Πρώτη η Δανία τιμώρησε τη γεωργία

Κοινοποίηση:
grisar-danmark

Η Δανική κυβέρνηση εισάγει τον πρώτο τιμωρητικό φόρο στην Ευρώπη που σχετίζεται με το κλίμα στη γεωργία. Οι διαπραγματεύσεις με τις γεωργικές ομάδες και τις ομάδες διατήρησης ήταν σκληρές και μακροχρόνιες, αλλά το βράδυ της Δευτέρας οι τελευταίες βγήκαν νικητές.

Συγκεκριμένα, η απόφαση, η οποία πήρε πέντε μήνες για να ληφθεί, σημαίνει ότι οι αγρότες θα πρέπει αρχικά να πληρώσουν 120 κορώνες Δανίας ανά τόνο ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν. Λίγα χρόνια αργότερα, ο φόρος προστίμου υπερδιπλασιάζεται σε 300 κορώνες Δανίας ανά τόνο.

Ο φόρος αποτελεί μέρος μιας « συμφωνίας που θα αποτελέσει τη βάση μιας ιστορικής αναδιοργάνωσης και αναδιάρθρωσης της παραγωγής γης και τροφίμων της Δανίας », εξήγησε η υπουργός Οικονομίας της χώρας, Στέφανι Λόουζ, σε ένα θετικό σχόλιο στο X.

Εικόνα

Μεγάλος εξαγωγέας χοιρινού κρέατος

Η Δανία είναι σημαντικός εξαγωγέας χοιρινού κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων και οι εκπομπές CO2 από τη γεωργία αποτελούν σημαντικό ποσοστό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της χώρας. Τώρα η κυβέρνηση ελπίζει ότι ο φόρος προστίμου θα σημαίνει ότι οι αγρότες θα μειώσουν τις εκπομπές τους κατά σχεδόν 2 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Το αν αυτό θα συμβεί όντως μένει να φανεί. Δεδομένου ότι η Δανία είναι μέχρι στιγμής μόνη στην ΕΕ με τιμωρητικό φόρο αυτού του είδους, το αποτέλεσμα μπορεί επίσης να είναι ότι η δανική γεωργία δυσκολεύεται να ανταγωνιστεί άλλες χώρες.

Επίσημα, η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί με νόμο πριν τεθεί σε ισχύ. Αναμένεται να πραγματοποιηθεί όταν το Folketing επανασυνεδριάσει μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Ο φόρος θα αρχίσει να εισπράττεται από το έτος 2030.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

5 Σχόλια

  1. Aυτοι στον πολεμο παραδοθηκαν σ’εναν μοτοσυκλετιστη που ειναι η απορια αν παιρνουν εντολες απο εναν ποδηλατη ???????

  2. Να απαγορευτουν και οι… ανθρωπινες εκπομπες αεριων! Τι αλλο θ ακουσουμε? ! Κοφτε τους πολεμους, εξοπλισμους, περιοριστε τα εργοστασια, τη κυκλοφορια αυτοκινητων κι ολα καλα! Δε φταιει η… πορδη της αγελαδας!

    1. Αν θέλουν να ισοσκελίσουν το co2 ας φυτέψουν από ένα δέντρο ο κάθε πολίτης και λύνεται το θέμα

    2. “περιοριστε τα εργοστασια, τη κυκλοφορια αυτοκινητων ” να και ο κλιματοφασίστας.

      Και τί θα φάνε ρε αυτοί που θα χάσουν τη δουλειά τους;
      Θα κλειστούμε στα σπίτια και σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ώστε να μην μπορούμε να πάμε πουθενά;

      Ουστ.

Leave a Response