Το ελαιόλαδο, ιδιαίτερα το εξαιρετικά παρθένο, είναι γνωστό για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Οι πολυφαινόλες και άλλες βιοδραστικές ενώσεις που περιέχει συμβάλλουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής στον οργανισμό. Αυτές οι ενώσεις μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή σε κυτταρικό επίπεδο, γεγονός που έχει σημαντική σημασία στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων.
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες στο ελαιόλαδο προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτή η προστασία είναι κρίσιμη για την αποτροπή της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων και άλλων ασθενειών. Η κατανάλωση ελαιόλαδου μπορεί να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού κατά των οξειδωτικών στρες.
Η κατανάλωση ελαιόλαδου έχει συνδεθεί με τη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Μελέτες δείχνουν ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει το ελαιόλαδο μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της γλυκόζης και στην ευαισθησία στην ινσουλίνη, προσφέροντας έτσι μια φυσική προσέγγιση στη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη.
Το ελαιόλαδο φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου. Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητές του συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως η νόσος Alzheimer. Η κατανάλωση ελαιόλαδου μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία του εγκεφάλου και να προάγει τη γνωστική υγεία.
Η χρήση ελαιόλαδου στη διατροφή έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα βοηθούν στη μείωση της LDL χοληστερόλης (κακής χοληστερόλης) και στην αύξηση της HDL χοληστερόλης (καλής χοληστερόλης), προάγοντας έτσι την υγιή καρδιοαγγειακή λειτουργία.
Τα επώνυμα, τυποποιημένα ελαιόλαδα που βρίσκουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ ελέγχονται αυστηρά ανά τακτά χρονικά διαστήματα, βάσει υψηλών προδιαγραφών, από τους αρμόδιους φορείς.
Οι έλεγχοι αποσκοπούν στην προστασία του καταναλωτικού κοινού.
Ωστόσο, σε περίπτωση που έχετε προμηθευτεί κάποια συσκευασία με ελαιόλαδο από την λαϊκή αγορά και θέλετε να βεβαιωθείτε ότι είναι εξαιρετικά παρθένο, και όχι νοθευμένο, μπορείτε να κάνετε ένα απλό τεστ.
Τοποθετήστε στο ψυγείο σ’ένα μικρό μπουκάλι ελάχιστη ποσότητα από το ελαιόλαδο που αγοράσατε και αφήστε το για μερικές ώρες. Αν το λάδι γίνει στέρεο και διαπιστώσετε ότι είναι παγωμένο, τότε είναι καλή ένδειξη ότι το λάδι που προμηθευτήκατε είναι εξαιρετικά παρθένο.
Τι πρέπει να γνωρίζετε
Η διαδικασία για την τυποποίηση ελαιόλαδου ξεκινά από την εμφιάλωσή του.
Η τυποποίηση του ελαιόλαδου αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για την καθαρότητα του προϊόντος, δηλαδή τη γνησιότητα του. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα απόλυτο φυσικό προϊόν, που παραλαμβάνεται κατευθείαν από το ελαιοτριβείο, χωρίς καμία περαιτέρω επεξεργασία ή πρόσμιξη.
Συνεπώς, κατά την διαδικασία της τυποποίησης, στην ετικέτα αναγράφονται οι υποχρεωτικές ενδείξεις, όπως η ημερομηνία λήξης του προϊόντος (μεταξύ 12 και 18 μηνών), αλλά και τα στοιχεία του τυποποιητή. Μάλιστα, για την ποιοτική διασφάλιση του προϊόντος οι εταιρείες είναι εφοδιασμένες με πώμα ασφαλείας για την αποφυγή νοθείας.
Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι παχύτερο από τα περισσότερα λάδια, οπότε πρέπει να λάβετε κυρίως υπόψη σας το άρωμα και τη γεύση του.
Το παρθένο ελαιόλαδο έχει συνήθως φρουτώδη οσμή, ενώ η γεύση του είναι πικρή ή πικάντικη, ανάλογα με την ποιότητά του.
Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το χρώμα του, καθώς μπορεί να διαφοροποιείται και να έχει από χρυσαφένια απόχρωση μέχρι βαθύ πράσινο.
Το μη τυποποιημένο ελαιόλαδο συνήθως δεν αναγράφει πάνω στη συσκευασία του την ημερομηνία λήξης και έτσι δεν γνωρίζουμε πόσο παλιό είναι. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να ελέγχετε πάντα αν το προϊόν που αγοράζετε, έχει ετικέτα με τις απαραίτητες ενδείξεις.
Μπορεί να είναι παλαιάς σοδειάς και ενδέχεται να έχει μείνει στην αποθήκη για περισσότερο διάστημα από το αναμενόμενο.
Για το ελαιόλαδο που έχει δυσάρεστη οσμή και γεύση αναφέρουμε ότι είναι ταγγισμένο. Η τάγγιση είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την αλλοίωση του ελαιόλαδου με το πέρασμα του χρόνου.
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι το φως, η θερμότητα και το οξυγόνο είναι πιθανό να υποβαθμίσουν την ποιότητα του προϊόντος.
Γι’ αυτό το λόγο, φροντίστε πάντα να προμηθεύεστε σκουρόχρωμες συσκευασίες (πλαστικό ή γυάλινο μπουκάλι).
Τέλος, ο τρόπος φύλαξης παίζει σημαίνοντα ρόλο για να διατηρήσετε τα πολύτιμα συστατικά του ελαιόλαδου. Η έκθεση στο φως, το οξυγόνο, αλλά και η υγρασία μπορούν να επιφέρουν αλλοιώσεις στην γεύση του και το άρωμα του.
Για την καλύτερη συντήρηση του ελαιόλαδου, λοιπόν, φροντίστε να το αποθηκεύετε σε σκιερό και δροσερό μέρος (ιδανικά στους 16 °C).