Μια ομάδα ερευνών από το Πανεπιστήμιο του δυτικού Οντάριο ολοκλήρωσε πρόσφατα τη μεγαλύτερη μελέτη ύπνου στον κόσμο.
Τα αποτελέσματα είναι σε μεγάλο βαθμό αναπάντεχα. Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι ο ύπνος επτά έως οκτώ ώρες κάθε νύχτα είναι απαραίτητος για να κρατήσει τον εγκέφαλο σας υγιή και ότι λιγότερο από αυτό θα επηρέαζε σημαντικά τις δεξιότητες συλλογιστικής.
Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν φτάσει σε ένα ακόμη συμπέρασμα. Ο ύπνος περισσότερο από οκτώ ώρες, έχει τις ίδιες αρνητικές συνέπειες με το να μην κοιμάται αρκετά.
«Βρήκαμε ότι η βέλτιστη ποσότητα ύπνου για να κρατάτε τον εγκέφαλό σας στα καλύτερα δυνατά επίπεδα είναι επτά έως οκτώ ώρες κάθε βράδυ και αυτό αντιστοιχεί σε αυτό που οι γιατροί λένε πως θα κρατήσει υγιές και το σώμα σας», δηλώνει ο Conor Wild, ο βασικός συγγραφέας της μελέτης.
«Επίσης, διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν περισσότερο από αυτό, ήταν εξίσου εξασθενημένοι, όπως εκείνοι που κοιμόντουσαν πολύ λίγο», πρόσθεσε Wild στο επιστημονικό περιοδικό New Atlas.
Οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα δεδομένα τους από περισσότερους από 10.000 συμμετέχοντες μέσω μιας ηλεκτρονικής έρευνας. Οι συμμετέχοντες κατέγραψαν πόσες ώρες είχαν κοιμηθεί το προηγούμενο βράδυ και στη συνέχεια κλήθηκαν να εκτελέσουν 12 δοκιμασίες που αξιολόγησαν τη γνωστική λειτουργία.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τόσο ο λίγος, όσο και ο υπερβολικός ύπνος, προκάλεσαν τις ίδιες γνωστικές διαταραχές.
Και ενώ οι έρευνες δεν γνωρίζουν σίγουρα γιατί η υπερβολή στον ύπνο σας εμποδίζει να φτάσετε στη γνωστική σας κορυφή, εκτιμούν ότι μπορεί να οφείλεται στη μεγαλύτερη και πιο έντονη αδράνεια.
Η αδράνεια του ύπνου είναι αυτή η κατάσταση στην οποία βρίσκεστε μόλις ξυπνήσετε. Αυτό σημαίνει ότι ο περιττός ύπνος θα μπορούσε να σας οδηγήσει να παραμείνετε σε αυτή την κατάσταση για μεγαλύτερο χρόνο.
Οι ερευνητές εκτιμούν πως περαιτέρω μελέτη θα δώσει απαντήσεις ως προς το γιατί το οκτάωρο είναι η ιδανική διάρκεια ύπνου και γιατί ο περισσότερος χρόνος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά όλη την υπόλοιπη μέρα.