16/01/2025 Τηλέφωνο καταγγελιών: 694 635 77 33 - 698 632 33 23 | email: info@makeleio.gr | kataggelies@makeleio.gr

«Πώς θα αποφύγουμε την συντριβή» το διακύβευμα στον ΣΥΡΙΖΑ: Νέο εκλογικό χάρτη παρήγγειλε ο Α.Τσίπρας – Οι νέες περιφέρειες και το σπάσιμο της Β’ Αθήνας

Κοινοποίηση:
1

Πολιτικά παιχνίδια παίζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει εκλογών. Με το άλλοθι της αναγκαιότητας κατάτμησης της Β΄ Περιφέρειας Αθηνών, η κυβέρνηση σπάει σε τρεις τομείς τη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, μοιράζοντας τους συνολικά 44 βουλευτές που εκλέγονταν με το υφιστάμενο σύστημα. Στόχος είναι να αποφευχθεί η συντριβή. Αυτό άλλωστε είναι και το διακύβευμα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι επόμενες εκλογές κρύβουν εκπλήξεις για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου. Ο εκλογικός χάρτης της Αττικής αλλάζει. Η Β’ Αθήνας σπάει στα τρία και μαζί χωρίζεται το υπόλοιπο Αττικής στην Ανατολική και τη Δυτική αττική απ’ όπου χάνεται μια έδρα η οποία πάει… Αχαΐα.

Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, οι αλλαγές θα έρθουν με τροπολογία.

Ο τρόπος με τον οποίο δημιουργούνται οι νέες εκλογικές περιφέρειες ευνοεί σαφώς τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εντάσσει δύο δήμους στους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκλεγεί πρώτος, τον δήμο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας και τον δήμο Γαλατσίου στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση (Σεπτέμβριος 2015) στον τομέα των «βορείων» προαστίων, όπου η Νέα Δημοκρατία είχε την πρώτη θέση, με στόχο να επιτύχει την εκλογή μεγαλύτερου αριθμού βουλευτών.

Αντίστοιχα με την τροπολογία χωρίζεται στα δύο και το υπόλοιπο Αττικής ως εκλογική περιφέρεια και στον ίδιο τομέα με τους δήμους της «παραλιακής», οι οποίοι στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση «έβγαλαν» στην πλειοψηφία τους πρώτο κόμμα τη Ν.Δ., εντάσσονται και οι δήμοι Ηλιούπολης, Ζωγράφου, Βύρωνα, Δάφνης – Υμηττού και Καισαριανής, που στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα.

 Παράλληλα, προβλέπεται η συγκρότηση επιτροπής υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη, για τη μελέτη της δυνατότητας ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού, η οποία θα πρέπει εντός πενταμήνου να παραδώσει το πόρισμά της ώστε να αποφασιστεί αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό και υπό ποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Πως σπάει η Β’ Αθήνας και πόσοι βουλευτές εκλέγονται

Η Β’ Αθήνας σπάει στους τομείς Β1, Β2 και Β3.
Στον τομέα Β1 θα εκλέγονται 15 βουλευτές
Περιλαμβάνονται οι Δήμοι:
Χαλάνδρι
Μαρούσι
Κηφισιά
Νέα Ιωνία
Αγία Παρασκευή
Παπάγου
Πεντέλη
Λυκόβρυση-Πεύκη
Βριλήσσια
Μεταμόρφωση
Φιλοθέη – Ψυχικό
Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα
Γαλάτσι

Στον τομέα Β2 θα εκλέγονται 11 βουλευτές

Περιλαμβάνονται οι Δήμοι:
Περιστέρι
Ίλιον
Αιγάλεω
Άγιοι Ανάργυροι – Καματερό
Πετρούπολη
Χαϊδάρι
Αγία Βαρβάρα

Στον τομέα Β3 θα εκλέγονται 18 βουλευτές

Περιλαμβάνονται οι Δήμοι:
Καλλιθέα
Νέα Σμύρνη
Γλυφάδα
Άγιος Δημήτριος
Παλαιό Φάληρο
Ελληνικό – Αργυρούπολη
Άλιμος
Μοσχάτο – Ταύρος
Ηλιούπολη
Ζωγράφου
Βύρωνας
Δάφνη – Υμηττός
Καισαριανή

Το υπόλοιπο Αττικής και η “χαμένη” έδρα

Μια έδρα φεύγει από τη Δυτική Αττική που θα εκλέγει πλέον τέσσερις βουλευτές. Η έδρα αυτή θα “πάει” στην Αχαΐα όπου ο αριθμός των βουλευτών που θα εκλέγονται εκεί ανεβαίνει από τους 8 στους 9.

Στη Δυτική Αττική περιλαμβάνονται οι Δήμοι:

Φυλή
Μέγαρα
Ασπρόπυργος
Ελευσίνα
Μάνδρα

Στην Ανατολική Αττική που είναι και η μεγαλύτερη σε έκταση περιφέρεια και θα εκλέγει 10 βουλευτές περιλαμβάνονται οι δήμοι:

Αχαρνές
Παλλήνη
Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη
Διόνυσος
Σπάτα – Αρτέμιδα
Ωρωπός
Μαραθώνας
Κορωπί
Σαρωνικός
Παιανία
Λαυρεωτική
Ραφήνα – Πικέρμι
Μαρκόπουλο

Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, η Β΄ Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών από την οποία εκλέγονταν συνολικά 44 βουλευτές χωρίζεται σε τρεις τομείς: Ο Βόρειος τομέας (Β1) περιλαμβάνει 14 δήμους και θα έχει 15 έδρες, ο Δυτικός τομέας (Β2) 7 δήμους και θα έχει 11 έδρες και ο Νότιος τομέας (Β3) 13 δήμους θα έχει 18 έδρες. Συγκεκριμένα:

• Στον Β1 τομέα ανήκουν οι δήμοι: Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Κηφισιά, Νέα Ιωνία, Νέο Ηράκλειο, Παπάγου, Πεντέλη, Λυκόβρυση – Πεύκη, Βριλήσσια, Μεταμόρφωση, Φιλοθέη – Ψυχικό όπως και Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα και Γαλάτσι που «μεταφέρονται» εκλογικώς.

• Στον Β2 τομέα ανήκουν οι δήμοι: Περιστέρι, Ήλιον, Αιγάλεω, Άγιοι Ανάργυροι – Καματερό, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Αγία Βαρβάρα.

• Στον Β3 τομέα ανήκουν οι δήμοι: Καλλιθέα, Γλυφάδα, Νέα Σμύρνη, Άγιος Δημήτριος, Παλαιό Φάληρο, Ελληνικό – Αργυρούπολη, Άλιμος, Μοσχάτο – Ταύρος και μεταφέρονται από τον κεντρικό τομέα Ηλιούπολη, Ζωγράφου, Βύρωνας, Δάφνη – Υμηττός και Καισαριανή.

Το υπόλοιπο Αττικής χωρίζεται σε δύο εκλογικές περιφέρειες:

Ανατολική Αττική που περιλαμβάνει 13 δήμους (Αχαρνές, Παλλήνη, Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη, Διόνυσος, Σπάτα – Αρτέμιδα, Ωρωπός, Μαραθώνας, Κορωπί, Σαρωνικός, Παιανία, Λαυρεωτική, Ραφήνα – Πικέρμι και Μαρκόπουλο) και από την οποία θα εκλέγονται 10 βουλευτές και Δυτική Αττική που περιλαμβάνει 5 δήμους (Φυλή, Μέγαρα, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα) από την οποία θα εκλέγονται 4 βουλευτές. Στη Δυτική Αττική στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση εκλέγονταν 5 βουλευτές, ωστόσο με τη νέα κατανομή, μία έδρα χάνεται και θα μεταφερθεί στην Αχαΐα όπου από 8 θα εκλέγονται πλέον 9 βουλευτές.

Τι προβλέπει ο «Κλεισθένης Ι» για την Αυτοδιοίκηση 

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (πρόγραμμα «Κλεισθένης Ι»).

Το υπουργείο έστειλε το τελικό κείμενο και την αιτιολογική έκθεση στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), προκειμένου να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις και τις επισημάνσεις τους.

Απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

Από τις διατάξεις του 378 σελίδων νομοσχεδίου ξεχωρίζει η πρόβλεψη για καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Το σύνολο των εδρών του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου κατανέμεται στους συνδυασμούς που έλαβαν μέρος στις εκλογές, ανάλογα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στον α’ γύρο. Αν κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει ποσοστό 50% συν 1, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή (β’ γύρος), ανάμεσα μόνο στους υποψήφιους δημάρχους των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποσυνδέονται από τις ευρωεκλογές και θα διεξάγονται τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου (οι προσεχείς θα διεξαχθούν στις 13 Οκτωβρίου), ενώ η διάρκεια της δημοτικής και περιφερειακής περιόδου επανέρχεται στην τετραετία από πενταετία που ήταν με το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Η εγκατάσταση των νέων αρχών γίνεται την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους από τη διεξαγωγή των εκλογών και η θητεία τους λήγει την 31η Δεκεμβρίου του τέταρτου έτους.

Ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως και 30%, αντί του 10% που προέβλεπε το αρχικό κείμενο που είχε δοθεί προς διαβούλευση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: