Πώς η μείωση θερμίδων σχετίζεται με την μακροζωία

Κοινοποίηση:
διατροφηη

Τα τελευταία επιστημονικά ευρήματα επιβεβαιώνουν τις προηγούμενες μελέτες που έχουν δείξει ότι ο θερμιδικός περιορισμός μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της μακροζωίας.

Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν τώρα, ότι όσοι μειώνουν αρκετά τις ημερήσιες θερμίδες, ελαττώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου εξίσου με το αν έκοβαν το κάπνισμα.

Είναι η πρώτη μακροχρόνια έρευνα για τη μείωση των θερμίδων σε υγιή άτομα χωρίς πρόβλημα βάρους.

Στη μελέτη συμμετείχαν 220 υγιείς εθελοντές, ηλικίας 26 έως 45 ετών. Κανείς δεν ήταν παχύσαρκος.

Οι επιστήμονες χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες. Από τα μέλη της μίας ομάδας ζήτησαν να μειώσουν τις ημερήσιες θερμίδες κατά 25% για δύο χρόνια. Από τους άλλους να συνεχίσουν τη συνηθισμένη της διατροφή.

Η μείωση των θερμίδων της πρώτης ομάδας έγινε με τρόπο που δεν τους στερούσε σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Οι επιστήμονες υπέβαλλαν τους εθελοντές σε αναλύσεις αίματος και DNA, 12 και 24 μήνες μετά την έναρξη της μελέτης. Στόχος ήταν να εξακριβώσουν εάν η μείωση των θερμίδων επηρέαζε τον ρυθμό γήρανσης, με βάση ορισμένους δείκτες του DNA.

Στην αρχή της μελέτης οι εθελοντές έτρωγαν επί 27 ημέρες μικρότερες μερίδες φαγητού, τις οποίες τους παρείχαν οι ερευνητές. Στη συνέχεια καθόριζαν μόνοι τους τη διατροφή τους.

Όσοι μείωσαν τις θερμίδες, έχασαν κατά μέσο όρο το 15% του αρχικού βάρους τους. Δεν κατάφεραν όμως όλοι οι συμμετέχοντες να μειώσουν τις θερμίδες κατά 25%.

Παρόλα αυτά, όλοι κατάφεραν να επιβραδύνουν το ρυθμό γήρανσης του οργανισμού τους κατά 2-3%. Το μεγαλύτερο όφελος αποκόμισαν οι εθελοντές που μείωσαν τις θερμίδες τους κατά περισσότερο από 10%.

Η επιβράδυνση της γήρανσης κατά 2-3% συνεπάγεται μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου κατά 10-15%, σύμφωνα με προγενέστερες έρευνες. Το όφελος αυτό αποκομίζουν και οι καπνιστές, όταν κόβουν οριστικά το κάπνισμα, λένε οι ερευνητές.

«Η μείωση των θερμίδων πιθανώς δεν είναι κατάλληλη για όλους. Ωστόσο τα ευρήματά μας είναι σημαντικά, καθώς δείχνουν ότι είναι εφικτή η επιβράδυνση της γήρανσης του ανθρώπου», δήλωσε ο Δρ. Calen Ryan, από το Κέντρο Γήρανσης του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: