Εάν ανήκετε σε εκείνους που σκέφτονται να «κόψουν» ή να περιορίσουν την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος, ενδεχομένως προβληματίζεστε για το αν θα αναπτύξετε ανεπάρκεια σιδήρου.
Κάποιες τροφές φυτικής προέλευσης περιέχουν σίδηρο αλλά δεν το απορροφά εύκολα ο οργανισμός.
Μόνο το 2-20% του σιδήρου των φυτών (που λέγεται μη αιμικός σίδηρος) καταλήγει μέσω του πεπτικού στο αίμα, συγκριτικά με το 15-35% του σιδήρου που περιέχουν οι τροφές ζωικής προέλευσης (αιμικός).
Υπάρχει όμως η εξής απλή λύση: Συνδυάζοντας τις τροφές με σίδηρο με βιταμίνη C, σχεδόν εξαπλασιάζεται η ποσότητα μη αιμικού σιδήρου που απορροφά το σώμα σας.
Δείτε τις έξι φυτικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο που μπορείτε να συνδυάσετε με φρούτα ή λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C:
Σπανάκι + κόκκινες πιπεριές
Μπρόκολο + ντομάτες
Κέιλ + πορτοκάλι
Μαύρα φασόλια + λάχανο
Φακές + λαχανάκια Βρυξελλών
Μαύρη σοκολάτα + φράουλες