Με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να απειλεί ανοιχτά πλέον με πλήγματα ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ μετά την επίδειξη ισχύος του Κρεμλίνου στην Ουκρανία με το σόου ενός νέου υπερηχητικού πυραύλου, η Δύση εμφανίζεται να παίρνει σοβαρά τα λόγια και τις πράξεις της Μόσχας. Εδώ και μήνες οι κυβερνήσεις των σκανδιναβικών χωρών προετοιμάζουν με ενημερωτικά φυλλάδια και ειδοποιήσεις στράτευσης τους πολίτες τους σε ενδεχόμενο πολέμου με τη Ρωσία και κάνουν και τις αντίστοιχες δηλώσεις. Τα τελευταία 24ωρα παρόμοιες κινήσεις κάνουν Γερμανία και Ισπανία.
Ενώ η κυβέρνηση της Σουηδίας ετοίμασε οδηγό επιβίωσης σε περίοδο «κρίσης» –εννοώντας πολέμου– για όλα τα νοικοκυριά μετά την επίθεση στο Ντνίπρο της Ουκρανίας με τον ρωσικό υπερηχητικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς Oreshnik, ο υπουργός Αμυνας Παλ Γιόνσον ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν θα εκφοβιστεί από τις προκλήσεις και τόνισε: «Η κλιμάκωση και οι προκλήσεις από τη Ρωσία που παρατηρούνται τελευταία είναι μια προσπάθεια να μας τρομάξουν και να μην υποστηρίζουμε την Ουκρανία. Η προσπάθεια θα αποτύχει. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».2
Η απερχόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας εμφανίστηκε να ετοιμάζει τους πολίτες για το ενδεχόμενο σύγκρουσης με τη Ρωσία πριν καν από την πυραυλική επίθεση αλλά αφότου ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία έδωσαν το πράσινο φως για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εντός της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, ο Μπόρις Πιστόριους, υπουργός Αμυνας της καταρρέουσας κυβέρνησης Σολτς, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν αποτελεί μόνο στρατιωτική αλλά υβριδική απειλή για τη Γερμανία και η Ευρώπη θα πρέπει να ακολουθήσει ευρεία προσέγγιση στο θέμα της άμυνας.
Από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς σχολίασε ότι η ρωσική πυραυλική επίθεση αποτελεί απόδειξη του «πόσο επικίνδυνος είναι αυτός ο πόλεμος» και υποστήριξε πως είναι σημαντικό η Γερμανία «να κάνει ό,τι μπορεί μαζί με τους συμμάχους της για να αποτρέψει μια κλιμάκωση που θα μετατρέψει αυτό τον πόλεμο σε πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ».
Στην Ισπανία πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσαν σε διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι υπό τον φόβο των εξελίξεων ετοιμάζεται ενημερωτική καμπάνια για τους πολίτες σχετικά με την πολιτική προστασία σε περίοδο πολέμου με τη Ρωσία. Ολα αυτά συζητιούνται τώρα, ενώ ήδη από το καλοκαίρι υπάρχουν αναφορές ότι έχουν γίνει προετοιμασίες τόσο στις σκανδιναβικές χώρες όσο και στη Γερμανία σε περίπτωση πολέμου, συμπεριλαμβανομένων εργασιών σε καταφύγια.
Λίγη ώρα αφότου σημειώθηκε η ρωσική επίθεση-προειδοποίηση προς τη Δύση, δημοσιεύματα άρχισαν να επαναφέρουν στο προσκήνιο μια συζήτηση που πάλι είχε γίνει το καλοκαίρι για την πρωτοβουλία συνεργασίας μεταξύ 20 κρατών-μελών της ΕΕ με στόχο την ανάπτυξη κοινών συστημάτων αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας. Επιπλέον η Υπηρεσία Ευρωπαϊκής Αμυνας (EDA) έχει καταθέσει πρόταση και για την ανάπτυξη αμυντικών μέσων για ηλεκτρονικό πόλεμο (14 κράτη-μέλη), για την ανάπτυξη επιπλεόντων πυρομαχικών (17 κράτη-μέλη) και για ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία.