Πώς η Τουρκία προσελκύει ρωσικά δισεκατομμύρια, παρακάμπτοντας τις δυτικές κυρώσεις

Κοινοποίηση:
ΠΟΥΤΙΝ

Παρά τις δυτικές κυρώσεις, η οικονομική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας συνεχίζεται. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος NV Business βρήκε παραδείγματα τέτοιας συνεργασίας και εξέτασε τους λόγους πίσω από αυτά.

Η Τουρκία ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας αεροπορικής εταιρείας που θα μεταφέρει Ρώσους τουρίστες στα θέρετρά της. Είναι ήδη γνωστό ότι θα ονομάζεται Southwind, και ο στόλος της θα αποτελείται από πέντε αεροσκάφη. Επιπλέον, η χώρα σχεδιάζει να δαπανήσει περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει τα τουρκικά τουριστικά πρακτορεία που εδρεύουν στη Ρωσία.

Ίσως αυτό είναι το πιο αξιοσημείωτο μέρος της αλληλεπίδρασης μεταξύ των οικονομιών της Τουρκίας και της Ρωσίας. Πέρυσι, σχεδόν 4,7 εκατομμύρια Ρώσοι επισκέφτηκαν τουρκικά θέρετρα – ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει υπάρξει ποτέ. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτή η χώρα της Μέσης Ανατολής θέλει να διατηρήσει αυτήν την τουριστική ροή. Όμως, φαντάζει πολύ περίεργο, τώρα που η Ρωσία διεξάγει πόλεμο πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία και ολόκληρος ο πολιτισμένος κόσμος επιβάλλει κυρώσεις κατά της ρωσικής οικονομίας.

Φαίνεται ότι η Τουρκία, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέλει να κάνει περισσότερα από το να γίνει απλώς μια γέφυρα μεταξύ της Ρωσίας και του πολιτισμένου κόσμου. Οι Τούρκοι δεν κρύβουν την επιθυμία τους να αποκομίσουν οφέλη για τη δική τους οικονομία σε βάρος της Ρωσίας, η οποία βρίσκεται σε κρίση εδώ και αρκετά χρόνια.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές ήδη επισημαίνουν την ιστορία του Τουρκο-Ιρανού επιχειρηματία Reza Zarrab. Το 2017, παραδέχτηκε ότι βοήθησε το Ιράν, το οποίο βρισκόταν υπό κυρώσεις, να ξεπλύνει δεκάδες δισεκατομμύρια αμερικανικών δολαρίων. Σε αυτές τις συναλλαγές συμμετείχε η τουρκική κρατική τράπεζα Halkbank. Αυτό είναι ενδεικτικό του ότι η Τουρκία έχει κάποια εμπειρία στην παράκαμψη των κυρώσεων που επιβάλλει η Δύση.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος, NV Business, έχει βρει παραδείγματα για το πώς, από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, οι ρωσικές επιχειρήσεις και οι Ρώσοι ξεφεύγουν από τις κυρώσεις και τη δική τους οικονομική κρίση σε σιωπηλά τουρκικά «λιμάνια».

 

  1. Αεροπλοΐα

Αυτός είναι ίσως ο πιο σημαντικός τομέας της τουρκικής οικονομίας που συνεχίζει να συνεργάζεται με τη δικτατορία του Κρεμλίνου. Τώρα που σχεδόν όλη η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κλείσει τον εναέριο χώρο τους στα ρωσικά αεροσκάφη, η Κωνσταντινούπολη παραμένει ο βασικός εναέριος κόμβος για τους Ρώσους πολίτες. Από εκεί και από άλλα αεροδρόμια της Τουρκίας, τα αεροσκάφη των δύο μεγαλύτερων τουρκικών αερομεταφορέων, της Turkish Airlines και της Pegasus Airlines, πετούν στη Ρωσία. Ο πρώτος πρόσφατα ξανάρχισε να δέχεται πληρωμές σε ρωσικά ρούβλια χρησιμοποιώντας κάρτα της τράπεζας Mir. Ο δεύτερος άρχισε να πετάει προς την Αγία Πετρούπολη. Οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες δεν εκτελούν πτήσεις προς την Τουρκία.

  1. Νέες επιχείρησεις

Αφού η Δύση άρχισε να «σφίγγει τα λουριά» στη ρωσική οικονομία, πολλοί Ρώσοι αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά εκτός της πατρίδας τους. Μεταξύ των δημοφιλέστερων προορισμών είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Γεωργία και η Τουρκία. Στις αρχές Απριλίου, ο Izzet Ekmekcibashi, επικεφαλής του Τουρκο-Ρωσικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου (DEIK), δήλωσε ότι πάνω από 1.000 νέες εταιρείες με 100% ρωσικό κεφάλαιο άνοιξαν στην Τουρκία τον Μάρτιο. Από την πλευρά τους, οι τουρκικές επιχειρήσεις άρχισαν να εξετάζουν προσεκτικά τη ρωσική αγορά. Συγκεκριμένα, τα ΜΜΕ αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο να δουλέψει η τουρκική αλυσίδα ταχυφαγείων Chitir Chicken αντί της McDonalds. Οι βιοτέχνες ρούχων από την Τουρκία σκόπευαν επίσης να δραστηριοποιηθούν περισσότερο. Πολλές ρωσικές εταιρείες τεχνολογίας έχουν πάρει τους υπαλλήλους τους σε αυτή τη χώρα. Ανάμεσά τους η Yandex, η Avito, η Tinkoff Bank κ.α. Ο αριθμός των Ρώσων που μετεγκαταστάθηκαν με πρωτοβουλία του εργοδότη τους ξεπερνά τους 1.000.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο συνολικός αριθμός των Ρώσων πολιτών που μετακόμισαν στην Τουρκία τις πρώτες τρεις εβδομάδες του πολέμου έφτασε τις 14.000.

  1. Κτηματομεσιτικές επιχειρήσεις

Η Wall Street Journal ανέφερε στις αρχές Απριλίου ότι αυτή την περίοδο έξι στα 10 διαμερίσματα στην Κωνσταντινούπολη αγοράζονται από Ρώσους. Μπορεί να είναι πολλά διαμερίσματα ταυτόχρονα, ώστε το συνολικό τους κόστος να ξεπερνά τις 250.000 αμερικανικών δολαρίων. Μια τέτοια επένδυση επιτρέπει σε κάποιον να υποβάλει αίτηση για τουρκική υπηκοότητα. Φαίνεται ότι οι Τούρκοι έχουν ήδη καταλάβει την κλίμακα της ρωσικής ζήτησης και ότι είναι σχεδόν απεριόριστη. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να αυξήσει το ποσό μιας τέτοιας επένδυσης στα 400.000 δολάρια. Αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018, για την υποβολή αίτησης υπηκοότητας, χρειαζόταν η αγορά ακίνητης περιουσίας αξίας 1 εκατομμυρίου δολαρίων. Όμως, λόγω της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία, το όριο εισόδου μειώθηκε στη συνέχεια σημαντικά.

  1. Χρηματοοικονομικά

Η ίδια η Wall Street Journal αναφέρει ότι το τουρκικό τραπεζικό σύστημα έχει ήδη λάβει δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις από Ρώσους πολίτες μέσω συμφωνιών ανταλλαγής. Τα τοπικά καταστήματα έχουν αρχίσει να δέχονται ρωσικές κάρτες πληρωμών Mir, οι διασυνοριακές μεταφορές μέσω του συστήματος KoronaPay αυξάνονται, ακόμη και τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος αγοράζουν ρούβλια.

  1. Σιωπηλό λιμάνι

Ρώσοι ολιγάρχες και πολιτικοί άρχισαν να μεταφέρουν τα γιοτ τους στην Τουρκία. Οι πρώτοι από αυτούς ήταν ο Roman Abramovich (δύο γιοτ – Eclipse και Solaris) και ο Dmitry Medvedev, ο οποίος λέγεται ότι είναι ιδιοκτήτης του σκάφους 74 μέτρων Universe. Το γιοτ Clio του Oleg Deripaska μπήκε στο λιμάνι της τουρκικής πόλης Gocek στις 16 Απριλίου. Και όλα αυτά επειδή η περιουσία των Ρώσων εναντίον των οποίων επιβλήθηκαν κυρώσεις άρχισε να δημεύεται μαζικά στις ευρωπαϊκές χώρες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. 1)… ο πολιτισμένος κόσμος επιβάλλει κυρώσεις κατά της ρωσικής οικονομίας…2)…θέλει να κάνει περισσότερα από το να γίνει απλώς μια γέφυρα μεταξύ της Ρωσίας και του πολιτισμένου κόσμο…3)…σημαντικός τομέας της τουρκικής οικονομίας που συνεχίζει να συνεργάζεται με τη δικτατορία του Κρεμλίνου…Η Αμερικανικη πρεσβεια σας το εδωσε το κειμενο; Ποιος ειναι ο πολιτισμενος κοσμος και ποιος ο απολιτιστος , ποιες ειναι δικτατοριες και ποιες απολυταρχιες;;;;

Comments are closed.