Τα κατεψυγμένα τρόφιμα αποτελούν μέρος της καθημερινής διατροφής για πολλούς ανθρώπους, καθώς είναι εύκολα προσβάσιμα και διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το πόσο θρεπτικά είναι συγκριτικά με τα φρέσκα τρόφιμα.
Η αποθήκευση τροφίμων στην κατάψυξη, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη θρεπτική τους αξία. Η κατάψυξη μπορεί να διατηρήσει τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων, αναστέλλοντας τη φυσική απώλεια βιταμινών που συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου, όταν τα τρόφιμα διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο.
Ιδιαίτερα στα φρούτα και τα λαχανικά, που συχνά καταψύχονται αμέσως μετά τη συγκομιδή, η κατάψυξη μπορεί να διατηρήσει τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, καθώς τα τρόφιμα καταψύχονται στην κορύφωση της ωριμότητάς τους.
Η κατάψυξη των τροφίμων πρέπει να γίνεται εντός δύο ωρών, ενώ η αποθήκευση πρέπει να γίνεται σε θερμοκρασίες περίπου -18°C.
Απώλεια υδατοδιαλυτών βιταμινών
Παρόλο που η κατάψυξη γενικά διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά, οι κρύσταλλοι πάγου που σχηματίζονται κατά τη διαδικασία μπορούν να προκαλέσουν κάποιες απώλειες ορισμένων υδατοδιαλυτών βιταμινών, όπως η βιταμίνη C και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Αυτό συμβαίνει καθώς οι κρύσταλλοι σπάνε τα κυτταρικά τοιχώματα των τροφίμων. Ωστόσο, αυτές οι απώλειες είναι συνήθως ελάχιστες και δεν επηρεάζουν σημαντικά τη συνολική θρεπτική αξία.
Σύγκριση με τα φρέσκα τρόφιμα
Μελέτη του 2017, όπως επισημαίνει το Health, εξέτασε τη θρεπτική αξία φρέσκων, κατεψυγμένων και φρεσκοσυντηρημένων τροφίμων στο ψυγείο. Τα αποτελέσματα έδειξαν γενικά ότι τα κατεψυγμένα τρόφιμα δεν είχαν κάποια θρεπτική διαφορά από τα φρέσκα τρόφιμα που είχαν αποθηκευτεί για πέντε ημέρες στο ψυγείο, ιδίως όσον αφορά τη διατήρηση βιταμινών. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν διαφορές ήταν τα κατεψυγμένα που υπερτερούσαν των φρέσκων. Αυτό αμφισβητεί την αντίληψη ότι τα φρέσκα τρόφιμα είναι πάντα θρεπτικότερα από τα κατεψυγμένα.
Προσοχή στην ποιότητα των κατεψυγμένων τροφίμων
Η θρεπτική αξία των κατεψυγμένων τροφίμων εξαρτάται επίσης από τα προσθετικά και τη διαδικασία παραγωγής. Τα τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετα ή έχουν υποστεί επεξεργασία έχουν χαμηλότερη θρεπτική αξία συγκριτικά με τα φυσικά κατεψυγμένα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διαβάζουμε τις ετικέτες και να προτιμούμε τα κατεψυγμένα τρόφιμα που είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην φυσική τους μορφή.
Σωστή απόψυξη και αναθέρμανση
Για να διατηρήσουμε τα θρεπτικά συστατικά των κατεψυγμένων τροφίμων, η απόψυξη και η αναθέρμανση πρέπει να γίνονται σωστά.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι καλύτερες μέθοδοι αναθέρμανσης είναι ο ατμός, ο φούρνος μικροκυμάτων, το stir-frying (σε σκεύος με μικρή ποσότητα καυτού λαδιού) ή το air frying. Ο βρασμός είναι καλό να αποφεύγεται, καθώς μπορεί να μειώσει την απώλεια υδατοδιαλυτών βιταμινών, επειδή μπορεί να διαρρεύσουν στο νερό.
Επίσης, η απόψυξη πρέπει να γίνεται στο ψυγείο ή απευθείας στο φούρνο μικροκυμάτων, καθώς οι άλλες μέθοδοι μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης βακτηρίων.
Μια πρακτική και οικονομική επιλογή
Τα κατεψυγμένα τρόφιμα, όταν αποθηκεύονται και παρασκευάζονται σωστά, μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών, συγκρίσιμη με τα φρέσκα τρόφιμα. Με ελάχιστες απώλειες βιταμινών και μεθόδους αποθήκευσης που διατηρούν τη θρεπτική αξία, τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι μια πρακτική και οικονομική επιλογή για όσους επιθυμούν να διατηρήσουν μια υγιεινή διατροφή.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η απόψυξη πρέπει να γίνεται στο φούρνο μικροκυμάτων ;;;;
Αυτό κι αν είναι άκυρο.
Τα μικροκύματα καταστρέφουν τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων και όχι μόνο, λένε κάποιοι άλλοι ειδικοί.
Κανονικά η θέση του φούρνου μικροκυμάτων είναι στα σκουπίδια.
Έχουμε γεμίσει ειδικούς…..