Πρώτη επίσκεψη Λιβανέζου πρωθυπουργού στη Συρία από το 2011

Κοινοποίηση:
syria

Ο ντε φάκτο ηγέτης της Συρίας, Άχμαντ αλ Σάρα, και ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, επιβεβαίωσαν από τη Δαμασκό τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν τις στρατηγικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Αυτή η ανακοίνωση έρχεται μετά από πολλές δεκαετίες δύσκολων σχέσεων που έχουν διαμορφωθεί ανάμεσα στις δύο χώρες.

 

Η επίσκεψη του Λιβανέζου πρωθυπουργού στη Συρία είναι ιστορική, καθώς είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται από το 2011. Η χρονική συγκυρία είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι οι δύο χώρες προσπαθούν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στις 8 Δεκεμβρίου.

Ο Άχμαντ αλ Σάρα τόνισε την ανάγκη να «ξεχαστεί» το παρελθόν και να δοθεί μια νέα ευκαιρία στους λαούς των δύο κρατών για την οικοδόμηση θετικών σχέσεων. Υπογράμμισε ότι οι νέες σχέσεις θα πρέπει να βασίζονται στον σεβασμό και την εθνική κυριαρχία των δύο κρατών. Ο Σάρα εξέφρασε επίσης τη δέσμευσή του να επιλύσει όλα τα προβλήματα μέσω διαλόγου, προκειμένου να προχωρήσουν σε μια εποχή συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού.

Οι δηλώσεις των δύο ηγετών υποδηλώνουν μια νέα προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική των χωρών τους. Η αναγνώριση της σημασίας της στρατηγικής συνεργασίας μπορεί να οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις για την περιοχή. Η διάθεση για διάλογο αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης εμπιστοσύνης μεταξύ Συρίας και Λιβάνου.

Αυτή η επανασύνδεση μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις όχι μόνο για τις διμερείς σχέσεις αλλά και για την ευρύτερη γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή. Οι δύο χώρες φαίνεται ότι είναι έτοιμες να αφήσουν πίσω τους τις παλιές αντιπαραθέσεις και να εργαστούν από κοινού για ένα πιο σταθερό μέλλον.

 

Η Συρία ήταν επί τρεις δεκαετίες η κυρίαρχη πολιτική και στρατιωτική δύναμη στον Λίβανο, όπου παρενέβη κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου (1975-1990). Πολλές δολοφονίες Λιβανέζων πολιτικών αποδίδονται στο συριακό καθεστώς. Ο στρατός της αποσύρθηκε το 2005, λόγω των τοπικών και διεθνών πιέσεων με αφορμή τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι.

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και στις δύο χώρες, οι ηγεσίες τους ελπίζουν τώρα να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις τους και να επιλύσουν τα εκκρεμή ζητήματα.

Ο Μικάτι υπογράμμισε ότι η επιστροφή των Σύρων προσφύγων «επείγει», αφήνοντας να εννοηθεί ότι διέκρινε μια βούληση εκ μέρους του Σάρα για επίλυση του θέματος αυτού. Είπε επίσης ότι προτεραιότητά του είναι ο καθορισμός των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων τους, ανακοινώνοντας ότι θα συγκροτηθεί μια κοινή επιτροπή για να εξετάσει το θέμα ενώ παράλληλα θα καταβληθούν προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο.

Ο Σάρα ωστόσο διευκρίνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας και η διατήρηση της τάξης.

Η Συρία, που έχει σύνορα μήκους 330 χιλιομέτρων με τον Λίβανο, είχε αρνηθεί πολλές φορές στο παρελθόν να καθορίσει τα σύνορα με τη γειτονική χώρα, καθιστώντας τη ζώνη αυτή πεδίο δράσης λαθρεμπόρων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response