Η απώλεια βάρους μπορεί να είναι κάτι φυσιολογικό, ιδιαίτερα εάν προκύπτει από σκόπιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η σωστή διατροφή και η τακτική άσκηση.
Ωστόσο, η ανεξήγητη απώλεια βάρους μπορεί να είναι σημάδι υποκείμενων προβλημάτων υγείας και επιβάλλεται να μην αγνοηθεί.
Αυτό το άρθρο εξετάζει το πότε θα πρέπει να ανησυχείτε για το πόσα κιλά έχετε χάσει και ποια βήματα πρέπει να κάνετε, εάν αντιμετωπίσετε απροσδόκητη απώλεια βάρους.
Τι σημαίνει ανεξήγητη απώλεια βάρους
Η ανεξήγητη απώλεια βάρους ορίζεται ως μια σημαντική μείωση του σωματικού βάρους που συμβαίνει χωρίς σκόπιμες προσπάθειες, όπως δίαιτα ή αυξημένη σωματική δραστηριότητα. Αυτό το είδος απώλειας βάρους μπορεί να είναι ανησυχητικό και μπορεί να υποδεικνύει μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση που χρήζει ιατρικής επίβλεψης.
Πότε να ανησυχείτε για την απώλεια βάρους
1. Σημαντική απώλεια βάρους:
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η άνευ προσπάθειας απώλεια άνω του 5% του σωματικού σας βάρους σε διάστημα 6-12 μηνών θεωρείται ιατρικώς σημαντική.
Αυτό το επίπεδο απώλειας βάρους μπορεί να υποδεικνύει πιθανά προβλήματα υγείας, ειδικά εάν συμβαίνει γρήγορα και χωρίς σαφή αιτία.
2. Συνοδευτικά συμπτώματα:
Εάν η απώλεια βάρους σας συνοδεύεται από συμπτώματα όπως κόπωση, απώλεια όρεξης, ναυτία, επίμονο πόνο ή αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, είναι σώφρον να ζητήσετε ιατρική συμβουλή.
Άλλα συμπτώματα, όπως νυχτερινές εφιδρώσεις, πυρετός ή αισθητές αλλαγές στο χρώμα και την υφή του δέρματος μπορεί επίσης να είναι ανησυχητικά, όταν συνδυάζονται με ανεξήγητη απώλεια βάρους.
3. Υποκείμενες καταστάσεις υγείας:
Χρόνιες καταστάσεις, όπως ο διαβήτης, ο υπερθυρεοειδισμός, η κοιλιοκάκη ή ο καρκίνος συχνά συνδέονται με ανεξήγητη απώλεια βάρους.
Ψυχολογικά ζητήματα, όπως η κατάθλιψη, το άγχος και οι διατροφικές διαταραχές μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε σημαντικές και ανεξήγητες αλλαγές στο βάρος.
4. Ηλικία και γενική υγεία:
Σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, ακόμη και η μικρή απώλεια βάρους μπορεί να είναι σημάδι μιας σοβαρής υποκείμενης πάθησης, λόγω του αυξημένου κινδύνου ασθενειών και υποσιτισμού.
Επίσης, εάν έχετε μια προϋπάρχουσα κατάσταση υγείας, οποιαδήποτε απροσδόκητη αλλαγή βάρους θα πρέπει να επισημανθεί στον γιατρό σας, οποίος γνωρίζει το προσωπικό σας ιστορικό.
5. Επίμονη απώλεια βάρους:
Η συνεχής ακούσια απώλεια βάρους για μια περίοδο, ιδιαίτερα εάν φτάνει κοντά στο 1 κιλό κάθε εβδομάδα, απαιτεί ιατρική αξιολόγηση για τον αποκλεισμό χρόνιων ασθενειών ή σοβαρών παθήσεων.
6. Διατροφικές ελλείψεις:
Αν -παράλληλα με την απώλεια βάρους- παρατηρήσετε σημάδια υποσιτισμού, όπως εύθραυστα νύχια, απώλεια μαλλιών ή οδοντικά προβλήματα, σημαίνει ότι το σώμα σας δεν λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, κάτι που μπορεί να οφείλεται σε σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Απώλεια βάρους: Πότε να επισκεφτείτε γιατρό
Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω, θα πρέπει να προγραμματίσετε μια επίσκεψη στον γιατρό σας:
Γρήγορη απώλεια βάρους: Η γρήγορη απώλεια βάρους χωρίς κανέναν γνωστό λόγο είναι σαφής αιτία ανησυχίας.
Επίμονα συμπτώματα: Συνεχής απώλεια βάρους σε συνδυασμό με συμπτώματα, όπως χρόνια κόπωση, πεπτικά προβλήματα ή επίμονος πόνος.
Ακούσια απώλεια βάρους: Ακόμα κι αν η απώλεια βάρους είναι σταδιακή, εάν είναι ακούσια και έχετε χάσει περισσότερο από το 5% του σωματικού σας βάρους σε διάστημα 6-12 μηνών, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.
Συντρέχοντα νοσήματα: Εάν έχετε μια χρόνια πάθηση, όπως διαβήτη ή καρδιακή νόσο, ή εάν είστε άτομο μεγαλύτερης ηλικίας, αναζητήστε ιατρική συμβουλή εάν παρατηρήσετε ανεξήγητη απώλεια βάρους.