Το αλκοόλ μεταβολίζεται στον οργανισμό μας όπως και τα λιπαρά και μάλιστα έχει και τον ίδιο αριθμό θερμίδων περίπου. Για το λόγο αυτό η κατανάλωση αλκοόλ από ανθρώπους με διαβήτη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του «ζαχάρου» (γλυκόζης) στο αίμα τους. Ένας διαβητικός εάν καταναλώνει αλκοόλ καλό είναι να το κάνει περιστασιακά και όταν ο διαβήτης και τα επίπεδα του «ζαχάρου» (γλυκόζης) του είναι καλά ρυθμισμένα. Εάν ακολουθεί πλάνο διατροφής με ρυθμισμένες θερμίδες, ένα αλκοολούχο ποτό υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί περίπου σε δυο ανάλογα λίπους.
Επιδράσεις του αλκοόλ στο Σακχαρώδη Διαβήτη
*Ενώ μέτριες ποσότητες αλκοόλ προκαλούν αύξηση του «ζαχάρου» στο αίμα, η υπερβολική λήψη αλκοόλ ρίχνει τα επίπεδά του και μπορεί να φτάσουν σε επικίνδυνα χαμηλές τιμές
* Οι μπύρες και τα γλυκά κρασιά περιέχουν υδατάνθρακες και μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα του «ζαχάρου» αίματος
* Επηρεάζει την όρεξη, με αποτέλεσμα την πιθανή λήψη μεγάλης ποσότητας φαγητού και την αλλαγή των επιπέδων του ζαχάρου στο αίμα
* Μπορεί να επηρεάσει τη δραση των φαρμάκων για το διαβήτη (χαπιών ή ινσουλίνης)
* Μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων
* Μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση
* Μπορεί να προκαλέσει εξάψεις, ναυτία, ταχυκαρδία και διαταραχές στην ομιλία
Διαβήτης και αλκοόλ: ΝΑΙ και ΟΧΙ
ΝΑΙ: Καταναλώνετε μέχρι 2 αλκοολούχα ποτά την ημέρα (π.χ. 1 αλκοολούχο ποτό = 1 ποτήρι κρασί των 150ml ή 1 «σφηνάκι» των 44ml αλκοολούχου ποτού ή 355ml μπύρα).
ΝΑΙ: Καταναλώνετε αλκοόλ μόνο μαζί με φαγητό.
ΝΑΙ: Πίνετε αργά.
ΟΧΙ: Αποφύγετε «ζαχαρούχα» ποτά, γλυκά κρασιά ή λικέρ.
ΝΑΙ: Αναμιγνύετε τα αλκοολούχα ποτά με νερό ή αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη.
Εάν είστε υπέρβαρος ή έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή υψηλά τριγλυκερίδια ή άλλες παθήσεις καλό θα ήταν να συζητήσετε με το γιατρό σας την κατανάλωση του αλκοόλ (είδος, ποσότητα, κλπ).