Πόλεμος στην Ουκρανία – Στρατηγική ανατροπή: Οι Ρώσοι πλησιάζουν το Ποκρόβσκ

Κοινοποίηση:
rwsia999999

Η κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας, ειδικότερα στην περιφέρεια του Ντονιέτσκ, είναι εξαιρετικά τεταμένη. Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες από το BBC, οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν προς την πόλη Ποκρόβσκ, η οποία έχει στρατηγική σημασία για την υποστήριξη των ουκρανικών στρατευμάτων.

 

Μόλις σε λίγες ημέρες, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Νοβοχρόντοβκα, η οποία ήταν ένα σημαντικό προπύργιο των Ουκρανών και βρίσκεται μόλις 10 χιλιόμετρα από το Ποκρόβσκ. Αυτή η εξέλιξη έχει δημιουργήσει έναν ανοιχτό διάδρομο για τις ρωσικές δυνάμεις προς το περιφερειακό κέντρο.

Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές ότι οι Ουκρανοί προχωρούν σε μαζική εκκένωση τόσο του Ποκρόβσκ όσο και του Μίρνογκραντ. Αυτές οι δύο πόλεις είναι οι τελευταίες μεγάλες αστικές περιοχές στα βορειοδυτικά της περιφέρειας του Ντονιέτσκ που παραμένουν υπό τον έλεγχο των Ουκρανών.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη για το Κίεβο, καθώς η διοίκηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων είχε εστιάσει τις προσπάθειές της στο Ποκρόβσκ, αφήνοντας τις γύρω περιοχές εκτεθειμένες. Η πτώση της πόλης θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την κατάρρευση της αμυντικής γραμμής στο ανατολικό μέτωπο.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα πεδία των μαχών, σχολιάζει πως «η ουκρανική διοίκηση πιθανώς εκτίμησε ότι η άμυνα στη Νοβοχρόντοβκα δεν άξιζε τις απώλειες». Ουκρανοί στρατιωτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν πως η εν λόγω πόλη θα μπορούσε να διατηρήσει την άμυνα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενδεχομένως και μήνες, οπότε η επιλογή να την εγκαταλείψουν πιθανόν να αποδειχθεί ένα κρίσιμο στρατηγικό λάθος. Η

επίθεση των Ρώσων στη Νοβοχρόντοβκα ξεκίνησε στις 21 Αυγούστου και έπεσε πριν συμπληρωθεί μια εβδομάδα. Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν οι μάχες έχουν μεταφερθεί πλέον στην πόλη Σελίντοβο, νότια της Νοβοχρόντοβκα.

Ο ανώτατος διοικητής της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Σίρσκι, περιέγραψε τις μάχες που συντελούνται στην περιοχή ως «εξαιρετικά σκληρές», ενώ και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως η κατάσταση κοντά στο Ποκρόβσκ είναι «εξαιρετικά δύσκολη». «Ο εχθρός ρίχνει στη μάχη ό,τι έχει για να προχωρήσει, προσπαθώντας να σπάσει τις άμυνές μας», έγραψε ο Σίρσκι σε ανάρτησή του στο Facebook.

 

Ανακόπτεται η επίθεση των Ουκρανών στο Κούρσκ

Εν τω μεταξύ, στο άλλο μεγάλο μέτωπο, στο Κούρσκ, το οποίο άνοιξαν αιφνιδιαστικά οι Ουκρανοί εισβάλλοντας σε ρωσικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η κατάσταση δείχνει να σταθεροποιείται.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αρχική γρήγορη προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων φαίνεται να έχει ανακοπεί και οι επιτυχίες των ουκρανών περιορίζονται τις τελευταίες ημέρες. Ο ουκρανικός στρατός εξακολουθεί να επεκτείνει οριακά τη ζώνη ελέγχου του, αλλά η πρόοδος έχει επιβραδυνθεί εάν δεν έχει τερματιστεί, όπως αναφέρει το BBC.

Σύμφωνα με τον Ολεξάντρ Σίρσκι, ο ουκρανικός στρατός ελέγχει περίπου 1.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 100 οικισμούς, ενώ έχει πιάσει ομήρους 594 Ρώσους στρατιώτες. Τα εν λόγω στοιχεία δεν έχουν επιβεβαιωθεί από κάποια ανεξάρτητη πηγή, ωστόσο το πλήγμα για τους Ρώσους δεν αμφισβητείται και το Κρεμλίνο έχει διαμηνύσει πως θα δώσει ισχυρή απάντηση.

Ο Ολεξάντρ Σίρσκι δήλωσε πως «ένας από τους στόχους της επίθεσης στο Κούρσκ ήταν να εκτρέψει σημαντικές εχθρικές δυνάμεις από το ανατολικό μέτωπο». Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, οι ρωσικές μονάδες όχι μόνο δεν εγκατέλειψαν το Ποκρόβσκ, αλλά αντίθετα ενισχύθηκαν και όπως αναφέρθηκε προελαύνουν προς την πόλη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: