Πότε θεωρείτε ότι θα τελειώσει η πανδημία και τα μέτρα στην Ελλάδα

Κοινοποίηση:
καραντινα

Καλό και κακό σενάριο συνθέτουν τα επιδημιολογικά στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες στην Ελλάδα και προβαίνουν στις πρώτες τους εκτιμήσεις για το τέλος της πανδημίας και των μέτρων. Σήμερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μίλησε για το πώς μπορεί να εξελιχθεί τους επόμενους μήνες η κατάσταση στη χώρα μας με τα νέα δεδομένα που έφερε η «Όμικρον 2».

Όπως εκτίμησε ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο μεγάλος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων θα συνεχίσει να καταγράφεται παρατεταμένα ίσως και καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, επειδή έχει επικρατήσει η μετάλλαξη Ομικρον, που είναι ηπιότερη από πλευράς νόσησης, αλλά τρομακτικά μεταδοτική, θα επέλθει τελικά σημαντική αύξηση της φυσικής ανοσίας.
«Πάρα πολύς κόσμος, είτε θα το περάσει ασυμπτωματικά, είτε θα νοσήσει, έστω κι αν είναι διπλά ή τριπλά εμβολιασμένος και πολύ περισσότερο δε οι ανεμβολίαστοι. Έτσι θα αφήσει πίσω της ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που θα έχει κάνει επί της ουσίας μία αναμνηστική δόση του εμβολίου. Το επίπεδο ανοσίας θα έχει αυξηθεί» εξήγησε ο κ. Τζανάκης και πρόσθεσε:

«Συνεπώς δεν αποκλείω να οδηγηθούμε κάποια στιγμή σε μια καλύτερη κατάσταση με τελικό ίσως εξαγόμενο μια ενδημία του ιού, η οποία όμως είναι ακόμα μακριά. Προς το τέλος της άνοιξης ίσως θα μπορούσαμε να περιμένουμε μια κατάσταση καλύτερη».
«Θα περιμένουμε μια-δυο εβδομάδες να το δούμε. Δεν ξέρουμε αν θα επικρατήσει, φαίνεται όμως να μην αλλάζει η κλινική της εικόνα και αυτό είναι σημαντικό» επισήμανε ο καθηγητής.

Πότε τελειώνουν τα μέτρα
Η Δανία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα μέλος της ΕΕ που αίρει όλα τα μέτρα που είχαν επιβληθεί για την αναχαίτιση της πανδημίας της COVID-19. Πετά, δηλαδή, τις μάσκες, καταργεί τα υγειονομικά πιστοποιητικά και κάθε περιορισμός στη λειτουργία των μπαρ και των εστιατορίων παύει να υπάρχει. Τα μοναδικά που παραμένουν σε ισχύ είναι ελάχιστα περιοριστικά μέτρα για την είσοδο στη χώρα, μόνον για τους μη εμβολιασμένους επισκέπτες που φτάνουν στη Δανία από μια χώρα εκτός της ζώνης Σένγκεν.

Αρκετοί εκτιμούν ότι η Δανία ανοίγει τον δρόμο στις υπόλοιπες χώρες, για πλήρη άρση των μέτρων που έφερε στη ζωή μας η πανδημία.

Πλησιάζει το τέλος στις μάσκες στην Ελλάδα
Σε χθεσινές του δηλώσεις ο Νίκος Τζανάκης ανέφερε πως μέχρι τα μέσα της άνοιξης θα παραμείνουμε με αυτές, υπογραμμίζοντας πως είναι αδιανόητο σε κλειστούς χώρους να βγουν.
«Σε εξωτερικούς χώρους είναι πιθανό να βγουν προς τα τέλη Φλεβάρη με αρχές Μάρτη».

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξήγησε πως «εάν προχωρήσουμε έτσι όπως είμαστε, μέχρι το Πάσχα εάν υπάρχει πολύς κόσμος εκεί που θα είμαστε θα μπορεί να φορεθεί κι η μάσκα. Αν όμως είμαστε ελάχιστα άτομα δε θα χρειαστεί να τη φοράμε». «Στη δουλειά μας θα τη φορέσουμε ακόμα. Μην αρχίσουμε από σήμερα και χαλαρώνουμε, στόχος είναι μπροστά, και όχι πίσω» επισήμανε η κ. Παγώνη.

Το Ισραήλ καταργεί τα πιστοποιητικά
Οι εμπειρογνώμονες του Ισραήλ αποτιμούν ως «άσκοπο» πια το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, το Green Pass. Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας αναμένεται να το καταργήσει αυτή κιόλας την εβδομάδα.

«Δεν είναι δυνατόν σήμερα να βασιστείς στον εμβολιασμό ή την ανάρρωση για την πρόληψη της μόλυνσης. Φαίνεται ότι το Green Pass δεν είναι πλέον αποτελεσματικό στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης», κατέληξε η αρμόδια Επιτροπή την περασμένη Τρίτη. Αντίθετα, είπαν, «θα πρέπει να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε τη χρήση μάσκας».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Το παραμύθι προβιτ-19 δεν πρόκειται να αποσυρθεί τόσο γρήγορα. Τα συμφέροντα αλλά και τα σχέδια που εξυπηρετεί όλη αυτή η απάτη, είναι τεράστια. Παράδειγμα, η π@@στρα του Καναδά μαζί με τα κοράκια της Αυστραλίας και των ΗΠΑ, δείχνουν τον “δρόμο”. Αντε και πολλά περαστικά σας……. 😉😉

Comments are closed.