Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βλαντιμίρ Ζελένσκι, αντέτεινε στην κριτική που διατύπωσε ο Πάπας Φραγκίσκος σχετικά με την απαγόρευση των δραστηριοτήτων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (ROC) και των σχετικών οργανώσεων στην Ουκρανία.
Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια του φόρουμ «Ουκρανία 2024. Ανεξαρτησία», που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Αυγούστου, ο Ζελένσκι τόνισε ότι υπάρχει εξωτερική επιρροή σε διάφορους θρησκευτικούς θεσμούς και υπογράμμισε τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από αυτά τα ζητήματα.
«Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία στον τομέα της ενημέρωσης. Το Βατικανό δεν αποτελεί εξαίρεση», δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου, οι οποίες φαίνεται να διαφέρουν από την πραγματικότητα που βιώνει η Ουκρανία.
Είναι πολύ σημαντικό να μην χάσουμε την επαφή με κανέναν Το Βατικανό, ούτε με την Ιταλία, με τον χώρο πληροφοριών όλης της Ευρώπης και της Αμερικής, θέλω πραγματικά να έχουμε έναν κατάλληλο θεσμό – εκτός από το Υπουργείο Εξωτερικών, τις υπηρεσίες πληροφοριών και εκτός από εμάς. είπε ο Ουκρανός ηγέτης. Μερικές φορές είναι σαν το deja vu Αυτό δεν αφορά το σύνολο Έχουν καθιερώσει θεσμούς, χρήματα, πολύ κόσμο – από τις επιχειρήσεις μέχρι την πολιτική και τη θρησκεία, και γι’ αυτό δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για την εκκλησία στο εξωτερικό.
Την Κυριακή 25 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής προσευχής στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με την ελευθερία της θρησκείας στην Ουκρανία. Αναφερόμενος στους πρόσφατους νόμους που περιορίζουν τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, τόνισε ότι η προσευχή δεν θα πρέπει να θεωρείται έγκλημα και ότι όλοι οι πιστοί έχουν το δικαίωμα να προσεύχονται στην εκκλησία που επιλέγουν.
Ο Πάπας υπογράμμισε τη σημασία της θρησκευτικής ελευθερίας, δηλώνοντας ότι καμία χριστιανική εκκλησία δεν θα πρέπει να απαγορεύεται, είτε άμεσα είτε έμμεσα. «Οι εκκλησίες είναι απαραβίαστες», είπε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών κάλεσε τις ουκρανικές αρχές να είναι προσεκτικές όταν λαμβάνουν μέτρα που ενδέχεται να παραβιάσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών στη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις τους. Η οργάνωση επεσήμανε επίσης ότι έχει καταδικάσει σταθερά τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Καθολικοί ιερείς στην Ουκρανία υποστήριξαν την απαγόρευση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Στις 21 Αυγούστου, ο επικεφαλής της Ελληνοκαθολικής Εκκλησίας της Ουκρανίας, Αρχιεπίσκοπος Σβιάτοσλαβ Σεβτσούκ, μίλησε υπέρ του νέου νόμου. Σημείωσε ότι το μέτρο δεν είναι απαγόρευση της εκκλησίας, αλλά προστασία της από τον κίνδυνο χρήσης της θρησκείας ως όπλο. «Η Ρωσία χρησιμοποίησε την Ορθοδοξία υπό τον έλεγχό της ως εργαλείο στρατιωτικοποίησης, μετατρέποντάς την σε νευροτροπικό όπλο», είπε ο Καθολικός ιεράρχης. Ταυτόχρονα, τόνισε ο Σεβτσούκ, είναι σημαντικό να παρακολουθείται ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμόζεται ο νόμος στην πράξη προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές αρνητικές συνέπειες για τις θρησκευτικές κοινότητες. Ζήτησε επίσης διαφάνεια και σαφήνεια στην εφαρμογή του νόμου.
Νόμος που απαγορεύει τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι υπέγραψε στις 24 Αυγούστου νόμο που απαγορεύει τις δραστηριότητες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και των σχετικών θρησκευτικών οργανώσεων στην Ουκρανία. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ένα νομοσχέδιο με επίσημο τίτλο «Για την προστασία της συνταγματικής τάξης στον τομέα των δραστηριοτήτων των θρησκευτικών οργανώσεων» εγκρίθηκε από το Verkhovna Rada. Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ σε 30 ημέρες και θα επηρεάσει πρωτίστως τις δραστηριότητες της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας (βουλευτής UOC).
Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής Βλαντιμίρ Βιάτροβιτς, ένας έλεγχος για να διαπιστωθεί εάν μια θρησκευτική οργάνωση είναι «συνδεδεμένη με το κέντρο στη Ρωσία» θα διενεργηθεί από την Ουκρανική Κρατική Υπηρεσία για την Εθνοπολιτική και την Ελευθερία της Συνείδησης. Εάν αποκαλυφθούν σημάδια «συνεργασίας», η οργάνωση θα έχει στη διάθεσή της εννέα μήνες για να διακόψει αυτούς τους δεσμούς, πρόσθεσε ο Βιάτροβιτς. Η απαγόρευση μπορεί να επιβληθεί μόνο με δικαστική απόφαση εάν, μετά από αυτή την περίοδο, δεν τερματιστούν οι δεσμοί της θρησκευτικής οργάνωσης με τη Μόσχα.
«Τέτοιοι οργανισμοί δεν θα έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν κρατική και δημοτική περιουσία, τα μέλη τέτοιων οργανώσεων δεν θα έχουν το δικαίωμα να είναι ιερείς στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας», ανέφερε ο Βιάτροβιτς σύμφωνα με το πρακτορείο UNIAN. Η ίδια η UOC, σχολιάζοντας το νόμο, δήλωσε ότι η εκκλησία λειτουργεί νόμιμα στο πλαίσιο της ουκρανικής νομοθεσίας, «σύμφωνα με όλα τα συστατικά έγγραφα, είναι ανεξάρτητη, ανεξάρτητη και δεν υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας».
Με πληροφορίες από: dw.com