Πόση έντονη άσκηση είναι απαραίτητη για εσένα σε εβδομαδιαία βάση;

Κοινοποίηση:
entoni-askisi-1110x626

Η έντονη επιθυμία μας να αποκτήσουμε γρήγορα καλή φυσική κατάσταση, να απαλλαγούμε από περιττά κιλά και να δούμε αλλαγές στο σώμα μας, συχνά μας οδηγεί σε λανθασμένες επιλογές. Ακολουθούμε εξαντλητικές προπονήσεις καθημερινά, μέχρι που τελικά καταλήγουμε να τα παρατάμε. Πολλοί πιστεύουν ότι για να ωφεληθείς από την άσκηση, πρέπει να καταβάλεις σκληρή δουλειά, περνώντας πολλές ώρες στο γυμναστήριο.

Ωστόσο, οι ειδικοί έρχονται να διαψεύσουν αυτή την άποψη, ευτυχώς, καθώς μετά από σχετικές έρευνες και μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για να αποκομίσεις πραγματικά οφέλη από την άσκηση, πρέπει να προπονείσαι λιγότερο από ό,τι πιστεύεις. Αυτό συμβαίνει διότι η σημασία έγκειται στο είδος της άσκησης που θα επιλέξεις, και όχι τόσο στον χρόνο που θα αφιερώσεις για την εκτέλεσή της.

Πώς θα σου φαινόταν αν μάθαινες ότι μόλις 22 λεπτά έντονης άσκησης καθημερινά είναι ικανά να προσφέρουν θετικά αποτελέσματα; Αυτό σίγουρα θα ήταν ανακουφιστικό, ειδικά αν ο χρόνος σου για προπονήσεις είναι περιορισμένος. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη της JAMA Internal Medicine, η εκτέλεση 150 λεπτών άσκησης υψηλής έντασης κάθε εβδομάδα μπορεί να μειώσει σημαντικά τους κινδύνους θνησιμότητας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι 22 λεπτά γρήγορου και δυναμικού περπατήματος, μια προπόνηση HIIT ή ακόμα και 22 λεπτά έντονου χορού στο σπίτι είναι αρκετά για να ιδρώσεις και να συμβάλεις στην αύξηση του μέσου όρου ζωής σου.

Μια μελέτη που περιλάμβανε 403.681 συμμετέχοντες στην Έρευνα Εθνικής Συνέντευξης για την Υγεία, η οποία διεξήχθη από το 1997 έως το 2013, αποκάλυψε ότι η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα σχετίζεται με σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας. Οι συμμετέχοντες που ασκούνταν τακτικά για 150 λεπτά την εβδομάδα, δηλαδή περίπου 22 λεπτά καθημερινά, παρουσίαζαν καλύτερη φυσική κατάσταση και αυξημένες πιθανότητες για μια πιο μακροχρόνια και υγιή ζωή. Οι ειδικοί τονίζουν ότι ακόμη και μικρότερη διάρκεια έντονης άσκησης μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου από καρδιοαγγειακές παθήσεις ή καρκίνο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response