Πόλεμος στην Ουκρανία: Ζωντανή εικόνα από διάφορες περιοχές της Ουκρανίας – Συνεχίζεται η ολομέτωπη ρωσική επίθεση

Κοινοποίηση:
Καταγραφή

Συνεχίζεται η ολομέτωπη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να εντείνει την επίθεσή της στο Κίεβο αλλά και σε άλλες πόλης της Ουκρανίας.

 

Οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνεχίζονται και οι ομάδες νομικών των δύο χωρών επεξεργάζονται προσχέδια συμφωνιών ειρήνης, όμως στις Δυτικές πρωτεύουσες εντείνονται οι αμφιβολίες για τις ρωσικές προθέσεις.

Η Μόσχα επιρρίπτει ευθύνες στην ουκρανική πλευρά για την έλλειψη προόδου στις συνομιλίες. «Η ρωσική αντιπροσωπεία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις, αλλά δεν υπάρχει ζήλος από την πλευρά της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Ουκρανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι ο πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιμένει ότι τα σύνορα της Ουκρανίας πρέπει να αναγνωριστούν όπως ήταν το 1991 (δηλαδή με την Κριμαία). «Καμία συμφωνία χωρίς κατάπαυση του πυρός από τη Μόσχα», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, Ολεξίι Ρέζνικοφ, που ηγείται των διαπραγματεύσεων από την ουκρανική πλευρά. Το σχέδιο ειρήνης που παρουσίασε η Μόσχα περιλάμβανε τους γνωστούς όρους του Πούτιν για ουδετερότητα-αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, αλλά και αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονμπάς.

Η Γαλλία θεωρεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος «υποκρίνεται» ότι διαπραγματεύεται. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, δήλωσε πως τα σχέδια του Πούτιν στην Ουρανία αντιγράφουν τη στρατηγική που ακολούθησε στην Τσετσενία και τη Συρία. Οπως τονίζει, ο Πούτιν δεν θα σταματήσει τον πόλεμο για ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες, εκτός αν οι απώλειές του είναι τεράστιες. Με την άποψη αυτή συμφωνούν Βρετανοί αναλυτές, που θεωρούν ότι η ειρήνη είναι ακόμη μακριά, καθώς η μόνη ελπίδα για να επιβιώσει το καθεστώς Πούτιν είναι να συνεχίσει τον πόλεμο.

Ο Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε χθες ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, προτείνοντας να φιλοξενήσει μια προεδρική συνάντηση (Πούτιν-Ζελένσκι) σε τουρκικό έδαφος. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, στην πόλη Λβιβ, είπε ότι συζήτησε το θέμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων και την κατάπαυση του πυρός για ένα 24ωρο στη Μαριούπολη.

Εξάλλου, μυστήριο καλύπτει το ταξίδι του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Κίνα που τελικά ματαιώθηκε. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Bild», ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επιβιβάστηκε χθες σε αεροπλάνο με προορισμό το Πεκίνο, αλλά στα μισά της διαδρομής το σχέδιο πτήσης άλλαξε και ο Λαβρόφ επέστρεψε στη Μόσχα. Η Ρωσία έχει ζητήσει βοήθεια από την Κίνα, που δεν έχει ανταποκριθεί ακόμη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: