Πλειοδοτεί για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στους περιορισμούς των πολιτών έναντι της ΕΕ, καθώς αντίθετα με τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητά να λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού πιο νωρίς από τους εννιά μήνες.
Οι απόψεις στις τάξεις της Ε.Ε. για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ποικίλουν. Σε ένα πράγμα συμφώνησαν οι υπουργοί Υγείας στο χθεσινό (07.12.2021) συμβούλιο: ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού πρέπει να έχουν «ημερομηνία λήξης». Σκοπός, φυσικά, η επίσπευση της τρίτης δόσης, λόγω και της μετάλλαξης Όμικρον.
Ωστόσο, δεν βρέθηκε κοινός τόπος μεταξύ τους για το διάστημα που θα απαιτηθεί για τη λήψη της αναμνηστικής δόσης.
Η Κομισιόν έχει ήδη προτείνει η λήξη των ευρωπαϊκών πιστοποιητικών εμβολιασμού να έρχεται στους 9 μήνες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης (ή της πρώτης στην περίπτωση της Johnson & Johnson) και να αρχίσει να ισχύει από τις 10 Ιανουαρίου και μετά, οπότε ανοίγουν τα ταξίδια στην ΕΕ.
Η πρόταση βρίσκει σύμφωνα τα περισσότερα κράτη – μέλη, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα, καθώς θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για την τρίτη δόση.
Τι ζήτησε η Ελλάδα
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έθεσε μια ακόμη παράμετρο στους Ευρωπαίους ομολόγους του, λέγοντας πως η ελληνική πλευρά υποστηρίζει μέτρα που θα ενθαρρύνουν τους ευρωπαίους πολίτες να κάνουν όσο το δυνατόν νωρίτερα την ενισχυτική δόση «ακόμη και νωρίτερα από το εννεάμηνο», όπως είπε, προσθέτοντας πως «θα πρέπει σιγά- σιγά να συζητήσουμε την ισχύ των πιστοποιητικών σε ένα χρόνο που να διαφυλάσσει την ανοσία των πολιτών».
«Το 9μηνο είναι πολύς χρόνος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.
Η πρόταση του Θάνου Πλεύρη ακολουθεί τη γραμμή της κυβέρνησης, που με πρόσφατη απόφαση της έφερε τη δυνατότητα λήψης της αναμνηστικής δόσης στους 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού με δύο δόσεις. Δηλαδή πολύ νωρίτερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται η Ελλάδα να χρειαστεί να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα, εάν την ερχόμενη εβδομάδα υπάρξει κατάληξη της Κομισιόν στους 9 μήνες. Πάγια θέση της χώρας μας είναι, πως πρέπει να υπάρχει ένας ευρωπαϊκός συντονισμός και μια κοινή θέση για τα ευρωπαϊκά πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα οποία θα πρέπει να έχουν ενιαία ημερομηνία λήξης, καθώς τα χρησιμοποιούν οι πολίτες στις μετακινήσεις και τα ταξίδια τους στην Ευρώπη.
Βαβέλ
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως η πλειοψηφία των χωρών στηρίζουν την πρόταση των 9 μηνών, ενώ κάποιες ζήτησαν το όριο λήξης του ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού να παραταθεί ακόμα και στους 12 μήνες. Η Σλοβακία μάλιστα διατύπωσε την πρόταση, το μέτρο να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τις αρχές Φεβρουαρίου και όχι στα μέσα Ιανουαρίου.
Η πολυφωνία αυτή, προκύπτει γιατί πολλές χώρες αναγκάζονται συχνά να λάβουν μονομερείς αποφάσεις, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν στον πόλεμο ενάντια στην πανδημία.