Ανεξαρτήτως αν προτιμάτε τον καπουτσίνο, τον εσπρέσο ή έναν παγωμένο latte, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να απολαμβάνετε τον καφέ, χάρη στα οφέλη του για την υγεία σας. Ένα μέσο φλιτζάνι καφέ περιέχει 95 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης, η οποία ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου και, όταν συνδυάζεται με λίγο αλεσμένη κανέλα, μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω την εγρήγορση και τη γνωστική σας ικανότητα. Επιπλέον, ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες και περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες Β. Η μέτρια κατανάλωσή του μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς, την εγκεφαλική λειτουργία και τον μεταβολισμό.
Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε, είναι ότι ο καφές μπορεί να ωφελήσει και την υγεία του εντέρου σας. Συνεχίστε να διαβάζετε για να ανακαλύψετε πώς ακριβώς επηρεάζει ο καφές το έντερό σας και ποια ποσότητα είναι ιδανική για να επωφεληθείτε από τα οφέλη του.
Πώς ο καφές επηρεάζει το έντερο σας
Η καφεΐνη δεν είναι το μόνο καλό πράγμα στο να πίνετε καφέ τακτικά. Ο καφές είναι επίσης μια μοναδική πηγή διαλυτών φυτικών ινών. Συνήθως σκεφτόμαστε τις φυτικές ίνες σε τροφές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά μια άλλη πηγή είναι από κόκκους, συμπεριλαμβανομένων των ινών από τους κόκκους καφέ. Κάθε φλιτζάνι καφέ παρέχει περίπου 1 έως 2 γραμμάρια διαλυτών φυτικών ινών ανά μερίδα, οι οποίες είναι πηγή ενέργειας για το μικροβίωμα του εντέρου.
Το έντερό σας φιλοξενεί μια ποικιλία μικροβίων, που κυμαίνονται από καλά έως κακά βακτήρια. Οι πρεβιοτικές ίνες από φυτικές τροφές, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά και φρούτα, τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια στο έντερο σας, γεγονός που τους επιτρέπει να πολλαπλασιάζονται. Καθώς τα φιλικά βακτήρια στο έντερο διασπούν τις ίνες (μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται ζύμωση), σχηματίζεται μια συλλογή από λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας που βοηθούν να διατηρήσετε τον εντερικό σας φραγμό υγιή και ισχυρό έναντι επιβλαβών παθογόνων που προκαλούν ασθένειες.
Επιπλέον, ο καφές περιέχει αντιοξειδωτικά που ονομάζονται φαινόλες. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη συνεχή κίνηση, βοηθώντας το μικροβίωμα να δημιουργήσει περισσότερα καλά βακτήρια. Ένα άλλο όφελος για την υγεία του πεπτικού από την κατανάλωση καφέ είναι η πρόληψη της λιπώδουςς νόσος του ήπατος. Μια μελέτη από την Bambha που εξέτασε ειδικά τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της λιπώδους νόσου του ήπατος διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν καφέ είχαν χαμηλότερο κίνδυνο ίνωσης (ουλές) στο συκώτι τους.
Πόσο καφέ χρειάζεστε για να αποκομίσετε τα οφέλη
Ο FDA συνιστά να πίνετε περίπου τρία με τέσσερα φλιτζάνια καφέ. Ωστόσο, το πόσο να πίνετε εξαρτάται από το πώς ανταποκρίνεστε στην καφεΐνη, καθώς επηρεάζει τον καθένα διαφορετικά. Για παράδειγμα, αν διαπιστώσετε ότι το να πίνετε περισσότερα από ένα φλιτζάνι την ημέρα σας προκαλεί νευρικότητα, τότε ίσως θέλετε να περιορίσετε την πρόσληψη. Η έρευνα δείχνει ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωση καφέ σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά, υπέρταση, χοληστερόλη, καρδιακή ανεπάρκεια και κολπική μαρμαρυγή (γνωστή και ως ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός). Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός έως 2,5 φλιτζανιών καφέ καθημερινά συσχετίστηκε με σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες καρκίνου του παχέος εντέρου .
Εν κατακλείδι από την πλούσια υφή ενός εσπρέσο μέχρι τη δροσιά ενός παγωμένου latte, ο καφές προσφέρει ποικίλες εμπειρίες στη γεύση, την προετοιμασία και τα οφέλη. Η κατανόηση του πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας στον καφέ, σας επιτρέπει να προσαρμόσετε την εμπειρία σας στις προτιμήσεις και τη γεύση του με στόχο τα βέλτιστα οφέλη υγείας.