Πυκνώνει το μυστήριο με το Telegram – Ένταλμα σύλληψης και για τον συνιδρυτή της πλατφόρμας

Κοινοποίηση:

Μετά τον διευθύνοντα σύμβουλο του Telegram Πάβελ Ντούροφ, οι γαλλικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης και για τον συνιδρυτή της πλατφόρμας και αδελφό του Νικολάι.

Την πληροφορία δημοσιεύει το Politico, το οποίο έχει γνώση του σχετικού γαλλικού εγγράφου. Από αυτό προκύπτει πως η γαλλική μυστική έρευνα για το Telegram έχει ξεκινήσει μήνες νωρίτερα και σχετίζεται με την άρνηση της διοίκησης της πλατφόρμας να συνεργαστεί με μια έρευνα της γαλλικής αστυνομίας γύρω από υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Υπενθυμίζεται πως ο Πάβελ Ντούροφ συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου από τη γαλλική αστυνομία στο αεροδρόμιο Le Bourget του Παρισιού, ύστερα από ενημέρωση πως θα προσγειωνόταν στη γαλλική πρωτεύουσα από το Αζερμπαϊτζάν με το ιδιωτικό του τζετ.

Η σύλληψή του προκάλεσε μια διπλωματική κρίση με τα social media στο επίκεντρο αλλά και διεθνείς αντιδράσεις, αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση σχετικά με τα όρια της ελευθερίας του λόγους και της ευθύνης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον έλεγχο του περιεχομένου που διακινούν οι χρήστες. Μεταξύ των υποστηρικτών του Ντούροφ είναι και ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας της τεχνολογίας Έλον Μάσκ, ο οποίος έχει έρθει επανειλημμένα σε ρήξη με κρατικές αρχές σχετικά με την έλλειψη εποπτείας στο Χ, το πρώην Twitter το οποίο εξαγόρασε το 2022.

Τα εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν αφού η διοίκηση της πλατφόρμα, που έχει αναδειχθεί σε βασικό μέσο ενημέρωσης και προπαγάνδας ιδιαίτερα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν έδωσε «καμία απάντηση» σε προηγούμενο δικαστικό αίτημα για ταυτοποίηση χρήστη του Telegram, σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο κοινοποιήθηκε στο POLITICO από άτομο άμεσα εμπλεκόμενο στην υπόθεση. Το έγγραφο τονίζει επίσης «τη σχεδόν ανύπαρκτη συνεργασία της Telegram» τόσο με τις γαλλικές όσο και με τις ευρωπαϊκές αρχές σε άλλες περιπτώσεις.

Τα εντάλματα σύλληψης για τους Πάβελ και Νικολάι Ντούροφ εκδόθηκαν στις 25 Μαρτίου και περιλαμβάνουν κατηγορίες για «συνενοχή στην κατοχή, διανομή, προσφορά ή διάθεση πορνογραφικών εικόνων ανηλίκων σε οργανωμένη ομάδα». Προηγήθηκε μυστική έρευνα για το Telegram από την υπηρεσία εγκλήματος στον κυβερνοχώρο της εισαγγελίας του Παρισιού, σε βάρος ενός χρήστη, ο οποίος επιχειρούσε να δελεάσει ανήλικα κορίτσια να στείλουν «ιδιοπαραγόμενη παιδική πορνογραφία» και στη συνέχεια να τα απειλήσει με δημοσιοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο χρήστης, που έχει συλληφθεί από τις αρχές, φέρεται επίσης να ομολόγησε στους ανακριτές πως είχε βιάσει ένα ανήλικο παιδί, σύμφωνα με το έγγραφο, το περιεχόμενο του οποίου αποκαλύπτει το Politico.

Εκτός από την έλλειψη συνεργασίας του Telegram με τις αρχές, καθώς δεν απάντησε στο αίτημα των γαλλικών αρχών για ταυτοποίηση του συλληφθέντα, το έγγραφο ανέφερε τη χρήση της πλατφόρμας «από πολυάριθμες εγκληματικές ομάδες» στην αιτιολόγησή του για τα εντάλματα σύλληψης για τους αδελφούς Ντούροφ. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι κάποιος από τους δύο εμπλέκεται άμεσα σε οποιαδήποτε από τις παράνομες δραστηριότητες που εντοπίστηκαν από την έρευνα.

Ο ρωσικής καταγωγής μεγιστάνας Πάβελ Ντούροφ, ο οποίος κατέχει επίσης και τη γαλλική ιθαγένεια, ίδρυσε μαζί με τον αδελφό του το Telegram το 2013. Η πλατφόρμα έχει φτάσει σε σχεδόν το ένα δισεκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως και έχει γίνει ένα κρίσιμο εργαλείο ανταλλαγής μηνυμάτων για πολιτικούς αντιφρονούντες, στρατηγούς στα πεδία των μαχών, αλλά και διάφορους εγκληματίες.

Η διοίκηση του Telegram ακολουθεί μια πολιτική ανοχής αρνούμενη να αφαιρέσει αναρτήσεις που παραβιάζουν περιορισμούς σε μια σειρά από κράτη, αλλά και να δώσει στοιχεία για τους χρήστες στις αρχές. Μάλιστα το Telegram στο παρελθόν είχε προκαλέσει και την οργή του Κρεμλίνου, ωστόσο το τελευταίο διάστημα χρησιμοποιείται κατά κόρον από Ρώσους αξιωματούχους.

Μετά τη σύλληψη του Ντούροφ, η Μόσχα ζήτησε από τη Γαλλία να παρουσιάσει σοβαρά στοιχεία για σε βάρος του ιδιοκτήτη του Telegram. Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ισχυρίστηκε πως η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει καμία ανάμειξη στην υπόθεση, τονίζοντας πως η έρευνα και οι διώξεις είναι αποκλειστική ευθύνη της Δικαιοσύνης.

Η ημέρα της κρίσης για τον Ντούροφ

Σημειώνεται πως η ανάκριση του Ντούροφ παρατάθηκε στη μέγιστη διάρκεια των 96 ωρών και ολοκληρώνεται σήμερα Τετάρτη. Δύο αυτοκίνητα της αστυνομίας εξήλθαν βιαστικά από το γραφείο καταπολέμησης διαδικτυακής απάτης, στα προάστια του Παρισιού, στο οποίο εικάζεται ότι κρατούνταν ο Ντούροφ. Ο ιδιοκτήτης του Telegram αναμένεται να μεταφερθεί στις εισαγγελικές αρχές, οι οποίες θα αποφασίσουν εάν θα του απαγγείλουν κατηγορίες ή θα τον αφήσουν ελεύθερο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: