Πώς να καθαρίσετε τον απορροφητήρα της κουζίνας σας

Κοινοποίηση:
κξκκξ

Το λίπος και η υγρασία από το μαγείρεμα μπορούν να προκαλέσουν με την πάροδο του χρόνου μια κολλώδη μεμβράνη στον απορροφητήρα της κουζίνας σας.

Μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο να καθαρίσετε τον απορροφητήρα της κουζίνας σας, ωστόσο, υπάρχουν μερικά απλά βήματα για να τον κάνετε και πάλι να φαίνεται σαν καινούργιος.

Φίλτρα υαλοβάμβακα και άνθρακα

Κατ’ αρχάς, βεβαιωθείτε ότι η συσκευή σας είναι απενεργοποιημένη και ότι έχετε κατεβάσει τον γενικό διακόπτη. Στην συνέχεια, ελέγξτε το εγχειρίδιο οδηγιών του κατασκευαστή για τον σωστό τρόπο αφαίρεσης των εξαρτημάτων. Ακολούθως, αφαιρέστε το προστατευτικό πλέγμα για να ελευθερώσετε το φίλτρο του απορροφητήρα σας.

Σε περίπτωση που έχετε απορροφητήρα με φίλτρα υαλοβάμβακα,  δεν μπορείτε να τα καθαρίσετε, καθώς χρειάζονται αντικατάσταση τουλάχιστον ανά δύο μήνες, ή όταν παρατηρήσετε ότι έχουν αλλάξει χρώμα από την βρομιά και τα λίπη. Ούτε, όμως, και τα φίλτρα άνθρακα καθαρίζονται, αλλά χρειάζονται αντικατάσταση τουλάχιστον κάθε τέσσερις μήνες.

Μεταλλικά φίλτρα

Ωστόσο, υπάρχουν και απορροφητήρες που έχουν μεταλλικά διχτυωτά φίλτρα που, ασφαλώς, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και δεν χρειάζονται αντικατάσταση.

Αφού αφαιρέσετε τα μεταλλικά φίλτρα, μουλιάστε τα όλη τη νύχτα μέσα σε μια λεκάνη ή ταψί που θα έχετε ρίξει προηγουμένως καυτό νερό, υγρό απορρυπαντικό πιάτων, καθώς και ένα φλιτζάνι ξύδι για να «κόψει» το συσσωρευμένο λίπος.

Την επόμενη ημέρα, τρίψτε προσεκτικά τα φίλτρα, χρησιμοποιώντας μια παλιά οδοντόβουρτσα ή ένα βουρτσάκι. Στην συνέχεια, σκουπίστε τα με ένα πανάκι και είναι έτοιμα για επανατοποθέτηση.

Πώς να καθαρίσετε το εσωτερικό και εξωτερικό μέρος του απορροφητήρα

Οι περισσότεροι απορροφητήρες διαθέτουν φινίρισμα από ανοξείδωτο χάλυβα (inox), γι΄αυτό το λόγο θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διάρκεια του καθαρισμού. Κάτι που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να σε καμία περίπτωση, να χρησιμοποιήσετε συρμάτινα σφουγγάρια, καθώς ελλοχεύει το ενδεχόμενο να προκαλέσετε γρατσουνιές. Για το εσωτερικό μέρος του απορροφητήρα σας βουτήξτε πρώτα ένα σφουγγαράκι σε υγρό απορρυπαντικό πιάτων με νερό.

Ανάλογα με την συσσωρευμένη βρομιά, ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε την διαδικασία αρκετές φορές. Όταν ολοκληρώσετε τον καθαρισμό, φροντίστε να καθαρίσετε την περιοχή με ένα καθαρό πανί, ούτως ώστε να μην μείνουν κηλίδες νερού. Η παλιά οδοντόβουρτσα μπορεί να αποδειχθεί αρκετά χρήσιμη, ώστε να καθαρίσετε σημεία που είναι δυσπρόσιτα.

Το ίδιο μείγμα είναι ιδανικό και για το εξωτερικό μέρος του απορροφητήρα, ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πάστα από μαγειρική σόδα με νερό. Τέλος, μην αμελήσετε να απολυμάνετε την εξωτερική επιφάνεια, χρησιμοποιώντας ένα πανί με οινόπνευμα.

Το κλειδί για να διατηρείτε τον απορροφητήρα της κουζίνας σας καθαρό είναι να τον καθαρίζετε τακτικά.

Μ’ αυτό τον τρόπο θα γίνει πιο εύκολη η διαδικασία καθαρισμού του, αφού οι υδρατμοί από την κατσαρόλα, αλλά και τα λίπη από τα τηγανητά φαγητά σχηματίζουν την χαρακτηριστική κολλώδη υφή που χρειάζεται «γερό» τρίψιμο για να απομακρυνθεί, εάν παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ, έτσι, θα εξασφαλίσετε και την καλύτερη απόδοση του.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: