Ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ) Δημήτρης Ρίχτερ εξηγεί πώς οι σεισμοί συνδέονται με την αύξηση των εμφραγμάτων.
Μεγάλη αύξηση των εμφραγμάτων τις πρώτες τέσσερις ημέρες ύστερα από μία μεγάλη σεισμική δόνηση παρατηρείται διαχρονικά, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ) Δημήτρης Ρίχτερ.
Όπως αναφέρει στο Πρακτορείο FM, όλα τα οξέα στρες συνδέονται με την πιθανότητα εμφράγματος. «Στους σεισμούς οι δύο καλύτερες καταγραφές που έχουμε είναι τόσο από τον σεισμό του 1981 στην Ελλάδα, (δημοσίευση στο Lancet, από τον αείμνηστο καθηγητή Δ. Τριχόπουλο) όσο και από το σεισμό του Λος Άντζελες το 1994, (Νew England Journal of Medicine) όπου είδαμε μία πολύ μεγάλη άνοδο των εμφραγμάτων για τις επόμενες δύο έως τέσσερις ημέρες. Πρόκειται για δύο σημαντικές δημοσιεύσεις που αποτελούν πάντα βιβλιογραφία αναφοράς για όσους γράφουν για στρες και καρδιά».
Γιατί παθαίνει κάποιος έμφραγμα από φόβο
Όπως εξηγεί ο κ. Ρίχτερ το ψυχολογικό στρες επηρεάζει ορμόνες, οι οποίες είναι αρνητικές. «Όταν γεμίζουμε με αδρεναλίνη τον οργανισμό μας, εκείνη την ώρα είναι πολύ πιθανό μία αθηρωματική πλάκα που έχουμε, να σπάσει. Ταυτόχρονα το αγγείο κάνει σπασμό, άρα εκκρίνουμε τόσες πολλές ορμόνες, που εκείνη την ώρα, όσο πιο ευάλωτος ή άτυχος είναι κάποιος, τόσο πιο πολύ αυξάνονται οι πιθανότητες να συμβεί ένα οξύ επεισόδιο. Η έννοια του στρες έχει τη σχετικότητα τού πώς το αντιμετωπίζουμε. Διότι στο ίδιο ερέθισμα μπορεί εγώ να μείνω αδιάφορος και ένας άλλος να νιώσει πραγματικά φόβο και να είναι γεμάτος εκείνη την ώρα με κατεχολαμίνες (ορμόνες που εκκρίνει το σώμα μας όταν πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση). Πέρα από το συμβάν αυτό καθαυτό, σε μεγάλο βαθμό παίζει ρόλο πώς θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας».
Τι να προσέξουν οι καρδιολογικοί ασθενείς σε περιόδους σεισμικής έξαρσης
Και το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι γιατί η εμφάνιση των εμφραγμάτων αυξάνει 2-4 μέρες μετά την σεισμική δόνηση και όχι την ίδια στιγμή που ο άνθρωπος στρεσάρεται τόσο πολύ;
«Μπορεί να συμβεί από την ίδια στιγμή έως τις επόμενες 4 μέρες. Πολλές φορές το στρες το οποίο θα “βγάλεις” εκείνη τη στιγμή θέλει και κάποιες μέρες για να φύγει η δράση του. Άρα η πιθανότητα που έχεις να πάθεις ένα έμφραγμα 5 ώρες μετά είναι πολύ κοντινή στην πιθανότητα που έχεις την επόμενη και τη μεθεπόμενη μέρα. Μετά την τρίτη μέρα αρχίζει και ασθενεί λίγο, για αυτό και μετά την πέμπτη γίνεται φυσιολογικό».
Τι πρέπει να προσέξουν όμως οι καρδιολογικοί ασθενείς τις περιόδους που υπάρχει σεισμική δραστηριότητα, όπως αυτή που τώρα διανύουμε;
«Να φροντίζουν να παίρνουν σωστά τα φάρμακα τους και κυρίως όσοι αρνούνται τη φαρμακευτική αγωγή παρά τις οδηγίες του γιατρού τους, να μην περιμένουν ένα τυχαίο γεγονός που μπορεί να κάνει τις αθηρωματικές τους πλάκες να σπάσουν και μετά να αρχίσουν να φροντίζουν τον εαυτό τους. Η διατήρηση της ψυχραιμίας είναι άκρως σημαντική, γιατί ο τρομερά έντονος φόβος και ο πανικός δεν βοηθούν. Και μετά το έμφραγμα μπορούμε να προσέξουμε, αλλά κάθε έμφραγμα έχει μία πιθανότητα να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος κάποιος να υποστεί αυτή την πιθανότητα».
Σύμφωνα με τον καρδιολόγο πολύ μεγάλο ρόλο παίζει πόσο κάποιος έχει προσέξει τον εαυτό του μέχρι εκείνη τη στιγμή.
«Δηλαδή ένας ο οποίος καπνίζει και έχει 2,80 χοληστερίνη και όποτε του λέει γιατρός πρέπει να κόψεις το κάπνισμα και να πάρεις χάπι λέει δεν βαριέσαι εγώ δεν παίρνω χάπια, δεν έχει τον ίδιο κίνδυνο με έναν άνθρωπο που δεν καπνίζει και έχει ρυθμίσει τους παράγοντες κινδύνου του». Δεν είναι μόνο ο σεισμός που δημιουργεί μεγάλα στρες, επισημαίνει ο κύριος Ρίχτερ, καθώς όπως λέει, υπάρχει και βιβλιογραφία για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, όπου στη Γερμανία όσο περνούσαν οι μέρες και έφταναν οι ομάδες στον τελικό, αυξάνονταν τα εμφράγματα μετά από κάθε αγώνα, ο οποίος ήταν αμφίρροπος. «Και τα εμφράγματα αυξάνονταν ειδικά στους άντρες διότι οι άντρες παθιάζονται με το παγκόσμιο κύπελλο και ζουν όλο το στρες αυτής της διαδικασίας».