Πώς η ΑΑΔΕ εντοπίζει τις «περίεργες» κινήσεις των επιχειρήσεων μέσα από το μητρώο τους

Κοινοποίηση:
aade

Ένας πρώτος γύρος διασταυρώσεων ανάμεσα στα αρχεία της εφορίας και τις καταχωρήσεις στο ΓΕΜΗ στάθηκε αρκετός για να σημάνει κόκκινος συναγερμός στην ΑΑΔΕ με μια περίεργη αύξηση κεφαλαίου ενός δις ευρώ! Ένα αστρονομικό ποσό, που η διακίνηση του δημιουργεί ερωτηματικά τύπου… πόθεν έσχες στους εφοριακούς, πόσο μάλλον όταν προέρχεται και από ένα ΑΦΜ που δε δικαιολογεί διακίνηση τέτοιο ποσού. Το αν, όντως υπάρχει ή δεν υπάρχει φοροδιαφυγή, μένει να φανεί! Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι πλέον ουδέν μένει κρυπτόν κάτω από το βλέμμα της εφορίας που σκανάρει τα πάντα με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση της. Ένα από αυτά τα όπλα είναι η διασύνδεση της ΑΑΔΕ με το μητρώο των επιχειρήσεων το γνωστό ΓΕΜΗ.

Με την ολοκλήρωση της πρόσβασης της ΑΑΔΕ στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) η εφορία έχει αυτόματη ενημέρωση για τις μεταβολές στην κατάσταση κάθε επιχείρησης (έναρξη εργασιών, διακοπή, λήξη, μετοχικές αλλαγές, κλπ). Έτσι οι ελεγκτικές αρχές έχουν πλήρη εικόνα για την οικονομική και διοικητική ταυτότητα, το είδος της δραστηριότητας και τη λειτουργία των επιχειρήσεων και με τη διασταύρωση τους με τα στοιχεία του φορολογικού μητρώου. Μπορούν ετσι με αυτοματοποιημένες διαδικασίες να ελέγχουν αν το προφίλ στην Εφορία ανταποκρίνεται στη πραγματική οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων. Με την διασύνδεση της εφορίας με το ΓΕΜΗ διευκολύνονται:

• Ο εντοπισμός επιχειρήσεων που έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας και δεν έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση. Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ και του ΣΔΟΕ έχουν αποκαλύψει στο παρελθόν χιλιάδες επιχειρήσεις που ενώ είχαν προχωρήσει σε έναρξη δραστηριότητας απέφευγαν να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις
• Ο έλεγχος των στοιχείων με στόχο να αποφευχθούν φαινόμενα παραποίησης τόσο για τα κέρδη και τα έσοδα της επιχείρησης όσο και για πρόσωπα που εμφανίζονται ως διαχειριστές
• Ο εντοπισμός εικονικών εταιρειών

Το δεύτερο όπλο είναι τα ηλεκτρονικά βιβλία και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου αναφέρει ότι με την πλήρη εφαρμογή της διασυνδέσεων των ταμειακών μηχανών με την εφορία και τα POS μπορούν να εξοικονομηθούν από 1,5 έως και 2 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, από τη βελτίωση της συμμόρφωσης μπορούν να εισπραχθούν περίπου 1 δισ. ευρώ, ενώ από την άμεση φορολογία περίπου 500 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα έρθουν στο φως εισοδήματα που μέχρι σήμερα, βρίσκονται εκτός φορολογίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: