Πώς βλέπουν οι Εβραίοι Κούρδοι τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Κοινοποίηση:
iufgokl

Οι Εβραίοι Κούρδοι στο Ισραήλ μοιράζονται την ίδια πεποίθηση με την ισραηλινή κυβέρνηση ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς στο Ισραήλ ήταν τρομοκρατική ενέργεια και το αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης είναι ένας σοβαρός πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο επικεφαλής της εβραϊκής – κουρδικής κοινότητας στο Ισραήλ, Γιαχούντα Μπεν Γιοσέφ, λέει ότι η Χαμάς είναι μια τζιχαντιστική οργάνωση και στόχος της είναι να σκοτώσει Εβραίους και να καταστρέψει το Ισραήλ, επομένως ο πόλεμος για την καταστροφή αυτής της ομάδας είναι νόμιμος.

«Αυτός ο πόλεμος είναι απαραίτητος για να μην μπορέσει η Χαμάς να επιτεθεί ξανά στη χώρα μας. Νεαροί άνδρες πολλών εβραϊκών κουρδικών οικογενειών υπηρετούν αυτή τη στιγμή στον ισραηλινό στρατό και οι περισσότεροι από αυτούς συμμετέχουν στον πόλεμο κατά της Χαμάς. Στέλνουν επίσης βοήθεια στο εξωτερικό», είπε ο Μπεν Γιοσέφ.

Ο Γιαχούντα Μπεν Γιοσέφ σε διαδήλωση για τους Γεζίντι

Ο ηγέτης της κουρδικής κοινότητας εκτιμά ότι περίπου 200.000 Εβραίοι Κούρδοι ζουν στο Ισραήλ και ότι κατάγονται από πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, κυρίως από το Ιρακινό Κουρδιστάν. Έχουν εγκατασταθεί σε διαφορετικούς χρόνους και στάδια και σε διάφορα μέρη του Ισραήλ.

Ο Μπεν Γιοσέφ συγκρίνει τη Χαμάς με την εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και θέλει να δείξει στον κόσμο μια ισχυρή θέση εναντίον της.

«Όπως ο κόσμος δεν είχε άλλη επιλογή από το να καταστρέψει το ISIS, το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να καταστρέψει τη Χαμάς. Αφήσαμε τη Γάζα πριν από 25 χρόνια και έγινε αυτόνομη περιοχή, αλλά αντί να εξυπηρετεί τον λαό της, η Χαμάς έσκαψε υπόγειες σήραγγες για πολεμικές προετοιμασίες και επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών αμάχων. Εάν καταστρέψουμε την κυβέρνηση της Χαμάς τώρα, ο λαός της Γάζας θα έχει μια επιθυμία για αλλαγή. Τότε το Ισραήλ θα είναι έτοιμο να κάνει ειρήνη με τους Παλαιστίνιους».

Ωστόσο, έχουν πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη των Παλαιστινίων και την καταδίκη των δολοφονιών αμάχων στη Γάζα.

Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν κατάπαυση του πυρός και ζητούν από το Ισραήλ να τερματίσει τον αποκλεισμό της Γάζας και να επιτρέψει τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Γιαχούντα Μπεν Γιοσέφ και αρκετοί άλλοι Ισραηλινοί με τη σημαία του Κουρδιστάν

Πολλά κόμματα θέλουν να διαχωρίσουν τον παλαιστινιακό λαό από την Χαμάς, η οποία αναγνωρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές δυτικές χώρες. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ για την αποφυγή απειλών για την ασφάλειά του είναι ενάντια στις απαιτήσεις των Παλαιστινίων που θέλουν ένα ανεξάρτητο κράτος στην κατεχόμενη γη.

Ο επικεφαλής της κουρδικής εβραϊκής κοινότητας στο Ισραήλ υποστηρίζει τη λύση δύο κοινών κρατών – Ισραήλ και Παλαιστίνης – αλλά η Χαμάς δεν πρέπει να συμμετάσχει σε αυτήν.

«Με τον ίδιο τρόπο που ο κόσμος δεν επέτρεψε στο ISIS να είναι στην εξουσία σε μια χώρα, η Χαμάς δεν πρέπει να είναι μέρος ενός κράτους», είπε ο Μπεν Γιοσέφ.

Υπενθυμίζει ότι το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που υποστηρίζει την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν.

Ο Γιαχούντα Μπεν Γιοσέφ δηλώνει ότι η νέα ιστορία των Κούρδων είναι παρόμοια με την ιστορία των Εβραίων που έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και είναι χωρίς χώρα, και οι Κούρδοι του Ισραήλ λένε με περηφάνια ότι είναι καιρός οι Κούρδοι να αποκτήσουν τη δική τους πατρίδα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: