Πυρηνική βόμβα – Όλα εξαϋλώνονται σε ακτίνα 3 τ.χλμ. (Βίντεο)

Κοινοποίηση:
nuclear_city-768x430-1-750x375

Από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, η ανθρωπότητα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μια απειλή που μπορεί να οδηγήσει στην ολοκληρωτική καταστροφή της. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός τεράστιου οπλοστασίου, το οποίο περιλαμβάνει χιλιάδες πυρηνικές κεφαλές. Αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου και αβεβαιότητας, καθώς η δυνατότητα μιας πυρηνικής επίθεσης παραμένει υπαρκτή.

 

 

Παρά τις πολυάριθμες διεθνείς συνθήκες που έχουν υπογραφεί με σκοπό τον περιορισμό των πυρηνικών εξοπλισμών, οι ΗΠΑ και η Ρωσία εξακολουθούν να διατηρούν σημαντικό αριθμό πυρηνικών κεφαλών. Αυτές οι συνθήκες, όπως η Συνθήκη για την Μη Διάδοση Πυρηνικών Όπλων (NPT) και άλλες συμφωνίες ελέγχου εξοπλισμών, έχουν προσπαθήσει να περιορίσουν την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και να προωθήσουν την αποπυρηνικοποίηση. Ωστόσο, οι στρατηγικές ανησυχίες και οι γεωπολιτικές εντάσεις συνεχίζουν να επηρεάζουν τις σχέσεις μεταξύ των κρατών.

Σε περίπτωση που συμβεί μια μεγάλης κλίμακας πυρηνική επίθεση από οποιαδήποτε χώρα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι αντίπαλοι θα αντιδράσουν με αντίποινα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν κύκλο καταστροφής που θα μετατρέψει μεγάλες περιοχές του πλανήτη σε ραδιενεργές ερήμους. Οι συνέπειες μιας τέτοιας σύγκρουσης δεν θα περιορίζονταν μόνο στις άμεσες ανθρώπινες απώλειες αλλά θα είχαν επίσης μακροχρόνιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την παγκόσμια υγεία.

 

Παρόλο που τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης πιθανότατα θα ανίχνευαν την εκτόξευση ενός πυραύλου προς τη Δύση, δίνοντας χρόνο για αναχαίτιση, υπάρχει το σενάριο όπου μια μεγάλη δυτική πόλη θα υποστεί μια απομονωμένη επίθεση.

Με τη βοήθεια του μοντέλου που δημιούργησε ο Άλεξ Γουέλερσταϊν, καθηγητής και ιστορικός της πυρηνικής τεχνολογίας, η Daily Mail εξετάζει την καταστροφική επίδραση ενός ρωσικού πυραύλου Topol-M SS-27 ICBM, αν εκραγεί πάνω από μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές πόλεις.

Ο Topol-M δεν είναι το πιο ισχυρό πυρηνικό όπλο της Ρωσίας, ο πύραυλος RS-36 «Satan» ICBM φέρει πολλαπλές κεφαλές με μεγαλύτερη ισχύ. Ωστόσο, η κεφαλή του Topol-M αποδίδει εκτιμώμενη ισχύ περίπου 800 κιλοτόνων, περισσότερο από 50 φορές μεγαλύτερη από την πρώτη ατομική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα το 1945.
Λονδίνο, Γουέστμινστερ
Μια έκρηξη δημιουργεί ένα τεράστιο μανιτάρι καπνού στον αέρα, ενώ φωτιές εξαπλώνονται σε μεγάλη περιοχή, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και όσους βρίσκονται σε υπόγεια καταφύγια.

Όσοι βρίσκονται σε ακτίνα 3 τ.χλμ. από τον πυρήνα της έκρηξης εξαϋλώνονται ακαριαία από τη φωτιά που αγγίζει θερμοκρασίες ίδιες με τον ήλιο. Κτίρια όπως το κοινοβούλιο, τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, το Αβαείο του Γουέστμινστερ και η Πλατεία Τραφάλγκαρ καταστρέφονται ολοσχερώς.
Η θερμότητα δημιουργεί ένα κύμα πίεσης που εξαπλώνεται με υπερηχητική ταχύτητα, καταστρέφοντας κτίρια και προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε ακτίνα 134 τ.χλμ. Περιοχές όπως το Wandsworth, το Camden και το Hackney εξαφανίζονται, ενώ κάτοικοι στα Stratford, Chiswick και Wimbledon υφίστανται εγκαύματα τρίτου βαθμού.

Η καταστροφή προβλέπει άμεσους θανάτους σχεδόν ενός εκατομμυρίου ανθρώπων και σοβαρούς τραυματισμούς σε 2,2 εκατομμύρια.

 

 

Καταστροφικές συνέπειες παγκόσμιας κλίμακας

Μια μεμονωμένη πυρηνική έκρηξη θα προκαλούσε σοβαρές παγκόσμιες επιπτώσεις πέρα από την άμεση απώλεια ζωών και υποδομών.

Ραδιενεργή μόλυνση

Η ραδιενεργή σκόνη που θα απελευθερωνόταν στην ατμόσφαιρα θα μπορούσε να ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα, μολύνοντας τον αέρα, το νερό και το έδαφος σε μακρινές περιοχές.

Η ραδιενέργεια θα επηρέαζε σοβαρά την υγεία, προκαλώντας καρκίνους και γενετικές ανωμαλίες για δεκαετίες.

 

Κλιματική αλλαγή

Η έκρηξη θα απελευθέρωνε τεράστιες ποσότητες σκόνης και καπνού στην ατμόσφαιρα, μειώνοντας την ηλιακή ακτινοβολία που φτάνει στη Γη. Αυτός ο «πυρηνικός χειμώνας» θα μπορούσε να προκαλέσει απότομες πτώσεις θερμοκρασίας και παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: