Πώς θα παίρνετε έξυπνες αποφάσεις

Κοινοποίηση:
apofassies-1110x626

Ο νευροεπιστήμονας, Πολ Γκλίμσερ, έχει μια απλή στρατηγική για να μειώσει τον «εγκεφαλικό θόρυβο» και να λαμβάνει με συνέπεια έξυπνες αποφάσεις. Λοιπόν, αντί να προσπαθεί να επιλέξει την καλύτερη επιλογή, ξεκινάει επιλέγοντας τη χειρότερη. Ας πούμε ότι κάποιος βάζει μπροστά σου έξι σοκολάτες, για παράδειγμα.

Η αγαπημένη σου σοκολάτα μπορεί να στείλει «ένα μικρότερο σήμα» στον εγκέφαλό σου απλώς και μόνο επειδή «απορροφάται από την ύπαρξη των άλλων επιλογών», δήλωσε ο ειδικός, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, στο Fast Company Innovation Festival 2024 τον περασμένο μήνα. «Αν σου ζητήσω να αφαιρέσεις τη χειρότερη σοκολάτα, μετά την επόμενη χειρότερη σοκολάτα, τελικά αποκτάς όλο και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για το ποια είναι η καλύτερη επιλογή».

Η διαδικασία της απαλοιφής δεν είναι ακριβώς μια νέα έννοια, αλλά μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις τα λάθη και να βελτιώσεις την ακρίβειά σου στη λήψη καθημερινών αποφάσεων. Και αυτή η «τεχνική» ίσως να σου δώσει λύση σε κάτι πολύ απλό, όπως η επιλογή ενός εστιατορίου που δεν σου αρέσει στην πραγματικότητα ή το ποια σημεία να εντάξεις σε μια παρουσίαση στη δουλειά, εξαλείφοντας τα λιγότερο χρήσιμα.

«Είμαστε απλώς καλοί στο έργο της δυαδικής επιλογής, να διαλέγουμε το καλύτερο και να εξαλείφουμε το χειρότερο», πρόσθεσε ο Γκλίμσερ. «Αλλά όταν μπαίνουμε σε σύγχρονες συνθήκες όπου έχουμε τεράστιο αριθμό επιλογών για να επιλέξουμε μεταξύ τους, αυτό έχει τεράστια επίδραση στην απόδοσή μας». Αυτό συμβαίνει επειδή η επιλογή ανάμεσα σε λίγες εναλλακτικές, μπορεί να μας βοηθήσει να πάρουμε πιο ακριβείς αποφάσεις.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα χρειαστεί να επιλέξεις ανάμεσα σε πολλές επιλογές, ξεκινά από τη χειρότερη για να καταλήξεις στην ιδανικότερη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: