Πόσο αντέχει στον καύσωνα το κινητό – Τι πρέπει να κάνουμε και τι να αποφύγουμε όταν υπερθερμανθεί

Κοινοποίηση:
Καταγραφή

Τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι με το κινητό κατά τη διάρκεια του καύσωνα.

Σημαντικά προβλήματα (και) στην επικοινωνία έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα. Σύμφωνα με εκατοντάδες αναφορές στα social media και σε forum τεχνολογίας τα κινητά είτε κλείνουν είτε υπολειτουργούν.

Σύμφωνα με την Apple, τα iphone «αντέχουν» σε έκθεση μέχρι και 45 βαθμούς Κελσίου. Κάτι αντίστοιχο φαίνεται ότι συμβαίνει και με smart phones της Xiaomi και της Samsung.

Ιδίως όταν τα κινητά τηλέφωνα μένουν για αρκετή ώρα στο αυτοκίνητο ή στην παραλία και εκτίθενται στον ήλιο, ανεβάζουν απίστευτη θερμοκρασία και πολλές φορές είναι αδύνατο μέχρι και να τα ακουμπήσει κάποιος.

Σύμφωνα με το Time σε περιόδους καύσωνα οι χρήστες smart phone θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τα παρακάτω:

1. Βγάλτε το κινητό από την τσέπη

Σε μια ζεστή μέρα, δεν πρέπει να κρατάτε το τηλέφωνό σας στην τσέπη σας. Η φυσική θερμότητα του σώματός σας θα λειτουργήσει ενάντια στη διαδικασία ψύξης.

Ακριβώς όπως κατά τη φόρτιση, είναι καλύτερα να το βάζετε στη σκιά μακριά από μονωτικά υλικά. Άλλωστε ελλοχεύουν και σοβαροί κίνδυνοι: Αν μπαταρία του τηλεφώνου υπερθερμανθεί μπορεί να αρχίσει να παρουσιάζει διαρροή ή να πάρει φωτιά.

2. Σταματήστε να χρησιμοποιείτε το κινητό ή βάλτε το σε λειτουργία πτήσης

Δεν είναι μόνο η εξωτερική θερμοκρασία που μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση ενός τηλεφώνου.

Εάν παίζετε παιχνίδια ή πραγματοποιείτε πολλές κλήσεις, το τηλέφωνό σας θα λειτουργεί σε πιο υψηλό τέμπο και θα παράγει περισσότερη θερμότητα.

Σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερθέρμανση.

Για να βοηθήσετε το τηλέφωνό σας να κρυώσει, βάλτε το σε λειτουργία πτήσης και σταματήστε να χρησιμοποιείτε εφαρμογές υψηλής έντασης επεξεργαστή όπως παιχνίδια ή καλύτερα, σταματήστε να το χρησιμοποιείτε εντελώς για λίγο.

3. Μην αφήνετε το κινητό σας στο αυτοκίνητο

Ένα αυτοκίνητο λειτουργεί σαν θερμοκήπιο σε μια ζεστή μέρα.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι ένα αυτοκίνητο σταθμευμένο στον ήλιο σε θερμοκρασία 35 βαθμών Κελσίου μπορεί να φτάσει έως τους 46, σε μόλις μία ώρα.

Η Apple συνιστά να μην χρησιμοποιείτε ένα iPhone όταν είναι πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου και συστήνει να μην αφήνεται οπουδήποτε με πάνω από 45 βαθμούς Κελσίου.

4. Μην φορτίζετε το κινητό στο ηλιακό φως

Η φόρτιση του τηλεφώνου μπορεί να προκαλέσει την υπερθέρμανσή του. Εάν αφήσετε εκτεθειμένο το τηλέφωνό σας στο ηλιακό φως ενώ φορτίζει, η ζέστη από τον ήλιο θα προστεθεί στην θερμότητα, που είναι «παρενέργεια» της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην μπαταρία του smartphone.

5. Μην φορτίζετε το κινητό κάτω από ζεστά αντικείμενα

Για τον ίδιο λόγο, δεν πρέπει να αφήνετε το τηλέφωνό σας κάτω από κανένα είδος μαξιλαριού ή κουβέρτας.

Σε μια ζεστή μέρα, η θερμότητα που εκπέμπεται από ένα τηλέφωνο που φορτίζει μπορεί να ανέβει σε επικίνδυνα επίπεδα.

Φροντίστε να φορτίζετε το τηλέφωνό σας στη σκιά, κατά προτίμηση σε σκληρή, δροσερή επιφάνεια.

6. Μην βάζετε το κινητό στην κατάψυξη αν ζεσταθεί πολύ

Οι γρήγορες εναλλαγές θερμοκρασίας είναι κακές για το τηλέφωνό σας.

Εξαιρετικά κακή ιδέα είναι επίσης να βάλετε το smartphone σε ψυγείο και κατάψυξη. Το νερό πιθανότατα θα παγιδευτεί μέσα στο τηλέφωνό σας και θα προκαλέσει σοβαρά στη συσκευή.

Σε περίπτωση υπερθέρμανσης το καλύτερο είναι να απενεργοποιήσετε το τηλέφωνο σας και να το αφήσετε σε δροσερό μέρος για λίγο, ώστε να επιστρέψει σε θερμοκρασία δωματίου με πιο φυσικό ρυθμό.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response