Σε εξέλιξη, παρά το γεγονός ότι επισήμως η αντιπυρική περίοδος έχει λήξει, βρίσκεται το πρόγραμμα AntiNero (I, II και ΙΙI) το οποίο αξιοποιεί 415,1 εκατ. ευρώ από πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον τακτικό προϋπολογισμό για την πρόληψη και προστασία των δασών.
Ο Γενικός Γραμματέας Δασών του ΥΠΕΝ, Ευστάθιος Σταθόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο του ΤΕΕ «Green Deal Greece 2024» για τις μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση των δασών αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει καταγράψει το πρόγραμμα. Όπως σημείωσε, «σε τέσσερα χρόνια έχουν διατεθεί 450 εκατ. ευρώ, όταν τα προηγούμενα 40 είχαν διατεθεί 10-20 χιλιάδες τον χρόνο ανά δασική υπηρεσία. Άρα, από τα 5-10 εκατ. ετησίως κατά μέσο όρο, φθάσαμε σε πάνω από 100 εκατ. για την περίοδο από το 2022 έως τις αρχές του 2026. Καλύψαμε, έτσι, όλα τα δάση; Όχι. Έχει καλυφθεί περίπου το 15% των δασικών συστημάτων και, ως το τέλος του προγράμματος, φιλοδοξούμε να καλύψουμε το 1/3 τους. Μπορούμε να καταργήσουμε τη… φωτιά με αυτό το σχέδιο; Όχι. Ωστόσο, το Antinero καλύπτει κενά που δεν καλύφθηκαν τα τελευταία 40-50 χρόνια».
Υπενθυμίζεται ότι η δράση, η οποία ξεκίνησε μετά από την πυρκαγιά στον Έβρο και θα είναι ενεργή μέχρι το 2025, υλοποιεί παρεμβάσεις που αφορούν στη δημιουργία μικτών αντιπυρικών ζωνών με στόχο την μείωση του κινδύνου μετάδοσης και εξάπλωσης όλων των ειδών των πυρκαγιών (εδάφους, επιφανείας και κόμης), αλλά και την μείωση της ταχύτητας εξάπλωσης πυρκαγιών, της έντασης των πυρκαγιών και του κινδύνου δημιουργίας MEGA FIRE, σε συνδυασμό με τη διευκόλυνση της προσέγγισης των δασοπυροσβεστών στην περιοχή με ασφάλεια, όπως και της μετακίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, το AntiNero έχει μεγαλύτερη χρηματοδότηση και επικεντρώθηκε, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε πρόσφατα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στις συνδυαστικές αντιπυρικές ζώνες, δηλαδή στην δημιουργία μεικτών ζωνών που θα συνδυάζουν δασικούς δρόμους και γυμνές ζώνες με δημιουργία εκατέρωθεν των επικίνδυνων οικισμών που είναι στις ζώνες μείξης δάσους οικισμού ζωνών με πλατύφυλλα είδη κλπ ώστε να επιβραδύνεται ο ρυθμός και η ένταση της πυρκαγιάς για να επέμβουν πιο αποτελεσματικά οι επίγειες δυνάμεις.
Όσον αφορά στη συνέχεια του προγράμματος, προβλέπεται αύξηση των πόρων του ΤΑΑ, καθώς και εξασφάλιση της χρηματοδότησης μετά το 2025 για την προστασία των δασών, την πρόληψη των πυρκαγιών και την αναγέννηση των καμένων, ενώ προγραμματίζεται η ολοκλήρωση και των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων στον Έβρο και τη Ροδόπη.
Β. Κικίλιας: Βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο σημείο των τελευταίων 30 – 35 ετών
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κɩκίλɩας εξέφρασε την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο σημείο των τελευταίων 30 – 35 ετών.
«Έχει τελειώσει η αντιπυρική περίοδος, αλλά οι πυρκαγιές συνεχίζονται» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος γνωστοποίησε ότι φέτος έχουν υπάρξει 9.000 ενάρξεις πυρκαγιών. «Βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο σημείο των τελευταίων 30 – 35 ετών. Λίαν συντόμως θα έχουμε βίαιες μεταναστευτικές ροές στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη. Είναι μια πραγματικότητα ανυπέρβλητη», σημείωσε, χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την επόμενη αντιπυρική περίοδο, ανέφερε ότι έχουν ήδη δημοπρατηθεί έργα 1,8 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα ευρύ σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει και φορείς, όπως είναι το ΤΕΕ. Την επόμενη εβδομάδα, επίσης, θα υπογραφεί η σύμβαση για μετεωρολογικούς σταθμούς και ραντάρ, κάτι το οποίο η χώρα δεν είχε από το 2004. Ένα άλλο κομμάτι αυτών των έργων αφορά αισθητήρες στα δάση, drones, δορυφορικές εικόνες κ.α. Όσον αφορά την αντιπυρική οχύρωση της Αττικής, ο Βασίλης Κικίλιας πρότεινε τη δημιουργία ζώνης πλάτους 250 μέτρων κατά μήκος της οδού Διονύσου, από τον Διόνυσο έως τα Νταμάρια, στους πρόποδες της Πεντέλης.
Βασικά το πρόγραμμα απλά καταστρέφει τα δάση ώστε να μην πιάνουν φωτιά. Βάζουν μπουλντόζες και μαζεύουν το έδαφος όλο. Κόβουν όλα τα κλαδια εκτός από μία τούφα στη κορυφί του δέντρου.
Πεθαίνει το δάσος κυριολεκτικά, όλα τα υπόλοιπα φυτά, τα ζώα και τα δέντρα μια και έξω.