Πότε πέφτει η Μεταμόρφωση του Σωτήρος το 2023

Κοινοποίηση:
μεταμορφωση

Τι είναι η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, σε ποιον αναφέρεται και πότε πέφτει;

Η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται για μια απλή και συνηθισμένη γιορτή. Ας δούμε λοιπόν όλες τις λεπτομέρειες, απλά και κατανοητά στο άρθρο που ακολουθεί.

Τι γιορτάζουμε την Μεταμόρφωση του Σωτήρος

Η γιορτή αυτή αφορά τον Σωτήρα, δηλαδή τον Ιησού Χριστό και ουσιαστικά πρόκειται για ένα μεγάλο και σημαντικό γεγονός που μας έρχεται από τη ζωή Του.

Σύμφωνα με το γεγονός αυτό, ο Χριστός, αφού ανέβηκε μαζί με τρεις μαθητές του, και συγκεκριμένα με τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη, πάνω στην κορυφή ενός βουνού, μεταμορφώθηκε και άρχισε να φωτοβολεί με ένδοξο τρόπο.

Το γεγονός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστού περιγράφεται σε διάφορα κείμενα, όπως για παράδειγμα στα Συνοπτικά Ευαγγέλια των Ευαγγελιστών Ματθαίου, Μάρκου και Λουκά, αλλά και στην αρχή του Κατά Ιωάννη Ευαγγελίου. Επίσης, η Μεταμόρφωση αναφέρεται και στην Β΄ Επιστολή του Πέτρου.

Σύμφωνα λοιπόν με τις παραπάνω πηγές, ο Χριστός ανέβηκε στο όρος της Μεταμόρφωσης (όρος Θαβώρ στη Νότια Γαλιλαία), μαζί με τρεις αποστόλους (τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη) για να προσευχηθούν.

Μετά την ανάβαση, οι απόστολοι κάθισαν να ξεκουραστούν και αποκοιμήθηκαν. Όταν ξύπνησαν, έγιναν μάρτυρες ενός εντυπωσιακού γεγονότος. Ενώ ήταν μέρα μεσημέρι ο Χριστός (ο οποίος θεωρείτο ότι είχε μεταμορφωθεί) φωτοβολούσε τόσο έντονα, που φαινόταν πως στον ουρανό υπήρχαν δύο ήλιοι.

Η έννοια της μεταμόρφωσης δεν σημαίνει ότι άλλαξε το πρόσωπο ή το σώμα του Χριστού. Αυτό που συνέβη ήταν ότι η όψη του προσώπου Του έγινε διαφορετική την ώρα που προσευχόταν, ενώ και τα ρούχα του άλλαξαν και έγιναν λευκά και αστραφτερά σαν το φως.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ιστορία, φαίνεται πως ήταν δίπλα του ο Μωυσής και ο Προφήτης Ηλίας, οι οποίοι συνομιλούσαν μαζί Του, ενώ κάποια στιγμή καλύφθηκαν από ένα σύννεφο και ακούστηκε η φωνή του Θεού να λέει “Αυτός είναι ο αγαπητός μου υιός, αυτόν να ακούτε”.

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος είναι μια σημαντική γιορτή (λέγεται δεσποτική, αφού σχετίζεται με τον Χριστό) η οποία εορτάζεται από τις περισσότερες χριστιανικές εκκλησίες.

Στην Ορθόδοξη εκκλησία η μέρα αυτή γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου.

Οπότε:

» για το 2023 πέφτει Κυριακή (6 Αυγούστου)
» για το 2024 πέφτει Τρίτη επίσης 6 Αυγούστου
» για το 2025 πέφτει Τετάρτη επίσης 6 Αυγούστου

Η μέρα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος δεν είναι αργία, αλλά επειδή είναι μεγάλη γιορτή γίνεται κατάλυση της αυστηρής νηστείας του Δεκαπενταύγουστου και έχει καθιερωθεί εκείνη την μέρα να τρώμε κανονικά ψάρι.

Την ημέρα Αυτή όπως είναι λογικό γιορτάζουν όσοι τους λένε Σωτήρη και Σωτηρία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: