Τη στιγμή που τα νοικοκυριά της χώρας ανησυχούν για το πώς θα ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος της θέρμανσης ενόψει του χειμώνα, οι κάτοικοι του Κάτω Νευροκοπίου του νομού Δράμας έχουν ήδη κάψει τα πρώτα καυσόξυλα με τις θερμοκρασίες να είναι κάτω από το μηδέν. Οι ίδιοι αγωνιούν για το πώς θα επιβιώσουν καθώς η ποσότητα των ξύλων από το Δασαρχείο δεν καλύπτει τις ανάγκες όλων των κατοίκων, κάνοντας λόγο για ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή.
«Ο χειμώνας στο Κάτω Νευροκόπι, από τις μεγαλύτερες και πιο κρύες αστικές εκτάσεις της χώρας, έχει ξεκινήσει εδώ και μια εβδομάδα, τζάκια και σόμπες έχουν ανάψει στα σπίτια με τις τιμές στα εμπορικά ξύλα να έχουν εκτοξευθεί, ενώ τα ξύλα του δασαρχείου δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των 700-800 περίπου νοικοκυριών», ανέφερε σε δηλώσεις του στο ThessToday.gr ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Κ. Νευροκοπίου Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου, εξηγώντας παράλληλα ότι «ένα νοικοκυριό, λόγω των αυξήσεων, χρειάζεται 3.000 με 4.000 ευρώ φέτος για να προμηθευτεί ξύλα ή πέλλετ και να αντέξει έναν ήπιο χειμώνα με κίνδυνο να εγκαταλείψει την περιοχή και να μετακομίσει στη Δράμα. Οι τιμές στα ξύλα από 110 έως 140 ευρώ που ήταν πέρσι, αγγίζουν φέτος τα 190 έως 22ο ευρώ και για πέλλετ οι τιμές από 210 ευρώ, εκτοξεύθηκαν στα 520 ευρώ».
Το πρόβλημα με την επάρκεια ξύλων
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηκωνσταντίνου οι κάτοικοι ζεσταίνονται με τα κρατικά ξύλα που δίνονται από το Δασαρχείο τον Νοέμβριο, αλλά λόγω της καθυστερημένης κρατικής χρηματοδότησης και του κρύου που ξεκινά νωρίτερα, στρέφονται και στο εμπόριο, αν δεν έχουν αποθέματα από την περσινή χρονιά. Το πρόβλημα με την επάρκεια ξύλων ξεκίνησε το 2019 όταν μειώθηκε η ποσότητα που δικαιούνταν τα νοικοκυριά ειδικών μόνο κατηγοριών, δηλαδή τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, συνταξιούχοι και ΑμεΑ.
«Οι υλοτόμοι μπαίνουν αργά στα βουνά και τα κρατικά ξύλα δίνονται τον Νοέμβριο. Το 2018 ήταν η τελευταία χρονιά που πήραν όλοι οι κάτοικοι καυσόξυλα με έκπτωση 50% από το δασαρχείο. Από το 2019 δίνουν μόνο στις ειδικές κατηγορίες, σε περίπου 350 νοικοκυριά. Η ποσότητα, από 15-16 χωρικά ξύλα, δηλαδή 6-8 τόνους μειώθηκε στα 10 χωρικά. Δεν φτάνουν προφανώς τα ξύλα για τους κατοίκους, όταν ένα νοικοκυριό για να ζεσταθεί χρειάζεται σ’ έναν ήπιο χειμώνα 15 τόνους περίπου ξύλα», τόνισε ο πρόεδρος της κοινότητας Νευροκοπίου.
Μειώθηκαν οι υλοτόμοι
Η μειωμένη ποσότητα καυσόξυλων που δίνεται από το Δασαρχείο στους κατοίκους του Νευροκοπίου οφείλεται και στους ελάχιστους υλοτόμους που ασχολούνται με την κοπή ξύλων, λόγω της χαμηλής αμοιβής τους και της περιορισμένης διάρκειας εργασίας τους. Ο υλοτόμος δεν πηγαίνει να κόψει ξύλα στο βουνό καθώς δεν συμφέρει οικονομικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην συγκεντρώνεται η απαιτούμενη ποσότητα ξύλων και να μην καλύπτονται οι ανάγκες των νοικοκυριών.
«Όσοι υλοτόμοι συνταξιοδοτούνται, δεν αναπληρώνονται από νέους. Είναι μια σκληρή δουλειά και οι νέοι δεν ασχολούνται πλέον με αυτό το επάγγελμα. Η αμοιβή του σε σχέση με το εμπόριο, είναι μικρότερη με συνέπεια να μην θέλουν να ασχοληθούν. Όλα αυτά τα χρόνια έβαζαν πλάτες για τους κατοίκους της περιοχής. Τον περασμένο Μάρτιο ζήτησαν αύξηση στην αμοιβή τους αλλά δεν εφαρμόστηκε. Δεν είναι εφικτό να συγκεντρωθούν μεγάλες ποσότητες καυσόξυλων πλέον από το Δασαρχείο με κίνδυνο να μην πάρουν οι κάτοικοι όσα δικαιούνται προκειμένου να ζεσταθούν», σημείωσε στο ThessToday.gr ο κ. Χατζηκωνσταντίνου.
Τί ζητούν οι κάτοικοι του Νευροκοπίου
Οι κάτοικοι έχουν αρχίσει ήδη να αγωνιούν και να ζητούν από τους αρμόδιους να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή φέτος στο Νευροκόπι, απομακρυσμένη περιοχή με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες και από τις πιο παγωμένες στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της κοινότητας, μία στις τέσσερις ημέρες του χρόνου η θερμοκρασία είναι κάτω από το μηδέν. Το 40% των ημερών είναι από 0 έως 3 βαθμούς και όλο τον χρόνο ο μέσος όρος θερμοκρασίας είναι 10 βαθμοί κελσίου. «Αν και είμαστε σε χαμηλό υψόμετρο, έχουμε τριγύρω βουνά με ανοιχτή είσοδο από τον βορρά με αποτέλεσμα να εισέρχονται τα ψυχρά ρεύματα. Ως κοινότητα έχουμε ζητήσει να εξαιρεθεί το Νευροκόπι από την υπόλοιπη χώρα και να τεθεί σε διαφορετικό καθεστώς διαχείρισης στη θέρμανση. Να μην μπαίνουμε σ’ ένα κοινό πίνακα με τιμές στα καυσόξυλα που δίνεται στα Δασαρχεία», υποστήριξε.
Όσον αφορά το επίδομα θέρμανσης, δήλωσε ότι η θέση του Νευροκοπίου αυτήν τη στιγμή είναι στην 160η θέση στη λίστα ενώ είναι ορεινός-μειονεκτικός δήμος και αρκετά παγωμένη περιοχή. «Ειδικά για φέτος ζητάμε αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, να δοθεί νωρίτερα αλλά και να αντιμετωπιστεί με διαφορετικό τρόπο η περιοχή. Έχουμε θέρμανση από τον Σεπτέμβριο και το επίδομα δίνεται τον Δεκέμβριο, δεν μπορούν οι κάτοικοι να ανταπεξέλθουν», είπε ο κ. Χατζηκωνσταντίνου.