Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρότρυνε χθες Τρίτη τους αντιμαχόμενους στον πόλεμο στο Σουδάν να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις, για να τερματιστεί η σύρραξη στη χώρα της Αφρικής από τον Απρίλιο του 2023, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους κι έχει σπρώξει τον πληθυσμό στο χείλος λιμού.
«Καλώ τις εμπόλεμες πλευρές (…) να αποσύρουν τα στρατεύματά τους, να διευκολύνουν την απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις για να τελειώσει ο πόλεμος», τόνισε ο κ. Μπάιντεν σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο, μερικές ώρες αφού ξέσπασαν νέες άγριες μάχες στην περιοχή Νταρφούρ.
Ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε στις πρόσφατες μάχες στην πόλη Ελ Φάσερ, τη μοναδική από τις πέντε πρωτεύουσες πολιτειών του Νταρφούρ που δεν έχει πέσει στα χέρια των παραστρατιωτικών, των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ). Οι παραστρατιωτικοί πολιορκούν την πόλη στρατηγικής σημασίας από τον Μάιο.
Η πολιορκία μετατράπηκε πρόσφατα σε «επίθεση», κατήγγειλε, στηλιτεύοντας το γεγονός πως πλήττει «δυσανάλογα» τους αμάχους, στοιχείο που χαρακτηρίζεται ο κανόνας αφότου ξέσπασε ο πόλεμος.
Ο κυβερνήτης της περιοχής του Νταρφούρ, ο Μίνι Μινάουι, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις απώθησαν «μεγάλη επίθεση» των ΔΤΥ, όμως αυτές οι τελευταίες διαβεβαιώνουν πως έχουν προελάσει κι έχουν κυριεύσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις μέσα στη Φάσερ, την πρωτεύουσα της πολιτείας του Βόρειου Νταρφούρ.
Ο πόλεμος ξέσπασε τη 15η Απριλίου 2023 ανάμεσα στον στρατό, υπό τον de facto αρχηγό του κράτους στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και τους παραστρατιωτικούς των ΔΤΥ, υπό το ως τότε δεξί του χέρι, τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε χθες πως ο πόλεμος έχει δημιουργήσει «μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο» με σχεδόν «10 εκατομμύρια ανθρώπους» να έχουν μετατραπεί σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.
Από τη 14η Αυγούστου οι ΗΠΑ οργάνωσαν στην Ελβετία συνομιλίες με διακηρυγμένο στόχο να διευθυνθεί η ανθρωπιστική πρόσβαση και να τεθεί σε εφαρμογή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, στις οποίες πρωτοστάτησε ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το Σουδάν, ο Τομ Περιέλο.
Ολοκληρώθηκαν περίπου δέκα ημέρες αργότερα, χωρίς συμφωνία για εκεχειρία, αλλά με τη δέσμευση των εμπόλεμων πλευρών ότι θα εγγυηθούν ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις, ειδικά σε δυο δρόμους-κλειδιά.
Η αμερικανική βοήθεια που προοριζόταν για τους σουδανούς αμάχους έφθασε σε αξία το 1,6 δισεκ. δολάρια σε δυο χρόνια, επισήμανε ο κ. Μπάιντεν στην ανακοίνωσή του.
«Ας γίνει σαφές: οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν τη δέσμευσή τους τους στον σουδανικό λαό, που αξίζει ελευθερία, ειρήνη και δικαιοσύνη. Καλούμε τα μέρη στη σύρραξη να τερματίσουν τη βία», κατέληξε.