Πόσο μας στοίχισε το άκρως… εκλογικό 2019;

Κοινοποίηση:
ekloges

Το τρέχον έτος που εκπνέει σε λίγα εικοσιτετράωρα ήταν ως γνωστόν άκρως εκλογικό. Για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία πραγματοποιήθηκαν την ίδια χρονιά εθνικές εκλογές (στις 7 Ιουλίου), ευρωεκλογές (στις 26 Μαΐου) και αυτοδιοικητικές (στις 26 Μαΐου ο πρώτος γύρος και την επόμενη Κυριακή 2 Ιουνίου, όπου κρίθηκε απαραίτητο, ο δεύτερος γύρος) με αποτέλεσμα το κόστος για τη διεξαγωγή τους ν’ ανέβει κατακόρυφα.

Σύμφωνα με τις πιστώσεις του υπουργείου Εσωτερικών οι πολλαπλές κάλπες (όλες στήθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) στοίχισαν ούτε λίγο ούτε πολύ, περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ τα οποία δαπανήθηκαν για έξοδα μελών της εφορευτικής επιτροπής, οδοιπορικά, αποζημιώσεις δικαστικών υπαλλήλων, αντικατάσταση παλαιότερων κατεστραμμένων καλπών αλλά και αγορά νέων, φακέλους, εκτύπωση οδηγιών και της σχετικής νομοθεσίας προς τους αρμόδιους δικαστικούς υπαλλήλους, γραμματειακή υποστήριξη, εκλογικό υλικό και πολλά άλλα. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι τα εκλογικά τμήματα ξεπέρασαν φέτος τα 39.000, σχεδόν διπλάσια δηλαδή από τις προηγούμενες αναμετρήσεις.

Προκειμένου να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των χρημάτων που δαπανήθηκαν, αρκεί να αναλογιστούμε ότι οι ευρωεκλογές του 2009 στοίχισαν στο κράτος γύρω στα 68 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 άγγιξαν τα 75 εκατομμύρια ευρώ. Στις βουλευτικές εκλογές του 2012 καταγράφηκε μια μικρή πτώση, με το κόστος να φθάνει στα 60 εκατομμύρια, ενώ το 2014 που διενεργήθηκαν ταυτόχρονα οι δημοτικές – περιφερειακές εκλογές και οι ευρωεκλογές, ξοδεύτηκαν 90 εκατομμύρια.

Το έτος 2015 που εξελέγη ο ΣΥΡΙΖΑ είχαμε και πάλι πολλαπλές αναμετρήσεις, καθώς στήθηκαν τρεις φορές κάλπες. Τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο διενεργήθηκαν εθνικές εκλογές (με το κόστος να ανέρχεται αντίστοιχα στα 55 και στα 33 εκατομμύρια ευρώ). Τέλη Ιουνίου της ίδιας χρονιάς όμως, είχαμε και πάλι στήσιμο καλπών, αυτή τη φορά για τη διεξαγωγή του πολυσυζητημένου δημοψηφίσματος, με ερώτημα το εάν θα πρέπει ή όχι να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας που μας πρότειναν οι θεσμοί εκείνη την εποχή. Το εν λόγω δημοψήφισμα μας είχε κοστίσει περίπου άλλα 27 εκατομμύρια ευρώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: