Πώς σας προστατεύει η γάτα σας ενώ κοιμάστε

Κοινοποίηση:
ΨΓΓΒΨ

Έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι οι γάτες είναι απόμακρες, δε δείχνουν την αγάπη τους συχνά και πολλές είναι οι φορές που προτιμούν τη μοναξιά τους παρά την ανθρώπινη συντροφιά.

Όλες αυτές οι πεποιθήσεις έχουν μια δόση αλήθειας. Ωστόσο, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι γάτες είναι σε θέση να αναπτύξουν ισχυρούς δεσμούς με τους κηδεμόνες τους, να είναι αρκετά προστατευτικές μαζί τους και ιδιαίτερα πιστές και αφοσιωμένες.

Τι συμβαίνει, όμως, όταν βρίσκεστε σε ευάλωτη θέση; Πώς συμπεριφέρονται οι γάτες την ώρα που κοιμάστε; Είναι σε θέση να αντιληφθούν πιθανούς κινδύνους και να σας προστατέψουν;

Αν έχετε έστω και την παραμικρή περιέργεια για το πώς αυτά τα αιλουροειδή πλάσματα λειτουργούν ως νυχτερινοί φύλακες, πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε τη συνέχεια.

Η συμπεριφορά της γάτας ενώ κοιμάστε

Εντάξει, δεν παρουσιάζουν όλες οι γάτες την ίδια συμπεριφορά. Όμως, η πλειοψηφία φαίνεται σα να προσέχουν τον αγαπημένο τους άνθρωπο όταν κοιμάται. Αν είστε γατογονιός ίσως έχετε παρατηρήσει ότι το αιλουροειδές σας κατοικίδιο προσπαθεί να κοιμάται κοντά σας – αν όχι πάνω σας – κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτός είναι ένας τρόπος να προστατεύει τόσο εσάς όσο και τον εαυτό του τις ώρες που και οι δύο είστε τόσο ευάλωτοι. Μάλιστα, επιλέγουν το σημείο που θα κοιμηθούν ώστε να έχουν καλύτερη θέα του δωματίου. Ξέρετε, για να είναι έτοιμες να πεταχτούν και να νιαουρίσουν αν συμβεί το οτιδήποτε.

Σας προστατεύουν όντως ή είναι μύθος;

Οι γάτες εμφανίζουν παρόμοιες συμπεριφορές με τον κηδεμόνα τους. Οπότε, αν είστε προστατευτικοί και στοργικοί απέναντί της, τότε πολύ πιθανό να νιώθει και να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο. Δηλαδή, όντως να προσπαθεί και να θέλει να σας προστατεύει γιατί σας αγαπάει. Τώρα αν σκέφτεστε ότι οι περισσότερες γάτες τρέχουν μακριά όταν φοβηθούν, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι έχετε δίκιο. Όμως, παρόλο που μπορεί η γάτα σας να το βάλει στα πόδια στην παρουσία κινδύνου, δε σημαίνει ότι δεν σας προσέχει όταν βρίσκεστε σε δυσχερή θέση. Αντίθετα, πρέπει να το λάβετε ως μια προειδοποίηση, καθώς τα φυσικά ένστικτα της γάτας είναι πολύ ισχυρά και οι αισθήσεις της πολύ αναπτυγμένες. Άρα, είναι σε θέση να αντιληφθούν και την παραμικρή αλλαγή στην ατμόσφαιρα. Γι’ αυτό, λοιπόν, είναι σα να έχετε μόνιμα τον καλύτερο φύλακα δίπλα σας που σας προειδοποιεί για κάθε κίνδυνο που ελλοχεύει.

Τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν εξαιρετικό φύλακα

● Οι αισθήσεις των γατών είναι εξαιρετικά οξυμένες και ιδίως η ακοή τους. Έτσι, μπορούν να ανιχνεύσουν αμυδρούς ήχους που εμείς οι άνθρωποι δεν μπορούμε να ακούσουμε. Και παρόλο που δε θα γαβγίσουν όπως ένας σκύλος, θα σας δείξουν με τη στάση του σώματός τους ότι κάτι συμβαίνει.

● Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο δεσμός της γάτας και του κηδεμόνα της είναι βαθύς και ουσιαστικός. Οπότε, αν αισθανθούν κάποια απειλή θα αντιδράσουν για να σας προειδοποιήσουν.

● Οι γάτες είναι διεκδικητικές με ό,τι θεωρούν δικό τους και αυτό δεν χωράει καμία αμφισβήτηση. Καθώς, λοιπόν, διεκδικούν το περιβάλλον τους, επιδεικνύουν συγκεκριμένες συμπεριφορές για να διασφαλίσουν ότι αυτές είναι οι κυρίαρχοι και δεν θα υπάρξουν εισβολείς.

Τελευταίες σκέψεις

Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να έχουμε παρεξηγήσει λίγο αυτές τις μικρές κυρίες. Οι περισσότερες, αν όχι όλες, θα ήταν πρόθυμες να προστατέψουν τον κηδεμόνα τους. Θα γίνουν ο άγρυπνος φρουρός σας και θα σας προειδοποιήσουν με το δικό τους, μοναδικό τρόπο για τυχόν απειλές. Το μόνο που χρειάζονται είναι αγάπη, φροντίδα και σεβασμός, όπως ακριβώς όλα τα ζώα του κόσμου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: