Πώς κατέρρευσε η Silicon Valley Bank μέσα σε 48 ώρες

Κοινοποίηση:

Μέχρι την Παρασκευή, η αξία της Silicon Valley Bank κατρακύλησε κατά σχεδόν 80%.

Την περασμένη Τετάρτη, η Silicon Valley Bank ήταν ένα καλά κεφαλαιοποιημένο ίδρυμα που επιδίωκε να συγκεντρώσει κάποια κεφάλαια.

Αυτομάτως πυροδοτήθηκε ένα κύμα μαζικών και ταυτόχρονων εκροών καταθέσεων, καθώς η μία startup μετά την άλλη έσπευσε να αποσύρει τα κεφάλαιά της ή να περιορίσει την έκθεσή της. Έτσι, μέχρι την Παρασκευή, η αξία της Silicon Valley Bank κατρακύλησε κατά σχεδόν 80%.

Μάλιστα, αργά το βράδυ της Παρασκευής έγινε γνωστό ότι το εγχείρημα της έκδοσης νέων μετοχών δεν στέφθηκε με επιτυχία και έτσι, η τράπεζα τέθηκε σε αναγκαστική διαχείριση από τις ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνια, σε μια από τις μεγαλύτερες τραπεζικές αποτυχίες στις ΗΠΑ, από την οικονομική κρίση του 2008. Η πτωτική πορεία της ξεκίνησε όταν εξέπληξε τους επενδυτές με την είδηση ότι έπρεπε να συγκεντρώσει 2,25 δισ. δολάρια για να στηρίξει τον ισολογισμό της. Αυτό που ακολούθησε ήταν η ταχεία κατάρρευση της τράπεζας η οποία είχε αναπτυχθεί μαζί με τους πελάτες της του τεχνολογικού κλάδου.

Η περίπτωση της Silicon Valley Bank, αυτής της μικρής τράπεζας που χρηματοδοτεί αποκλειστικά startups, αναδύεται σε μια χρονική περίοδο έντονων αναταράξεων, καθώς η Federal Reserve ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Οι συνέπειες μπορεί να είναι εκτεταμένες, με ανησυχίες ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορεί να μην είναι σε θέση να πληρώσουν τους υπαλλήλους τις επόμενες ημέρες, οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων μπορεί να δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν κεφάλαια και ένας ήδη ταλαιπωρημένος τομέας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια βαθύτερη αναταραχή.

Αρκετοί σπεύδουν να κάνουν λόγο για τη «Lehman Brothers» της Silicon Valley, η οποία απειλεί να «παρασύρει» προς τα κάτω όλο τον αμερικανικό τραπεζικό τομέα και κατ’ επέκταση την πλειονότητα των μετοχών στις δύο όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού.

Ο κίνδυνος ενός ντόμινο και ενός κυλιόμενου σοκ αποτελεί αυτήν την στιγμή τη μεγαλύτερη απειλή για τις αγορές μετοχών, με αποτέλεσμα αρκετοί αναλυτές ήδη να ζητούν την παρέμβαση του αμερικανικού δημοσίου, προκειμένου να αποτραπεί ένα μπαράζ αλυσιδωτών εξελίξεων.

Η Υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζάνετ Γέλεν, εξέφρασε «την πλήρη εμπιστοσύνη της» στις ρυθμιστικές Αρχές των τραπεζών, ότι θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και σημείωσε ότι «το τραπεζικό σύστημα παραμένει ανθεκτικό και οι ρυθμιστικές αρχές διαθέτουν αποτελεσματικά εργαλεία για να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους γεγονότα».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Η χρεωκοπημενη αμερικη ( χρωσταει 7 τρισεκατομμυρια εξωτερικο χρεος) και η χρεωκοπημενη δευτερη σε μεγεθος τραπεζα της.Η δε Κινα κατεχει το 60% του αμερικανικου χρεους.Δηλαδη οτι ωρα θελει μπορει να πτωχευσει την αμερικη.Γκεγκε μπαίντεν?

Comments are closed.