Σήμερα το ακρωτήριο Μικρό Έμβολο στα όρια του Δήμου Καλαμαριάς είναι γνωστό και ως Καραμπουρνάκι· κάποτε όμως ήταν το Καράπουρνου, ένας τόπος για ανάθεμα. Αντλώντας καλλιτεχνική έμπνευση από τα λοιμοκαθαρτήρια σε Θεσσαλονίκη, Μακρόνησο και Κέρκυρα, ο Γιώργος Πουλαντσακλής δημιούργησε άλλη μία μουσική και ταυτοχρόνως ιστορική παράσταση με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Ο τίτλος του αφιερώματος είναι Ανάθεμα το Καράπουρουν· ανέβηκε για μία ακόμα φορά την περασμένη Κυριακή, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελοκήπων «Καραπάντσειο».
Στο επίκεντρο είναι οι άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες έζησαν Μικρασιάτες και Πόντιοι πρόσφυγες στην πρώτη τους επαφή με τη μητέρα Ελλάδα. «Μια δεύτερη έμμεση εξόντωση στον ελλαδικό χώρο κατά τη διάρκεια της μετεγκατάστασης», έχει δηλώσει ο Γιώργος Πουλαντσακλής, εξηγώντας ότι σκοπός του είναι να γίνει ευρύτερα γνωστή η ιστορία των λοιμοκαθαρτηρίων.
Αυτή τη φορά ο αριστοτέχνης του κεμανέ και καλλιτεχνικός διευθυντής του μουσικού εργαστηρίου «Ορφέας» των «Ακριτών του Πόντου» Σταυρούπολης για την υλοποίηση της ιδέας του συνεργάστηκε με την Ένωση Ειδικών Φρουρών Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης.
Έτσι, μέσω της μουσικής, με μοιρολόγια, βυζαντινά άσματα, ποντιακά ακριτικά τραγούδια, αλλά και μεταγενέστερα, αποδόθηκε φόρος τιμής «στον ταλαιπωρημένο προσφυγικό ελληνισμό», με τη φωνή του π. Πολύκαρπου Κοντοζίδη και του Γιάννη Μιχαηλίδη. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Φόρης Πεταλίδης.
Αιώνια ή μνήμη σας αδικοχαμένα αδέρφια.
Γιάννης Λάκων