Πώς να φροντίζουμε την υγεία μας μεγαλώνοντας

Κοινοποίηση:
A man runs along the beach at sunrise, Monday, July 27, 2020, in South Padre Island, Texas. Hurricane Hanna passed through the area leaving heavy rains but has been downgraded to a tropical storm as it moves into Mexico. (AP Photo/Eric Gay)

Καθώς μεγαλώνουμε υπάρχουν κάποιες συνήθειες, που εάν θέλουμε να διατηρήσουμε την υγεία μας, είναι καλύτερα να τις αποχαιρετίσουμε.

Σνακ αργά το βράδυ
Το νυχτερινό τσιμπολόγημα έχει γίνει συνήθεια για πολλούς από εμάς. Ωστόσο,μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία μας καθώς μεγαλώνουμε. Η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ μπορεί να διαταράξει τον κύκλο του ύπνου μας και να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους. Αλυσιδωτά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πλήθος άλλων προβλημάτων υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Αν λοιπόν θέλετε να φροντίσετε σοβαρά τη σωματική σας υγεία καθώς μεγαλώνετε, ήρθε η ώρα να πείτε αντίο στα μεταμεσονύκτια τσιμπολογήματα. Να θυμάστε, δεν έχει σημασία μόνο τι τρώτε, αλλά και πότε τρώτε. Επιδιώξτε ισορροπημένα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και προσπαθήστε να αποφύγετε το φαγητό αργά το βράδυ.

Καθισιό: Το «νέο κάπνισμα»
Πιθανότατα κάπου θα έχετε ακούσει ότι το καθισιό είναι το «νέο κάπνισμα». Έρευνες έχουν δείξει ότι το καθισιό για παρατεταμένες περιόδους μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, αυξημένη αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο στο αίμα και επικίνδυνα επίπεδα χοληστερόλης.

Η σωματική δραστηριότητα δεν είναι μόνο για όσους θέλουν να χάσουν κιλά ή να «χτίσουν» κορμί. Είναι για εκείνους που θα ήθελαν να διατηρήσουν την κινητικότητά τους με το πέρασμα του χρόνου. Συνδέεται επίσης με τη βελτίωση της ψυχικής υγείας και με χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας.

Ακόμη και ένας γρήγορος περίπατος γύρω από το τετράγωνο ή μια σύντομη συνεδρία γιόγκα, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Το κλειδί είναι η συνέπεια. Η ενσωμάτωση της τακτικής σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινή μας ρουτίνα, είναι αναμφισβήτητα η πιο σημαντική συνήθεια για καλύτερη υγεία, καθώς μεγαλώνουμε.

«Εθισμός» στα επεξεργασμένα τρόφιμα
Παρά την ευκολία τους, τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συχνά υψηλή περιεκτικότητα σε ανθυγιεινά λίπη, σάκχαρα και νάτριο, ενώ είναι χαμηλά σε βασικά θρεπτικά συστατικά. Είναι σχεδιασμένα για μεγάλη διάρκεια ζωής στο ράφι, αλλά μάλλον επιβαρύνουν τη διάρκεια της δικής μας ζωής.

Μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Clinical Nutrition, διαπίστωσε ότι μια αύξηση κατά 10% στην κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με 14% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.

Παραμέληση ενυδάτωσης
Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, πονοκεφάλους, να επηρεάσει ακόμη και την νοητική μας λειτουργία.. Επιπλέον, όσο μεγαλώνουμε, η αίσθηση της δίψας μειώνεται, καθιστώντας ακόμα πιο κρίσιμο να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνουμε αρκετά υγρά.

Η κατανάλωση άφθονου νερού βοηθά την πέψη, την καλή κινητικότητα του εντέρου, διατηρεί το δέρμα μας λαμπερό. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στο να τρώμε λιγότερο.

Φόβος ιατρικών εξετάσεων
Οι τακτικές εξετάσεις υγείας και οι έλεγχοι είναι ζωτικής σημασίας, για τη διατήρηση της καλής υγείας και τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν προβλημάτων. Μπορούν να μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε τυχόν αλλαγές πριν αυτές γίνουν σημαντικά προβλήματα.

Αγνοώντας την ψυχική υγεία
Η φροντίδα υγείας δεν μπορεί να είναι μόνο σωματική. Η ψυχική υγεία παίζει καθοριστικό ρόλο για τη ζωή μας. Το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί να εκδηλωθούν σωματικά, προκαλώντας συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, κόπωση. Πολλές φορές οι σωματοποιήσεις αυτές μπορεί να εξελιχθούν ακόμη και σε χρόνιες ασθένειες.

Η φροντίδα του μυαλού μας είναι εξίσου σημαντική με τη φροντίδα του σώματός μας.

Καθώς μεγαλώνουμε, η υγεία μας πρέπει να γίνεται το πιο σημαντικό μας μέλημα.Πάρτε στα σοβαρά τις προληπτικές εξετάσεις, κάντε ισορροπημένη διατροφή, κοιμηθείτε αρκετά και φροντίστε την ψυχική σας υγεία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: