«Πώς στο καλό χάνεις ένα F35;» – Σάλος στις ΗΠΑ μετά την εξαφάνιση «αόρατου» μαχητικού

Κοινοποίηση:
ΦΗΤΓΗΓΦ

Τελικά, είναι πραγματικά «αόρατο» το F35. Έχασε ένα ο αμερικανικός στρατός, δεν μπορεί να βρει πού είναι και… ζήτησε τη βοήθεια του κοινού για τον εντοπισμό του. Μιλάμε για ένα μαχητικό αεροσκάφος F-35B αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο πιλότος προχώρησε σε επιτυχή εγκατάλειψη, αλλά εκείνο συνέχισε να πετά – άγνωστο για πού…

Το F35 χάθηκε το απόγευμα της Κυριακής (17/9) όταν ο πιλότος πετούσε πάνω από τη νότια πολιτεία της Νότιας Καρολίνας. Ο πιλότος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, εκτινάχθηκε και πέταξε με αλεξίπτωτο με ασφάλεια. Είναι σε σταθερή κατάσταση στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το BBC, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το αεροσκάφος ενεπλάκη σε ένα «ατύχημα», αλλά δεν ανέφεραν λεπτομέρειες. Το F35 έμεινε σε λειτουργία αυτόματου πιλότου όταν ο πιλότος εκτινάχθηκε, είπε στο NBC News εκπρόσωπος της Βάσης Τσάρλεστον, προσθέτοντας ότι μπορεί να ήταν στον αέρα για αρκετό καιρό.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι επικέντρωναν τις έρευνές τους γύρω από τη λίμνη Μούλτρι και τη λίμνη Μάριον, βόρεια της πόλης Τσάρλεστον. Η περιοχή αναζήτησης βασίστηκε στην τελευταία γνωστή τοποθεσία του F35.

Η Nancy Mace, Ρεπουμπλικανός βουλευτής για τη Νότια Καρολίνα, ρώτησε στο X, πρώην Twitter: «Πώς στο διάολο χάνεις ένα F-35;».

«Πώς δεν υπάρχει συσκευή παρακολούθησης και ζητάμε από το κοινό τι, να βρει ένα τζετ και να το παραδώσει;»

{https://x.com/RepNancyMace/status/1703585936003461409}

Το αεροσκάφος είναι ένα stealth jet – που σημαίνει ότι ο σκελετός του, οι αισθητήρες και τα συστήματά του είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν απαρατήρητα από τα εχθρικά ραντάρ.

Πού εξαφανίστηκε το F-35

Η Βάση Τσάρλεστον δημοσίευσε την έκκλησή της για βοήθεια στο Χ. «Οι ομάδες αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης εξακολουθούν να προσπαθούν να εντοπίσουν το F-35», ανέφερε.

«Ζητείται από το κοινό να συνεργαστεί με στρατιωτικές και πολιτικές αρχές καθώς η προσπάθεια συνεχίζεται». Ενθάρρυνε όποιον έχει πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις ομάδες ανάκτησης να επικοινωνήσουν με το επιχειρησιακό της κέντρο.

Το Σώμα Πεζοναυτών σε δήλωσή του στο BBC ανέφερε ότι οι γνώσεις του για το περιστατικό ήταν «περιορισμένες» αυτή τη στιγμή, ενώ προσπαθούσε να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες. Πρόσθεσε ότι το ατύχημα είναι «υπό διερεύνηση».

Το F35 κοστίζει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια, ανέφερε εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας η Lockheed Martin, στο BBC.

Ένα δεύτερο F-35 που πετούσε την ίδια ώρα, επέστρεψε με ασφάλεια στη βάση, δήλωσε στο Associated Press η στρατιωτική εκπρόσωπος Maj Melanie Salinas.

Το 2018, ο αμερικανικός στρατός καθήλωσε προσωρινά ολόκληρο τον στόλο των αεροσκαφών F-35 μετά από συντριβή στη Νότια Καρολίνα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: