Μαδρίτη και Τορίνο κατέθεσε την άποψη της για τη σύγχρονη εκδοχή του total football, θα αποψιλωθεί το καλοκαίρι.
Σε βάθος τριετίας μπορεί και να έχει διαλυθεί, όπως συνέβη και με την ομάδα του Λουίς Φαν Χάαλ που κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ το 1995. Ίδια ήταν η μοίρα του Άγιαξ των Ιμπραΐμοβιτς, Σνάιντερ, Φαν ντερ Φάαρτ, Ντε Γιονγκ, Μάξουελ και Φαν ντερ Μέιντε, που τη σεζόν 2002-03 έφτασε μια ανάσα από τα ημιτελικά.
Ρόδα είναι και γυρνά, στο Άμστερνταμ το ξέρουν καλύτερα από τον καθένα. Σε λίγους μήνες θα πουλήσουν με τη… σέσουλα και θα τεθεί επί χάρτου ο σχεδιασμός της επόμενης μεγάλης ομάδας, που θα διαπρέψει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το φυτώριο θα είναι πάντα εκεί για να αιμοδοτεί κάθε τέτοια προσπάθεια, αν είναι και οι μεταγραφικές κινήσεις επιτυχημένες οι πιθανότητες να συμβεί σύντομα κάτι ανάλογο θα αυξηθούν δραστικά.
Το σίγουρο είναι ότι οι Οφερμαρς και Φαν ντερ Σαρ θα έχουν λυμένα τα χέρια σε οικονομικό επίπεδο. Διότι οι κάτωθι τρεις κύριοι εγγυώνται ότι τα 75 εκατ. για τον Ντε Γιονγκ είναι μόνο η… προκαταβολή σε όσα έχουν λαμβάνειν.
Ματίας Ντε Λιχτ
Τον περασμένο Ιανουάριο ο Ρόναλντ Κούμαν προέβλεψε ότι σε δύο χρόνια θα αναγνωρίζεται ως ο κορυφαίος κεντρικός αμυντικός του κόσμου. Ίσως και να… αδικεί λίγο τον παίκτη του στους Οράνιε ο τεχνικός της Εθνικής Ολλανδίας, καθώς σε λίγο καιρό ο Ματίας Ντε Λιχτ αναμένεται να απειλήσει το ρεκόρ του Βίρτζιλ Φαν Ντάικ για τον πιο ακριβό αμυντικό όλων των εποχών!
Μήπως είναι ήδη ο πραγματικός ανταγωνιστής του συμπατριώτη του για τον τίτλο του κορυφαίου παγκοσμίως στο είδος τους; Ο συνδυασμός δύναμης, αθλητικών προσόντων και τεχνικής κατάρτισης καθιστά ένα πολύ σπάνιο «μοντέλο» τον 19χρονο αρχηγό του Άγιαξ, που έχει… βιαστεί να κάνει πρόωρα τα πάντα.
Νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου μετά τον Κλάρενς Ζέεντορφ, νεαρότερος παίκτης που αγωνίστηκε ποτέ σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης (Europa League / 2017) και φυσικά η φαινομενική ανάδειξη του ως σχεδόν… ανήλικου στην αρχηγία. Πλέον φιλοδοξεί να γίνει και ο νεαρότερος κάτοχος περιβραχιόνιου που θα σηκώει την κούπα με τα μεγάλα αυτιά!
Η Μπάρτσα μοιάζει να έχει και στη δική του περίπτωση το προβάδισμα και όλες οι ενδείξεις συντείνουν στο ότι στις αξιώσεις του Αίαντα θα λειτουργήσει ως δεδικασμένο το ποσό που έδωσε η Λίβερπουλ για τον Φαν Ντάικ και οι «μπλαουγκράνα» για τον Ντε Γιονγκ. Που σημαίνει ότι με κάτω από 75 εκατ. ευρώ δύσκολα καθαρίζεις…
Ντόνι Φαν ντε Μπέεκ
Στο βίντεο που ετοίμασαν και έδειξαν στους παίκτες οι Οφερμαρς και Φαν ντερ Σάαρ το περασμένο καλοκαίρι, προκειμένου να τους «φτιάξουν» ο 21χρονος κεντρικός χαφ παρομοιάστηκε με τον Γιάρι Λιτμάνεν.
Απολαυστικά ακούραστος, ράβει και κόβει στη μεσαία γραμμή, είτε ως «6αρι», είτε ως «8αρι», εκτοξεύοντας την αξία του με τη φετινή πορεία. Ένας πολύ ποιοτικός box to box μέσος, που θυμίζει τα πρώτα βήματα των Τσάβι και Πολ Σκόουλς στην πολυσύνθετη συνεισφορά του και διαθέτει την οξυδέρκεια της σωστής τελικής επιλογής.
Έχει φέτος 10 γκολ και 11 ασίστ σε πρωτάθλημα και Τσάμπιονς Λιγκ, με χάι-λάιτ φυσικά αυτό της ισοφάρισης στο Τορίνο κόντρα στη Γιουβέντους. Απασχολεί ήδη τη… μισή Ευρώπη, σε βαθμό που εκτιμώμενη αξία του στο transfermarkt (25 εκατ. ευρώ), μοιάζει να είναι μόνο η τιμή εκκίνησης στη διεκδίκηση της υπογραφής του…
Αντρέ Ονάνα
Ο Άγιαξ θα δώσει μάχη για να κρατήσει κάποιον ή κάποιους από τους Χακίμ Ζίγεκ, Αντρέ Ονάνα και Ντέιβιντ Νέρες. Και τους τρεις μοιάζει αδύνατο να τα καταφέρει.
Όπως και για όλους τους υπόλοιπους, τα ευρώ προστίθενται σωρηδόν στην αξία τους, σε κάθε νέο μεγάλο αποτέλεσμα του Άγιαξ στην Ευρώπη. Το προβάδισμα για να φύγει θα το έχει μάλλον ο πιο παλιός στην ομάδα, ο 23χρονος Καμερουνέζος γκολκίπερ.
Η Μπαρτσελόνα είναι ξακουστή για το φυτώριο της, αλλά στην περίπτωση του υπέπεσε σε γκάφα ολκής. Ο Ονάνα ξεπήδησε από την Ακαδημία που έχει ιδρύσει ο Σάμουελ Ετό και το 2011 εντάχθηκε στη Μασία. Έκανε κάποιες συμμετοχές έως και την Μπάρτσα u19, αλλά στη Βαρκελώνη δεν τον πίστεψαν και το καλοκαίρι του 2015 ο Άγιαξ τον απέκτησε αντί 150.000 ευρώ!
Ίσως λόγω θέσης, σε μια φύσει επιθετική και προικισμένη με τεχνική ποιότητα ομάδα, να περνάει διά γυμνού οφθαλμού σχετικά απαρατήρητος, αλλά στην πραγματικότητα είναι ο Νο. 1 αναντικατάστατος της ενδεκάδας. Επιβεβαιώνοντας το ρητό που θέλει μια μεγάλη ομάδα να ξεκινάει από έναν σπουδαίο τερματοφύλακα.
Έχει καλύψει όλες τις αδυναμίες που είχε στο «διάβασμα» του παιχνιδιού και στις εξόδους, πλαισιώνοντας ιδανικά την εκρηκτικότητα και τα (ουδέποτε αμφισβητήσιμα) αντανακλαστικά του. Το καλοκαίρι στοίχιζε περίπου 15 εκατ. ευρώ, τώρα έχει πιάσει το «35αρι» και ανεβαίνει…