Πόσες νύχτες αϋπνίας αρκούν για να παχύνουμε…

Κοινοποίηση:
αυπνία

Ο ανεπαρκής ύπνος σχετίζεται με πολλά προβλήματα υγείας και ένα από αυτά είναι η παχυσαρκία. Μάλιστα, αρκούν τέσσερις νύχτες ανεπαρκούς ύπνου για να παχύνουμε σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβανία.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Lipid Research αποκαλύπτει πόσο γρήγορα αλλάζει ο ρυθμός αποθήκευσης του λίπους στο σώμα όταν ο χρόνος ξεκούρασης του οργανισμού είναι πολύ μικρός.

Οι ερευνητές τάισαν τους συμμετέχοντες θερμιδογόνα γεύματα και μετά τους ανάγκασαν να κοιμηθούν ελάχιστα – όχι πάνω από πέντε ώρες επί τέσσερις συνεχόμενες νύχτες.

Οι άνδρες συμμετέχοντες είπαν ότι ένιωθαν μειωμένο αίσθημα κορεσμού όταν έτρωγαν, ενώ είχαν στερηθεί ώρες ύπνου, συγκριτικά με όταν ήταν επαρκώς ξεκούραστοι.

Επίσης η κατανάλωση γεύματος ενώ οι ώρες ύπνου των εθελοντών ήταν λιγοστές, οδήγησε σε υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα τους και στην ταχύτερη απορρόφηση του λίπους των τροφών από τον οργανισμό τους.

Οι συνθήκες αυτές οδήγησαν σε αύξηση του λίπους και του βάρους των συμμετεχόντων αυξάνοντας τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Η ομάδα των ερευνητών υποστηρίζει ότι τα ευρήματά τους προσθέτουν στοιχεία στους λόγους που ο ανεπαρκής ύπνος είναι επιβλαβής και στην ανάγκη απόκτησης καλών συνηθειών ύπνου.

Οι επαρκείς ώρες ύπνου δεν είναι ίδιες για τον καθένα, αλλά οι 7-9 ώρες κάθε βράδυ θεωρούνται ικανοποιητικές σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ωστόσο οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι σημερινοί ενήλικες δεν κοιμούνται επαρκώς. Έρευνα του 2015 του αμερικανικού CDC έδειξε ότι 50% των αμερικανών ενηλίκων κοιμάται λιγότερο από τις συνιστώμενες ώρες.

Ο ανεπαρκής ύπνος έχει συσχετιστεί με την αύξηση του κινδύνου παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιαγγειακών νόσων και διαβήτη, αλλά οι υποκείμενοι μηχανισμοί πρόκλησης αυτών των νόσων παραμένουν αδιευκρίνιστοι.

Στο πλαίσιο της νέας αυτή έρευνας 15 εικοσάχρονοι υγιείς εθελοντές αφού κοιμήθηκαν πλήρη δεκάωρα επί μια εβδομάδα στο σπίτι τους, στη συνέχεια πέρασαν δέκα νύχτες στο εργαστήριο μελέτης ύπνου του Πανεπιστημίου, εκ των οποίων τις τέσσερις κοιμήθηκαν ελάχιστα – μόνο πέντε ώρες κάθε βράδυ.

Το δείπνο των ανδρών τις βραδιές που πέρασαν στο εργαστήριο ήταν μακαρόνια με σάλτσα τσίλι.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τις νύχτες στέρησης ύπνου τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα των συμμετεχόντων αυξήθηκαν γεγονός που σημαίνει ότι αυξήθηκε και η ταχύτητα απορρόφησης του λίπους των τροφών από τον οργανισμό. Αυτά τα λιπίδια αποθηκεύονται ταχύτερα στο σώμα και αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

«Στη διάρκεια μιας ζωής με ανεπαρκείς ώρες ύπνου αυτό το φαινόμενο θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και άλλων μεταβολικών νοσημάτων» είπε η επικεφαλής συγγραφέας Kelly Ness απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Πενσιλβανία.

Πηγή: ygeiamou.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: