Πόσα σκάνδαλα πια; Μετά το Qatargate στην ΕΕ, ήρθε και το “Chinagate” στο Βέλγιο!

Κοινοποίηση:
Virus Outbreak Belgium

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Alexandre de Croo περιέγραψε την Τετάρτη την Κίνα ως «μερικές φορές πολύ εχθρική» χώρα, μετά από ισχυρισμούς ότι το Πεκίνο στρατολόγησε ένα μέλος του ακροδεξιού κόμματος του Βελγίου Vlaams Belang ως πράκτορα πληροφοριών, σύμφωνα με το Reuters.

“Δεν πρέπει να υποτιμούμε πόσο αντιπαθούν οι ξένες δυνάμεις τη δημοκρατία μας, την ενότητά μας. Σε αντίθεση με τη Ρωσία, η Κίνα δεν επιτίθεται στην ήπειρό μας, αλλά παραμένει μια χώρα που μερικές φορές είναι πολύ εχθρική. Αυτό δεν πρέπει να απορριφθεί ως ασήμαντο“, είπε ο De Croo στις δύο κύριες σημαντικές εφημερίδες στο Βέλγιο, Le Soir και De Standaard.

“Η βελγική δημοκρατία πωλείται. Οι Κινέζοι προσπαθούν να αγοράσουν επιρροή για να αποσταθεροποιήσουν τη δημοκρατία μας. Μέσω του “Chinagate”, ή να πω το κινεζικό συμφέρον, όλα αποκαλύπτονται μπροστά στα μάτια μας“, τόνισε.

Ο De Croo αντέδρασε σε δημοσιεύματα της περασμένης εβδομάδας στις εφημερίδες Financial Times, Le Monde και Der Spiegel που ισχυρίζονταν ότι ο Frank Creyelman του κόμματος Vlaams Belang είχε συνεργαστεί με Κινέζους κατασκόπους για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Ο Τομ Βαν Γκρίκεν, ο ηγέτης του Vlaams Belang, που τάσσεται υπέρ της φλαμανδικής ανεξαρτησίας, έδιωξε τον Κρέιλμαν από το κόμμα την Παρασκευή μετά τις κατηγορίες.

Ο De Croo είπε επίσης ότι ο Steven Creyelman, αδελφός του Frank Creyelman και επίσης μέλος του Vlaams Belang, θα πρέπει να απομακρυνθεί από την προεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής προμηθειών για την άμυνα, αλλά παραδέχτηκε ότι δεν ήταν δική του απόφαση.

“Το σύνθημά μου είναι: καλύτερα ασφαλής παρά συγγνώμη. Προεδρεύει μιας από τις πιο ευαίσθητες επιτροπές του κοινοβουλίου”, είπε ο Βέλγος πρωθυπουργός, κάνοντας μια σύγκριση μεταξύ αυτής της υποτιθέμενης κινεζικής συμφωνίας κατασκοπείας και του λεγόμενου σκανδάλου “Καταργκέιτ”.

Το Qatargate, το μεγαλύτερο σκάνδαλο που συγκλονίζει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις τελευταίες δεκαετίες, βασίζεται σε υποψίες ότι το Κατάρ και το Μαρόκο δωροδόκησαν πολιτικούς, κοινοβουλευτικούς βοηθούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις για να επηρεάσουν τη λήψη αποφάσεων στο κοινοτικό σώμα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: