Πύραυλος Atacams έπληξε στρατιωτικό στόχο στο Μπριάνσκ – Προειδοποιήσεις για πυρηνική απάντηση

Κοινοποίηση:

Η Ρωσία επιβεβαίωσε την Τρίτη (19/11) ότι περισυνέλεξε συντρίμμια από πύραυλο Atacams αμερικανικής κατασκευής  στην περιοχή Μπριάνσκ, την ώρα που το Κρεμλίνο προειδοποιεί ότι η χρήση δυτικών μη πυρηνικών πυραύλων εναντίον της Μόσχας θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνική απάντηση.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ανέφερε ότι τα συντρίμμια έπεσαν σε στρατιωτική εγκατάσταση στην περιοχή Μπριάνσκ. Είπε ότι υπήρξε μια μικρή πυρκαγιά.

Το υπουργείο δήλωσε ότι κατέρριψε πέντε από τους πυραύλους πάνω από την περιοχή του Μπριάνσκ. Η επίθεση δεν είχε ως αποτέλεσμα θύματα ή ζημιές, ανέφερε.

Οι ισχυρισμοί δεν έχουν επαληθευτεί από ανεξάρτητο φορέα.

Η Ουκρανία δεν έχει σχολιάσει τις ρωσικές αναφορές και δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση από τις ΗΠΑ ή άλλες συμμαχικές δυνάμεις.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν νωρίτερα είχε δώσει στην Ουκρανία την πολυπόθητη άδεια να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς σε στόχους στη γειτονική περιοχή του Κουρσκ, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει εισβολή και όπου η Ρωσία έχει αναπτύξει συμμαχικά βορειοκορεατικά στρατεύματα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι ουκρανικές δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι στόχευσαν με επιτυχία ένα ρωσικό κέντρο εφοδιασμού κοντά στην πόλη Καράτσεφ στην περιοχή Μπριάνσκ της Ρωσίας, προκαλώντας πολλαπλές εκρήξεις.

Το καμπανάκι από το Κρεμλίνο

Η προειδοποίηση του Κρεμλίνου ότι μπορεί να υπάρξει πυρηνική απάντηση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς ήρθε σε μια χρονική συγκυρία που οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η χρήση δυτικών μη πυρηνικών πυραύλων από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας σύμφωνα με το νέο δόγμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνική απάντηση.

Μιλώντας στην τακτική καθημερινή ενημέρωση Τύπου, όπως αναφέρει το Tass, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι το νέο πυρηνικό δόγμα θα πρέπει να γίνει αντικείμενο βαθιάς ανάλυσης τόσο στη χώρα όσο και στο εξωτερικό.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θεωρεί ότι η χρήση πυρηνικών όπλων είναι ένα ακραίο μέτρο, αλλά ότι η επικαιροποίηση του δόγματος ήταν απαραίτητη για να ευθυγραμμιστεί το έγγραφο με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση.

Ο Πεσκόφ υπογράμμισε ότι η «ειδική επιχείρηση» – ο όρος που προτιμά η Μόσχα για την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία – διεξάγεται στο πλαίσιο ενός πολέμου που εξαπολύει η Δύση εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ότι ο ρωσικός στρατός παρακολουθεί στενά τις αναφορές σχετικά με τα σχέδια για τη χρήση αμερικανικών πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας.

Τι υποστηρίζουν οι Ουκρανοί

Σύμφωνα με τη ουκρανική στρατιωτική πηγή επλήγη στρατιωτική εγκατάσταση κοντά στην πόλη Καρατσέφ στην περιοχή Μπριάνσκ. «Το χτύπημα ήταν επιτυχές» είπε χαρακτηριστικά. Το Κατατσέφ βρίσκεται σε απόσταση 130 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα.

Νωρίτερα το Γενικό Επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων είχε ανακοινώσει πλήγμα σε αποθήκη όπλων στην περιοχή του Μπριάνσκ χωρίς, ωστόσο, να δίνει πληροφορίες για το όπλο που χρησιμοποιήθηκε.

Οι αλλαγές στο ρωσικό πυρηνικό δόγμα

Οι αλλαγές στο ρωσικό πυρηνικό δόγμα σημαίνουν πρακτικά ότι διευρύνεται το φάσμα των χωρών και των στρατιωτικών συμμαχιών που υπόκεινται σε πυρηνική αποτροπή, καθώς και ο κατάλογος των στρατιωτικών απειλών που η αποτροπή αυτή αποσκοπεί να αντιμετωπίσει.

Επιπλέον, το έγγραφο αναφέρει ότι η Ρωσία θα θεωρεί πλέον οποιαδήποτε επίθεση από μια μη πυρηνική χώρα που υποστηρίζεται από μια πυρηνική δύναμη ως κοινή επίθεση.

Η Μόσχα διατηρεί επίσης το δικαίωμα να εξετάσει το ενδεχόμενο πυρηνικής απάντησης σε μια επίθεση με συμβατικά όπλα που απειλεί την κυριαρχία της, σε μια μεγάλης κλίμακας εκτόξευση εχθρικών αεροσκαφών, πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που στοχεύουν το ρωσικό έδαφος, στη διέλευσή τους από τα ρωσικά σύνορα και σε μια επίθεση εναντίον της συμμάχου της Λευκορωσίας.

Με αυτές τις αλλαγές ο Πούτιν προσπαθεί να δείξει την «κόκκινη γραμμή» της Μόσχας στέλνοντας το μήνυμα σε ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να απαντήσει με πυρηνικά όπλα αν επιτρέψουν στην Ουκρανία να χτυπήσει βαθιά μέσα στο έδαφος της Ρωσίας με δυτικούς πυραύλους μεγάλους βεληνεκούς.

Θρυαλλίδα η απόφαση Μπάιντεν – Γρίφος ο Τραμπ

Πίσω από τις καταιγιστικές εξελίξεις κρύβεται η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από τους Ουκρανούς σε ρωσικό έδαφος λίγο πριν λήξει η θητεία του με το περιβάλλον του Τραμπ να τον κατηγορεί ανοικτά ότι στήνει σκηνικό για τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι εξελίξεις τρέχουν και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα παραλάβει ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου μετά την ορκωμοσία το Γενάρη ή πως θα αντιδράσει. Από τη μία έχει δηλώσει ότι θέλει να βάλει τέλος στον πόλεμο και από την άλλη σίγουρα δεν θέλει να φανεί αδύναμος απέναντι στον Πούτιν.

Η Τερέζα Φάλον, η διευθύντρια του Κέντρου Μελετών Ρωσίας Ευρώπης Ασίας στις Βρυξέλλες, δήλωσε: «Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα κάνει ο Τραμπ».

«Αλλά … όταν αυτά τα πράγματα είναι σε ισχύ, υπάρχει μια δυναμική για να συνεχίσουμε να τα χρησιμοποιούμε. Μπορεί να είναι δύσκολο να τα βάλουμε πίσω στο κουτί. Αλλά από την άλλη πλευρά, αν δεν υπάρξει επαναπρομήθεια πυραύλων, τότε η χρήση τους για στόχους στη Ρωσία θα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της», κατέληξε.

Γιατί χτύπησε τώρα η Ουκρανία

Με την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ να πλησιάζει, η Ουκρανία φοβάται ότι οι ισορροπίες θα αλλάξουν σε βάρος της το 2025.

Αποκαλυπτική ήταν η δήλωση Ζελένσκι ότι το 2025 θα κριθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Γι΄αυτό και το Κίεβο έσπευσε να δείξει τι μπορεί να κάνει, με δυτική βοήθεια, στο πεδίο της μάχης. «Οι Ουκρανοί πρέπει να πείσουν την επερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση ότι εξακολουθούν να αξίζουν την υποστήριξή τους κατά τη συναλλακτική άποψη του Τραμπ, μια καλή επένδυση», υποστηρίζει ο Μάθιου Σάβιλ, του Τhink Τank του Royal United Services Institute.

Ωστόσο, λίγοι ειδικοί πιστεύουν ότι ακόμη και αν επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα ATACMS ευρύτερα στο εσωτερικό της Ρωσίας δεν θα έχει αποφασιστικό στρατιωτικό αποτέλεσμα ακόμη και αν Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Ιταλία συμφωνήσουν να εξοπλίσουν το Κίεβο με πυραύλους Storm Shadow/Scalp, οι οποίοι έχουν παρόμοιο βεληνεκές και να επιτρέψουν να χρησιμοποιηθούν εντός της Ρωσίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: