Στην εποχή που η ψηφιακή τεχνολογία σαρώνει τα παραδοσιακά μέσα, έχετε πολλούς καλούς λόγους να μυήσετε το παιδί σας στη μαγεία της ανάγνωσης ενός βιβλίου.
Σύμφωνα με μια μελέτη του Γέιλ, για παράδειγμα, όσοι διαβάζουν βιβλία ζουν κατά μέσο όρο δύο χρόνια περισσότερα από τους συνομηλίκους τους. Ενώ άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η ανάγνωση μυθιστορημάτων ενισχύει την ικανότητά μας να κατανοούμε τους άλλους και συμβάλλει στην υγεία του εγκεφάλου μας. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη χαρά της ανάγνωσης, που γνωρίζουμε πολύ καλά όσοι μεγαλώσαμε σε ένα σπίτι με γεμάτη βιβλιοθήκη.
Δεν είναι ποτέ υπερβολικά νωρίς για να μυήσουμε το παιδί μας στη μαγεία των βιβλίων, αφήνοντάς το ακόμα και να μασουλήσει τις σελίδες του.
«Η ανάγνωση και η αγάπη για τα βιβλία είναι μέρη της διαδικασίας της μάθησης. Τα παιδιά μαθαίνουν ακούγοντάς σας να τους διαβάζετε το κείμενο ενός βιβλίου και προσπαθώντας να επαναλάβουν ό,τι λέτε. Μαθαίνουν επίσης ότι οι λέξεις και οι εικόνες σε μια σελίδα έχουν ένα νόημα», εξηγεί η Nina Lindsey, πρόεδρος της αμερικανικής Ένωσης Υπηρεσιών Παιδικών Βιβλιοθηκών. «Σε αυτή τη διαδικασία μετρούν και η γεύση και η αφή. Τα παιδιά εξοικειώνονται με τα βιβλία μέσα από κάθε αίσθησή τους».
Η Lindsey τονίζει ότι αυτές οι αισθήσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επαφή ενός μωρού με το βιβλίο. Ακόμα και αν χρειαστεί το βρέφος να σκίσει τις σελίδες του, να το μασήσει, να το πετάξει κάτω Αξίζει να θυσιάσουμε μερικά βιβλία για να αναθρέψουμε έναν μικρό βιβλιοφάγο.
Όπως εξηγεί η Lindsay, τα μωρά γοητεύονται από την απλότητα. Η ίδια λοιπόν συμβουλεύει να αναζητήσουμε βιβλία με μια εικόνα και ελάχιστες λέξεις σε κάθε σελίδα, που κάνει έντονη αντίθεση με το φόντο. Αν μάλιστα αυτή η εικόνα δείχνει άλλα μωρά, ακόμα καλύτερα. Η πλοκή, από την άλλη, είναι προαιρετική, μέχρι την ηλικία περίπου των τριών ετών, όταν τα παιδιά αρχίζουν να εκτιμούν μια καλή ιστορία.
Καλό είναι, επίσης, να βάλουμε την ανάγνωση ενός βιβλίου στο πρόγραμμα της ημέρας. Η επανάληψη, όσο μονότονη κι αν είναι για το γονιό, είναι σημαντική για το παιδί. «Σκεφτείτε τι κερδίζει το παιδί σας από αυτό. Ανακαλύψτε τι του προκαλεί το ενδιαφέρον και το κάνει χαρούμενο», προτρέπει η Lindsay.
Εξίσου σημαντικό είναι να λειτουργήσουμε κι εμείς οι ίδιοι ως πρότυπα. Αν, για παράδειγμα, ενώ το παιδί μας παίζει με ασφάλεια στο δωμάτιό του, εμείς καθόμαστε στην πολυθρόνα και ξεφυλλίζουμε ένα μυθιστόρημα, του δίνουμε, έστω και χωρίς να το συνειδητοποιούμε, το παράδειγμα.