Πόλεμος Σουδάν: Η Βρετανία υπόσχεται επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια 113 εκατομμυρίων λιρών

Κοινοποίηση:
The sun sets over the camp set up for refugees who fled war in Sudan in Adre, Chad, Thursday, Oct. 3, 2024. (AP Photo/Sam Mednick)

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα ανθρωπιστική βοήθεια, αξίας 113 λιρών στερλινών (περίπου 136 εκατ. ευρώ), προορισμένη για τον πληθυσμό του Σουδάν, όπου συνεχίζει να μαίνεται ο πόλεμος που ξέσπασε τον Απρίλιο του 2023, και για τους σουδανούς πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες.

Η συνεισφορά αυτή, που «διπλασιάζει τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου» για την πρόσφορά αρωγής στο Σουδάν και πρόσφυγες στην περιοχή φέτος, θα επιτρέψει να λάβουν βοήθεια «πάνω από 600.000 άνθρωποι» στην ίδια τη χώρα και «700.000 άνθρωποι που έφυγαν εξαιτίας του πολέμου και βρίσκονται σε γειτονικές χώρες όπως το Τσαντ και το Νότιο Σουδάν», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Ντέιβιντ Λάμι, επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, ο οποίος θα συμμετάσχει αύριο Δευτέρα σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, «θα απαιτήσει από τις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις να διατηρήσουν επ’ αόριστον ανοικτό» το συνοριακό σημείο διέλευσης της Αντρ, που συνδέει το Τσαντ με το Νταρφούρ, ενώ καλεί να αρθούν οι «περιορισμοί στον όγκο της βοήθειας που διέρχεται από το φυλάκιο» αυτό, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.

«Δεν μπορούμε να παραδίδουμε βοήθεια χωρίς ελεύθερη πρόσβαση», σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ Λάμι, ο οποίος επέμεινε πως «ο λιμός δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν πολεμικό όπλο».

Πρόσθεσε ότι θα αποπειραθεί να αξιοποιήσει τη βρετανική προεδρία στο ΣΑ για να «πιέσει (να υιοθετηθεί) απόφαση που θα εγγυάται την προστασία των αμάχων και την ελεύθερη διέλευση της βοήθειας».

Στον Σουδάν μαίνεται από τη 15η Απριλίου 2023 πόλεμος που έχει στοιχίσει δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες ζωές, και στον οποίο αναμετρώνται από τη μια οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις, υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, στην εξουσία μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021, κι από την άλλη οι παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, τον άλλοτε υπαρχηγό της στρατιωτικής χούντας.

Η σύρραξη έχει κλιμακωθεί περαιτέρω από τα τέλη του Οκτωβρίου, αναφέρονται εντεινόμενες μάχες και επιθέσεις, ιδίως εναντίον αμάχων.

Έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό 11 και πλέον εκατομμυρίων ανθρώπων, από τους οποίους 3,4 εκατ. έφυγαν από τη χώρα, κατά τους αριθμούς του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Η χώρα βιώνει πλέον ανθρωπιστική καταστροφή, με περίπου 26 εκατομμύρια πολίτες της αντιμέτωπους με ακραία διατροφική ανασφάλεια, και έχει κηρυχθεί λιμός στον καταυλισμό προσφύγων Ζαμζάμ του Νταρφούρ (δυτικά).

Η βρετανική βοήθεια θα διατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη και ΜΚΟ που διανέμουν τρόφιμα, πόσιμο νερό, προσφέρουν στέγη, ιατρική βοήθεια, καθώς και υγειονομικές εγκαταστάσεις στους αμάχους, διευκρίνισε το Φόρεϊν Όφις.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: