Πώς θα επιβληθεί το πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας

Κοινοποίηση:
ΠΛΑΦΟΝ

Η πολιτική των επιδοτήσεων για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης ενεργειακής κρίσης θα εξακολουθήσει και τον Μάιο,  με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να συνεχίζει τις ασκήσεις πάνω σε διάφορα εναλλακτικά μοντέλα που προτείνεται να εφαρμοστούν στην ελληνική ενεργειακή αγορά, «ζυγίζοντας» ποιο από αυτά θα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα στη μείωση της τιμής του ρεύματος, με το μικρότερο δημοσιονομικό βάρος.

Στην Ελλάδα, όλες οι προτεινόμενες παρεμβάσεις στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τα συναρμόδια υπουργεία εξετάζονται βάσει των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Οπως εκτιμάται, για την εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων θα απαιτηθούν για το 2022 σχεδόν 4 δισ. ευρώ, τα οποία θα χρειαστεί να πολλαπλασιαστούν στο χειρότερο σενάριο της πλήρους διακοπής των ροών ρωσικού αερίου.

Το ύψος των κονδυλίων που θα αποφασιστεί να διατεθούν θα καθορίσει το πόσο παρεμβατικό στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος θα είναι το μοντέλο που τελικά θα υιοθετηθεί. Πάντως, η ελληνική αγορά παραμένει εκ των ακριβότερων στην Ευρώπη, με τη τιμή της μεγαβατώρας να διαμορφώνεται σήμερα στα 245,94 ευρώ.

Εάν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, η κυβέρνηση σκοπεύει να επιβάλει πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά, θέτοντας όριο είτε στην αμοιβή της προσφερόμενης τιμής ρεύματος (ανά τεχνολογία των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή ενιαία), είτε στο φυσικό αέριο που κυριαρχεί στην ελληνική ηλεκτροπαραγωγή.

Το επιπλέον κόστος για τους ηλεκτροπαραγωγούς θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στόχος να πέσει η μέση τιμή αναφοράς στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, άρα και το κόστος που αγοράζουν ρεύμα οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να συγκρατηθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια των καταναλωτών. Επιπλέον, εξετάζεται και ένα «υβριδικό» μοντέλο που θα συνδυάζει παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά και συνέχιση των επιδοτήσεων.

Η παρέμβαση

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει ως εξής:

  • Το ύψος του πλαφόν θα καθορισθεί με βάση την ανάγκη για μηδενισμό ή δραστικό περιορισμό των ρητρών αναπροσαρμογής στα τιμολόγια λιανικής που καλούνται να πληρώσουν οι τελικοί καταναλωτές.
  • Για να υπάρξει αποκλιμάκωση τιμών, το πλαφόν θα κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα από το κόστος λειτουργίας των θερμοηλεκτρικών μονάδων, οι οποίες κατά συνέπεια θα χρειάζεται να αποζημιωθούν.

Για τον υπολογισμό της αποζημίωσης μελετώνται δύο διαφορετικές εναλλακτικές:

  • Να υπολογιστεί για κάθε τεχνολογία παραγωγής (φυσικό αέριο, λιγνιτικά κ.λπ.) μια «εύλογη τιμή» που θα αντικατοπτρίζει το μεσοσταθμικό κόστος παραγωγής συν κάποιο μικρό κέρδος. Οι μονάδες θα αποζημιώνονται επιπλέον με τη διαφορά ανάμεσα στο πλαφόν και στην εύλογη τιμή η οποία θα εξασφαλίζει το κόστος παραγωγής συν ένα μικρό κέρδος.
  • Να μην τεθεί μια εύλογη τιμή για κάθε τεχνολογία, αλλά μια ενιαία τιμή αποζημίωσης για όλες τις τεχνολογίες. Αυτή η λύση δίνει πλεονέκτημα στη ΔΕΗ, αλλά θεωρείται λιγότερο αποτελεσματική, λόγω των μεγάλων διαφορών στο μεσοσταθμικό κόστος ηλεκτροπαραγωγής ανά τεχνολογία και ανά μονάδα.
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: