Πρώην ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ: Το ένα τρίτο του στρατού μάλλον θα αντικατασταθεί με ρομπότ 

Κοινοποίηση:
Mark-Milley

Δήλωση «βόμβα» και ερωτήματα που τρομάζουν

Τα ρομπότ και άλλα έξυπνα μηχανήματα θα μπορούσαν να αποτελούν έως και το ένα τρίτο του στρατού των ΗΠΑ τα επόμενα 10-15 χρόνια, δήλωσε σε εκδήλωση του Axios ο απόστρατος στρατηγός Mark Milley, ο οποίος υπηρέτησε μάλιστα ως ο 20ος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Αμερικής μέχρι τον Σεπτέμβρο του 2023!

Όπως αναφέρει η ίδια η ιστοσελίδα του Axios:

Γιατί έχει σημασία: Μια τέτοια ευρεία υιοθέτηση μη επανδρωμένων εργαλείων πολέμου που τροφοδοτούνται από τεχνητή νοημοσύνη θα αποτελούσε μια σημαντική αναμόρφωση της δύναμης – κάτι που θα έθετε επίσης σοβαρά ηθικά ερωτήματα.

(…)”Θα είναι μια θεμελιώδης αλλαγή και θα υποστήριζα ότι οι στρατοί άλλων εθνών θα σχεδιαστούν με παρόμοιο τρόπο”, δήλωσε ο Milley στην εκδήλωση Future of Defense του Axios.

Ο αριθμός των ανθρώπινων στρατευμάτων, πρόσθεσε, «πιθανότατα θα μειωθεί καθώς κινείστε προς τα ρομποτικά συστήματα».

(…) Οι στρατοί εδώ και χρόνια ασχολούνται με οπλισμένα drones, σκυλιά ρομπότ, μηχανικά μουλάρια και πολλά άλλα. (…)

  • Ο Στρατός πειραματίζεται με αυτό που είναι γνωστό ως ολοκληρωμένοι σχηματισμοί ανθρώπου-μηχανής, όπου οι στρατιώτες πολεμούν μαζί με ρομπότ
  • Η Πολεμική Αεροπορία αναζητά τα λεγόμενα αεροσκάφη «συνεργατικής μάχης» που μπορούν να πετάξουν μαζί με ανθρώπους πιλότους για να συλλέξουν πληροφορίες, να μπερδέψουν τα ηλεκτρονικά του εχθρού και ακόμη και να ανατινάξουν στόχους.
  • Το Πολεμικό Ναυτικό επιδιώκει έναν υβριδικό στόλο, με μη επανδρωμένα επιφανειακά και υποβρύχια οχήματα που ενισχύουν την δύναμη πυρός των ναυτικών και των πεζοναυτών. Πρωτοπόρος είναι η Task Force 59 στην Μέση Ανατολή.

Σημείο τριβής: Ένα άρμα χωρίς πλήρωμα ή ένα μαχητικό αεροσκάφος χωρίς πιλότο σε συνδυασμό με εξαιρετικά γρήγορο λογισμικό λήψης αποφάσεων πυροδοτεί φόβους για ρομπότ δολοφόνους. Όμως υπάρχουν διασφαλίσεις.

  • Η πολιτική των ΗΠΑ απαιτεί από έναν άνθρωπο να πατήσει την σκανδάλη . Και η ρομποτική έχει ευρύτερες εφαρμογές: παραδίδοντας προμήθειες μακριά από τις πρώτες γραμμές, για παράδειγμα, ή μεταφέροντας τραυματισμένους μαχητές από το πεδίο της μάχης.
  • «Κλίνω προς τους ανθρώπους (…)», είπε ο Milley για την επίβλεψη των όπλων. «Αλλά νομίζω ότι αυτό θα είναι κάτι με το οποίο οι άνθρωποι θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι την επόμενη δεκαετία».

Συμπέρασμα: “Η χώρα που βελτιστοποιεί αυτές τις τεχνολογίες για στρατιωτική χρήση θα έχει ένα πολύ σημαντικό – και δυνητικά αποφασιστικό – πλεονέκτημα σε μια ένοπλη σύγκρουση”, είπε ο Milley .

Όλος αυτός ο μετασχηματισμός θα μπορούσε να έχει και ηθικές επιπτώσεις. Ο Milley είπε ότι η κοινωνία θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει αυτές τις ηθικές σκέψεις την επόμενη δεκαετία, καθώς ο πόλεμος αλλάζει!

Το πιο σημαντικό ερώτημα όμως είναι το εξής: Τί θα γίνει άπαξ και οι στρατιωτικές δυνάμεις με τα ρομπότ χρησιμοποιηθούν τελικά στην αστυνόμευση των κοινωνιών του πλανήτη, προκειμένου να αποτρέψουν την πρόκληση χάους;

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Προσεχε μονο μην καποιοι επηρεαζουνε το λογισμικο τους και μαμησουνε τ αφεντικα τους τελικα αντι τον εχθρο! Πολλες ταινιες βλεπεις μπαρμπα!
    Πολεμειστε τωρα με τους μισθοφορους σας εθνικιστες οπως στο Βιετναμ, τωρα κοντρα στους Ρωσους….

Comments are closed.