Πυρηνικές εγκαταστάσεις, διυλιστήρια, στρατιωτικές βάσεις: Οι υποδομές του Ιράν που θα μπορούσε να χτυπήσει το Ισραήλ

Κοινοποίηση:
σδσδσδωδωδωδ

Αντιμέτωπη με μια σειρά επιλογών για τα αντίποινα στο Ιράν βρίσκεται η ηγεσία του Ισραήλ καθώς συνεχίζει να σφυροκοπά την Χεζμπολάχ, πληρεξούσιο της Τεχεράνης στον Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε τα πλήγματα στον Λίβανο, οι τελευταίοι βομβαρδισμοί του ισοπέδωσαν κτίρια στα νότια προάστια της Βηρυτού, προκαλώντας νέα θύματα και έξοδο προσφύγων από τη χώρα τις τελευταίες ημέρες. Εκατοντάδες μαχητές της Χεζμπολάχ έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους πολλοί διοικητές από την έναρξη της ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης.

Και στο άλλο μέτωπο, εκείνο του Ιράν ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έσπευσε χθες με το όπλο παρά πόδας να προκαλέσει ακόμη περισσότερο το Ισραήλ -«κοινό εχθρό των μουσουλμάνων», όπως το αποκάλεσε – χαρακτηρίζοντας «νόμιμο» το μακελειό που προκάλεσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου του 2023.

Πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στο μπαράζ των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που εξαπέλυσε προ ημερών εναντίον του το Ιράν και ποιους στόχους θα επιλέξει;

Συμβατικοί στρατιωτικοί στόχοι και κυβερνοεπιθέσεις

Τα πλήγματα κατά συμβατικών στρατιωτικών στόχων θεωρούνται από αναλυτές ο ασφαλέστερος τρόπος απάντησης του Ισραήλ, καθώς δεν αναμένεται να πυροδοτήσει σκληρή απάντηση από την Τεχεράνη.

Οι στόχοι αυτά περιλαμβάνουν ραντάρ και συστοιχίες αεράμυνας, εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων και βάσεις των Φουρών της Επανάστασης καθώς και άλλες υποδομές.

Μια ισραηλινή επίθεση εναντίον τέτοιων στόχων, αναφέρει η Daily Mail, θα εξυπηρετούσε δύο σκοπούς: πρώτον την υποβάθμιση της ικανότητας του Ιράν να εξαπολύσει νέα πυραυλικά πλήγματα και δεύτερο θα υπογράμμιζε την προθυμία του Ισραήλ να εμπλακεί σε ένοπλη σύρραξη για την άμυνά του.

Μια άλλη απάντηση, που θα θεωρείτο μετριασμένη, θα ήταν κάποια κυβερνοεπίθεση – πιθανώς με στόχο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν – ή επιχειρήσεις δολιοφθοράς – όπως εκείνη με την ανατίναξη των συσκευών επικοινωνίας της Χεζμπολάχ.

Ενεργειακές υποδομές: διϋλιστήρια, πετρελαιοπηγές και εγκαταστάσεις φυσικού αερίου

Η οικονομία του Ιράν, ως τρίτου μεγαλύτερου «παίκτη» του ΟΠΕΚ, εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η ημερήσια παραγωγή του υπερβαίνει τα τρία εκατ. βαρέλια και μια ισραηλινή επίθεση σε ένα ή περισσότερα διϋλιστήρια ή τερματικούς σταθμούς φυσικού αερίου θα αποτελούσε σημαντικό πλήγμα για την Τεχεράνη, μολονότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, κάλεσε το Ισραήλ να σκεφτεί άλλες εναλλακτικές, υπό το φόβο των αναταράξεων στις αγορές και την εκτίναξη των τιμών του μαύρου χρυσού παραμονές των κρίσιμων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, αλλά και των ιρανικών αντιποίνων.

Ο Μπάιντεν έχει ταχθεί κατά της στοχοθέτησης των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, αλλά πολλοί αξιωματούχοι με επιρροή στο Ισραήλ θεωρούν ότι τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία να σακατέψει η χώρα τους το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ενώ το Τελ Αβίβ δεν έχει δώσει ακόμη διαβεβαιώσεις στην Ουάσιγκτον ότι δεν θα βάλει στο σταυρόνημά του τέτοιες εγκαταστάσεις.

Ένας πιθανός στόχος, σε μια τέτοια περίπτωση, θα ήταν το μοναδικό πυρηνικό εργοστάσιο του Ιράν στη Μπουσέρ. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι πιθανότερο θα ήταν να στραφεί η προσοχή του Ισραήλ στις μονάδες εμπλουτισμού ουρανίου, που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Εξίσου καταστροφικό πλήγμα – αλλά επίσης υψηλού ρίσκου, λόγω της αναμενόμενης αντίδρασης του θεοκρατικού καθεστώτος της Τεχεράνης – θα ήταν η στοχοθέτηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων εντός ιρανικού εδάφους, από διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης μέχρι πολιτικούς περιλαμβανομένου του προέδρου του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν ή ακόμη και του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Το Ισραήλ φαίνεται να έχει φλερτάρει αρκετά με μια τέτοια ιδέα, καθώς ο πρωθυπουργός του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχει εκτοξεύσει συγκεκαλυμμένες απειλές ότι ηγετικά στελέχη της Τεχεράνης θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχους όπως οι ηγέτες της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, Ισμαήλ Χανίγια και Χασάν Νασράλα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response