Πώς οι διατροφικές μας συνήθειες σχετίζονται με την κατάθλιψη – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο! Νέα μελέτη δίνει απαντήσεις

Κοινοποίηση:
diatrofi

Άσχημα νέα για τους χορτοφάγους προκύπτουν από νέα μελέτη Βραζιλιάνων ερευνητών που δημοσιεύθηκε στο Journal of Affective Disorders.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, οι χορτοφάγοι πάσχουν από κατάθλιψη δύο φορές πιο συχνά από τους κρεατοφάγους, με τη μελέτη να αναφέρει πως «υπάρχει μια σαφής θετική συσχέτιση μεταξύ του επιπολασμού των καταθλιπτικών επεισοδίων και της δίαιτας χωρίς κρέας».

Αναλυτικότερα, οι επιστήμονες, διερεύνησαν την πιθανή σχέση ενός διαιτολογίου που δεν περιλαμβάνει κρέας και της κατάθλιψης μεταξύ ενηλίκων, σε δείγμα 14.216 συμμετεχόντων ηλικίας 35 έως 74 ετών σε ένα διάστημα έξι μηνών.

Ο μηχανισμός της αξιολόγησης, ήταν το Clinical Interview Schedule-Revised, ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση κοινών διαταραχών ψυχικής υγείας.

Οι χορτοφάγοι βρέθηκαν να έχουν διπλάσιο αριθμό καταθλιπτικών επεισοδίων σε σχέση με τους κρεατοφάγους κατά την ίδια περίοδο, ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη μεταβλητές όπως το κάπνισμα, η πρόσληψη αλκοόλ, μικροθρεπτικών συστατικών και η σωματική δραστηριότητα.

«Τα καταθλιπτικά επεισόδια είναι πιο διαδεδομένα σε άτομα που δεν τρώνε κρέας, ανεξάρτητα από κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες και τον τρόπο ζωής τους», συμπεραίνει η μελέτη.

«Οι ελλείψεις θρεπτικών συστατικών δεν εξηγούν αυτή τη συσχέτιση, ενώ παραμένει ασαφής και απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση», προσθέτει.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: