Τα αντικολλητικά τηγάνια είναι πρακτικά, καθώς εξασφαλίζουν γρήγορο και υγιεινό μαγείρεμα με ελάχιστο λάδι ή βούτυρο, ενώ και ο καθαρισμός τους δεν είναι και τόσο απαιτητικός.
Μπορεί τα αντικολλητικά τηγάνια να είναι ανθεκτικά, ωστόσο, πρέπει να αποφεύγετε τα μεταλλικά αντικείμενα (π.χ.σπάτουλες, λαβίδες) για να μην προκαλέσετε γρατζουνιές ή βαθουλώματα.
Αντίθετα, φροντίστε να χρησιμοποιείτε πάντα ξύλινες κουτάλες ή εργαλεία από σιλικόνη, προκειμένου να μην καταστρέψετε τις αντικολλητικές επιφάνειες.
Παράλληλα, τα μαγειρικά σκεύη με αντικολλητική επίστρωση απαιτούν προσεκτικό καθαρισμό και καλή συντήρηση για να διατηρηθούν σε άψογη κατάσταση για περισσότερο χρονικό διάστημα.
Πως να καθαρίσετε τα καμμένα λίπη
Για επίμονα υπολείμματα, το μόνο που χρειάζεται είναι να μουλιάσετε το τηγάνι για μερικές ώρες σε ζεστό νερό και υγρό απορρυπαντικό πιάτων, ούτως ώστε να μαλακώσουν τα υπολείμματα φαγητού. Αφού τρίψετε το τηγάνι μ’ ένα μαλακό σφουγγάρι και το ξεπλύνετε με ζεστό νερό, αφήστε το να στεγνώσει.
Λόγω της συχνής χρήσης, ακόμη και στα αντικολλητικά τηγάνια συγκεντρώνονται καμμένα λίπη. Για να αφαιρέσετε τα επίμονα υπολείμματα, μπορείτε να φτιάξετε μια πάστα με ίση ποσότητα μαγειρικής σόδας και νερού.
Έπειτα, απλώστε την πάστα πάνω στο τηγάνι και αφήστε την να δράσει για 30 λεπτά. Στην συνέχεια, τρίψτε το τηγάνι με απαλές κινήσεις χρησιμοποιώντας ένα μαλακό σφουγγάρι ή μια βούρσα με μαλακές τρίχες. Ακολούθως, ξεπλύνετε με άφθονο νερό και αφήστε το να στεγνώσει στον αέρα.
Πώς να φροντίσετε τα αντικολλητικά τηγάνια
Προτιμήστε να πλένετε τα αντικολλητικά τηγάνια στο νεροχύτη. Αποφύγετε να τοποθετείτε τα αντικολλητικά τηγάνια στο πλυντήριο πιάτων για να μην καταστραφεί η αντικολλητική τους επιφάνεια. Συνήθως, ένα τρίψιμο με υγρό απορρυπαντικό πιάτων και ένα μαλακό σφουγγάρι είναι αρκετό για να τα καθαρίσετε.
Παράλληλα, είναι σημαντικό να να μην βυθίζετε ένα ζεστό τηγάνι σε κρύο νερό, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση.
Αποφύγετε, επίσης, να χρησιμοποιείτε σκληρά (συρμάτινα) σφουγγάρια, καθώς έχουν τραχιά υφή που μπορεί να καταστρέψει την επιφάνεια τους.
Τα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη είναι κατασκευασμένα για να μαγειρεύουμε σε χαμηλές ή μέτριες θερμοκρασίες. Η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει ξεφλούδισμα στο φινίρισμα τους ή ελαφριά παραμόρφωση.
Για να προστατεύσετε το αντικολλητικό τηγάνι σας, μην το θερμαίνετε όσο είναι άδειο. Γι’ αυτό το λόγο, είναι απαραίτητο να υπάρχει λάδι, νερό ή φαγητό στο τηγάνι πριν ανάψετε το μάτι της κουζίνας.
Αποφύγετε, επίσης, τα αντικολλητικά σπρέι. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε φυτικά έλαια (βούτυρο ή μαργαρίνη). Τα σπρέι «κολλάνε» στο σκεύος, εμποδίζοντας την σωστή κυκλοφορία του αέρα με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η αντικολλητική τους επίστρωση.
Επιπρόσθετα, ο ιδανικός τρόπος για να αποθηκεύετε το αντικολλητικό σας τηγάνι είναι να το κρεμάσετε, πάρα να το στοιβάξετε με τα υπόλοιπα σκεύη.
Σε περίπτωση, πάντως, που το φαγητό «κολλάει» στην επιφάνεια του σκεύους, κατά την διάρκεια του μαγειρέματος, τότε, το τηγάνι σας χρειάζεται αντικατάσταση.
Αφήστε τα καμμενα λίπη επάνω στο τηγάνι.Απλα με το σφουγγάρι μαζί με το απορρυπαντικό καθαρίστε ελαφρά να φύγει το επιφανειακό λάδι.Με τον χρόνο το τηγάνι σας αποκτά μια φυσική αντικολλητικη επίστρωση ώστε να το έχετε για μια ζωή.Μη προσπαθητε να αφαιρέσετε το καμμένο λάδι και ας φαίνεται μαυρισμένο.